|

Türkiye karşıtı lobi adliyelere dağıtıldı

Yurtdışında görevli 13 adalet müşavirinden 10'unun 17 Aralık darbe girişiminin ardından bulundukları ülkede Türkiye aleyhine lobi oluşturduğu tespit edildi. Geri çağrılan müşavirler, HSYK’nın kararnamesiyle çeşitli adliyelerde hakim ve savcı olarak görevlendirildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:53 - 28/12/2014 Pazar
Yeni Şafak
Uluslararası toplantılarda Adalet Bakanlığı’nı temsil eden ve bulundukları ülke ile Türkiye’deki adli kurumlar arasındaki işbirliğinin gelişmesi ve güçlendirilmesine katkı sağlamakla görevli adalet müşavirleri, 17 Aralık darbe girişiminin ardından Türkiye aleyhine lobi yaptıkları tespit edilince geri çekildi. 2012 yılında Dışişleri Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında 3 yıl için yurtdışında görevlendirilen 13 adalet müşavirinden görev süresi bitmeden geri çekilen 10 müşavir, HSYK’nın hazırladığı kararname ile çeşitli adliyelerde hakim ve savcı olarak görevlendirildi.

8 ÜLKEYE 13 MÜŞAVİR 

Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı arasında 12 Nisan 2012 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, ABD, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya, İsviçre, Belçika ve Avusturya’daki büyükelçilikler ile Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde adalet müşavirleri görevlendirildi. 

ATAĞA GEÇTİLER

Söz konusu adalet müşavirlerinden bazıları ise kendilerine verilen görevi yerine getirmek yerine, paralel yapının başarısız olduğu 17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından Türkiye’yi uluslararası arenada zor durumda bırakmak için atağa geçti. Adalet Bakanlığını temsilen uluslararası toplantılara katılan adalet müşavirleri, Türkiye aleyhine kara propaganda başlattı. Söz konusu müşavirler, paralel yapının yolsuzluk süsü vererek gerçekleştirdiği 17 Aralık darbe girişimiyle ilgili lobi oluşturduğu tespit edildi.

Karalama, bakanlığı hemen harekete geçirdi

Bakanlık, Türkiye’yi zor durumda bırakmak için çalışan 10 müşaviri görev süresi dolmadan geri çekti. Strazburg (Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği), Paris Büyükelçiliği ve Londra Büyükelçiliği’nde görev yapan 3 müşavir ise yerinde kaldı. 10 müşavirden 7’si 11 Haziran 2014'te HSYK kararnamesiyle ile çeşitli adliyelerde görevlendirildi. 3 isim ise yeni HSYK’nın 27 Kasım 2014 kararnamesiyle çeşitli adliyelere hakim ve savcı olarak gönderildi. 


Yeniden atama yapılacak

Adalet Bakanlığı, 10 adalet müşaviriyle ilgili soruşturma başlattı. Ancak müşavirler, ‘görevlendirme’ ile sözkonusu ülkelere gittiği için ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan soruşturulamadı ve soruşturma geri çekildi. Bunun üzerine de yürürlüğe giren son yargı paketi ile Adalet Bakanlığı’nın teşkilat ve görevlerinde değişikliğe gidildi. Buna göre Adalet Bakanlığı ‘yurtdışı teşkilatı’ kurulması kararlaştırıldı.Yani Adalet Bakanlığı teşkilatı, merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatı ile bağlı kuruluşlardan meydana gelecek. Yurtdışı teşkilatında yer alan Adalet Müşavirliği kadrolarına, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapanlar arasından atama yapılacak. Misyon şefleri, adalet müşavirlerinin sicil amiri olmayacak. Adalet Müşavirleri 3 yıl görev yapacak. Bu süre hizmetin gerektirdiği hallerde Bakanın onayıyla bir yıla kadar uzatılabilir. 

#HSYK
#AGİT
#ABD
#17 Aralık
9 yıl önce