|

Türkiye’ye kulak ver

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'i ağırladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'ya, "Küresel barış için Türkiye'nin önerilerilerine kulak verin" çağrısı yaptı

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:46 - 28/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
Katolik Hristiyanların ruhani lideri Papa Francis, Türkiye’de. Dün İtalya Havayolları’na ait özel bir uçakla Roma’dan Ankara’ya gelen Papa, ilk ziyaretini Anıtkabir’e yaptı. Mozeleye çelenk koyan ve özel defteri imzalayan Papa, programda olmamasına rağmen Anıtkabir Müzesi’ni de gezdi. Papa, buradaki kısa törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmenin ardından Erdoğan ile Francis ortak basın toplantısında konuştu. Papa ile farklı düşündükleri hemen hemen hiçbir konunun bulunmadığını belirten Erdoğan, “Teröre, terörle mücadeleye, şiddete, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı” dedi. Konuşmasında özellikle Müslüman ülkelerde devam etmekte olan katliam ve insani dramlara değinen Erdoğan, batı ülkelerinde Müslümanlara yönelik ayrımcı tavra da vurgu yaparak şunları söyledi: 

TERÖR GÖRMEZDEN GELİNİYOR

“Batıda ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkelerin yanında batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz. İslam’ı terörle özdeş haline getiren girişimler var. İslam dünyasında da öfke ve şiddet yaygınlaşıyor. DEAŞ terör örgütünü dünya biliyor, tedbirler alınıyor. Fakat Suriye’de 300 bin kişinin öldürülmesi, 7 milyonun kişinin ülkesini terk etmesi gözardı ediliyor. Suriye’de devlet terörü var. Gazze’ye uygulanan, masum çocukların ve kadınların ölümüne yol açan devlet terörü, ne yazık ki dünyanın dikkatini çekmiyor. Kudüs’te Mescid-i Aksa’yı hedef alan ihlal ve saldırılar mütemadiyen görmezden geliniyor.”

BARIŞIN İLK ADIMI OLSUN

“Türkiye’de 30 yıldır 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor. Papa Fransuva’nın ziyaretinin küresel barışın ilk adımı olması en büyük arzumuzdur. Ankara’da vücut bulan bu fotoğraf, dünya için umudun fotoğrafıdır. Topraklarımızda bin yılı aşkın süre boyunca her ırk, din, mezhep inançlarını özgürce yaşayabilmiştir. Birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına Türkiye’nin tavsiye ve uyarıları mutlaka dikkate alınmalı. Batıda yükselen tehditler, doğuda oluşan hassasiyetler konusunda da Türkiye’nin uyarı ve tavsiyelerine dikkat edilmesi gerekir. Türkiye’nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içerisinde görmezden gelinmesin. Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz.” 

Barış için dua

Erdoğan’la görüşen Papa Francis, konuşmasında ‘diyalog’ ve ‘barış’ vurgusu yaptı. İşte Francis’in sözleri ve Türkiye’ye yaptığı dua: “Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelidir. İnananların dayanışması, dini özgürlüğün taşıyıcı sütunu gibidir. Bu çaba onurlu bir yaşam ve doğal alanın korunması içindir. Ancak şimdiye kadar hep savaşa tanık olduk. Özellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri halen aralıksız devam ediyor. Tutuklular ve azınlık gruplara yönelik en basit insanlık kuralları bile çiğneniyor. Sadece Hıristiyanlar ve Ezidiler değil, yüzbinlerce insan hayatlarını kurtarabilmek ve inançlarını koruyabilmek için evlerini terk ediyor. Türkiye büyük bir cömertlik göstererek çok sayıda göçmeni kabul etti. Gerekli olan insani yardımın yanında bu trajediyi ortaya çıkan sebeplere de kayıtsız kalınmamalı. Sorunun çözümü için sadece askeri çaba yeterli olmayacaktır. Karşılıklı güvene yönelik ortak bir çaba gerekiyor. Açlıkla savaş, sürdürülebilir kalkınma, farklı yüzlerle karşımıza çıkan fakirlik ve uç eğilimlerle savaşlar da bugün gün yüzüne çıkıyor. Türkiye coğrafi konumu ve gösterdiği çaba sebebiyle büyük bir öneme haizdir. Türkiye izlenebilir barış ve kalkınma yollarını çizebilir. Her şeye haiz olan Tanrı Türkiye’yi korusun ve gözetsin ve onu kalıcı bir barışın inşacısı yapsın.”


Papa’ya Fatih’in fermanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Francis’e Fatih Sultan Mehmed’in Bosna’da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu hediye etti. Papa’ya takdim edilen fermanda, “Ben ki Sultan Mehmed Hanım; ihsan edip Bosna rahiplerine buyurdum ki: Kiliselerinizde korkusuzca ibadet ve memleketimizde korkusuzca ikamet edin. Ne vezirlerimden ne de halkımdan kimse bunları incitmesin ve rencide etmesin. Allah’a, Peygambere, Kur’an’a ve kuşandığım kılıca yemin olsun ki canları, malları ve kiliseleri bana itaat ettikleri sürece güvencem altındadır” ifadeleri yer alıyor.


Dini alet etme

Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i de ziyaret etti.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Görmez, İsrail’in ilahi dinlerin ortak mukaddesi Mescid-i Aksa’ya yönelik tacizinin, Filistin’de barış umutlarını söndürdüğünü söyledi. 

“Bu kadim coğrafya, inanç, din ve millet ayırmaksızın tüm insanlar için güven yurduydu. Ülkemiz bütün ilahi dinlerin mensuplarını hiçbir ayrım yapmadan yaşattı” diyen Görmez, son dönemde bölgedeki çıkar çatışmalarının ‘din ve mezhep savaşı’ kisvesine büründürülmekte olduğuna dikkat çekti. 

ALLAH'A İSYAN HALİNDELER

Dinin ve dini müesseselerin kirli siyasetlere alet edilmesine asla izin verilmemesini isteyen Görmez, “Bir barış çağrısı olan İslam’ın mesajına tamamen aykırı bir yola saparak şiddet ve vahşet yayanlar, Allah’a isyan halindedirler. İnsan insana muhtaçtır ve insan insana emanettir. İnsan insanın kurdu değil, yurdudur. Bu emanete sahip çıkmamak kabul edilemez bir aşırılıktır. Müslümanlar olarak böylesine bir aşırılığı ve kıyımı şiddetle reddediyoruz” dedi. 

Müslüman toplumların tüm birikimlerinin hunharca yok edilmekte olduğuna dikkat çeken Görmez, İslamofobinin de yeni bir ırkçılık çeşidi ve nefret suçu olduğunu vurguladı. 

İstanbul programı yoğun

Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez ile biraraya gelerek  temaslarını tamamlayan Papa Francis, bugün İstanbul’a gidecek. Francis, İstanbul'da Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii’ni gezecek, Şişli’deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi’ndeki ayine katılacak. Daha sonra Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret ederek Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak olan Papa, ardından Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde dua edecek. Katolik Hristiyanların ruhani lideri Francis, İstanbul ziyareti sırasında 5 yıldızlı otel yerine Şişli’deki Vatikan Temsilciliği’nde ikamet edecek. Pazar günü Fener Rum Patrikhanesi’ne tekrar giderek burada Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak Papa, aynı gün Türkiye’den ayrılacak. 

#Papa Francis
#Anıtkabir
#Erdoğan
9 yıl önce