|

Türkiye’ye baskı için karar alınıyor

Macar parlamentosunda ikinci parti konumunda bulunan Jobbik’in Genel Başkanı Gabor Vona, sözde Ermeni soykırımı konusunda çeşitli ülkeler tarafından alınan kararları kınayarak, “Bu kararlar, Türkiye’yi baskı altında tutmaya yönelik” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/04/2015 Pazar
Güncelleme: 23:04 - 25/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Sözde “Ermeni Soykırımı” iddialarının 100. yıldönümü nedeniyle çeşitli ülkeler tarafından Türkiye aleyhine alınan kararlar kınanmaya devam ediyor. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından İstanbul'da düzenlenen 4. Dünya Türk Forumu'na katılan, Macar parlamentosunda ikinci parti konumunda bulunan Jobbik'in (Daha İyi Bir Macaristan Hareketi) Genel Başkanı Gabor Vona, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda çeşitli ülkeler tarafından alınan kararları kınayarak, parlamentoların ilgilenmesi gereken asıl konunun Ermeni işgali altındaki Karabağ olduğunu söyledi. Vona, “Ben hem politikacı hem de tarihçiyim. Bu iki özelliği taşıyan birisi olarak Avrupalı ülkelerin aldığı kararları kınıyorum Bu kararlar, Türkiye'yi baskı altında tutmaya yönelik” dedi.



KARABAĞ DAHA ÖNEMLİ


Sözde Ermeni soykırımı meselesinin politikacıların konusu olmadığını vurgulayan Vona, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aktüel olan politikacıların alması gereken karar aslında şu an hala Ermeni işgali altında olan Dağlık Karabağ sorununun parlamentolara getirilmesidir ve buna yönelik kararların alınmasıdır.”



KONUŞMAMASI GEREKİRDİ


Papa Franciscus'un sözde soykırım tartışmalarına müdahil olmasını da eleştiren Vona, “Çok zor bir durumdayım çünkü ben Katoliğim ve dini liderim Papa. Buna rağmen Papa'nın açıklamasının çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Normalde Papa'nın yanlış yaptığını inancım gereği söyleyemem ancak kesinlikle bu açıklama yanlış zira dini bir liderin böyle bir konuyla ilgilenmemesi gerekirdi” diye konuştu.



ZAYIFLATMAK İSTİYORLAR


Aynı programa katılan Eski Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal da iddiaların 100. yılı dolayısıyla bu konunun çok konuşulduğuna dikkati çekerek, “Burada iş tarihçilere iş düşüyor. Taraflar arşivlerini açsınlar ve resmi raporlar yayınlansın. Gün geçtikçe güçlenen Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak, zayıflatmak ve yükselmesinin önüne geçmek istiyorlar” dedi.



Katliam Alman arşivinde


Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selami Kılıç, “Alman belgeleri irdelenirse, Ermenilerin Müslüman Türklere karşı yaptığı katliamlar açık ve net olarak belgeleniyor” dedi. Alman belgeleri ile Osmanlı belgelerinin de birebir örtüştüğünü belirten Kılıç, “Almanya'daki belgelere baktığımız zaman Ermeni çetecilerinin 1915'te, Müslüman Türk ahaliye karşı kıyımlar, katliamlar yaptıklarını görebiliyoruz” şeklinde konuştu.



Soykırım yalanına ortak tepki


Ermeni Diasporası'nın, 1915 olaylarının 100. yılı nedeniyle düzenlediği gösterilere dünyanın dörtbir yanından tepki yağdı. Dünyanın dörtbir yanında Ermenilerin propagandalarını protesto etmek ve Türkiye'yi yalnızlaştırmak isteyenlere karşı olduklarını göstermek isteyenler gösteri düzenledi.



KANADA AYAKLANDI


Kanada'nın başkenti Ottawa'da Federal Parlamento binası bahçesinde toplanan Ermenilere karşı, Ottawa'nın yanı sıra Montreal, Toronto, Hamilton, Waterloo, Kitchener, Burlington ve Mississauga kentlerinden gelen yüzlerce Türk vatandaşı da aynı yerde


karşı gösteri yaptı.



15 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ


Avusturya'da ise yaklaşık 15 bin kişi, Avusturya Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin yayımladığı ortak bildiriyi yürüyerek protesto etti. Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Avusturya Türk Dernekleri Platformu'nun çağrısı üzerine binlerce kişi, başkent Viyana'daki Westbanhof meydanında toplandı. Yaklaşık 20 metrelik dev Türk bayrağı açan göstericiler, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Erivan şaşırma, sabrımızı taşırma” şeklinde sloganlar attı.





#Sözde Ermeni soykırımı
#vatikan
#papa
#Avusturya Türk Dernekleri
9 yıl önce