|

"Türkiye'yi 0. dakikaya hazırlıyoruz"

Afete hazır Türkiye sloganı ile yola çıktıklarını söyleyen AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye afetlerin yönetimi, müdahalesi ile alakalı dünyanın en ileri ülkeleri arasındaki yerini net alacağını belirtti.

Yasemin Asan
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 15:48 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
"Türkiye'yi 0. dakikaya hazırlıyoruz"
"Türkiye'yi 0. dakikaya hazırlıyoruz"

Yapı yönetmeliği hazırlandığı ifade eden Oktay, "Oda son aşamaya gelindi. 100 kişilik bir ekibin bulunduğu bir yapı. Uluslarası standartlardan daha yüksek bir yönetmelik olacak. Yapıların daha güvenli hale getirildiği bir çalışmadır. Eksiklikler vardı. Çok katlı binalarla ilgili boşluklar vardı. Deprem- yapı yönetmeliği bu boşluğu dolduruyor olacak" dedi.

TÜRKİYE'Yİ 0 DAKİKAYA HAZIRLIYORUZ

Afad Başkanı Oktay,Türkiye''yi afetler noktasında hazır hale getirmek görevleri olduğunu söyleyerek, Çok yoğun olarak buna çalışıyoruz.2 yıldan beri gece gündüz çalışıyoruz.

Yaşadığı ve yaşayacağı afetlerler ilgili önceden tedbiri alan bir Türkiye hedefliyoruz. Yaşadığı afetlerle ve acil durumlarla ilgili her türlü tecrübesini önceki hazırlıklarına tekrardan yansıtan bir Türkiye. Büyüyen ve gelişen Türkiye''nin afetler entegre edilmesini istedik. Türkiye''yi 0. dakikaya hazırlamak istedik" dedi.

AFET İÇİN 28 BÖLÜM OLUŞTURULDU

"Şimdi biz devlet olarak hazırız diyelim, siz birey olarak hazır mısınız sorusunu soracak boyuta gelelim" diyen Oktay,"Bu çalışmayı başlattık. Entegre afet yönetimi geliştiriyoruz. En azında afetler olduğunda ne yapabileceğini bilen bir Türkiye noktasında Türkiye''ye nefes aldıracak bir sistem geliştirdik. 2,5 yıldan beri gece gündüzümüz bununla geçiyor. Bütün kurum ve kuruluşlarımızla bir araya geldik. Hangi afet olduğunda neye ihtiyacımız varsa onları tespit ettik. Öncelikle beslenme, barınma, define ihtiyacımız var. Kimliklendirmeye ihtiyacımız var. Haberleşme, ulaşım, nakliye, bilgi sistemi, …… 28 tane bölüm oluşturuldu. Hangi alanda hangi kurum etkinse onlara 'bir afet olduğunda ana çözüm ortaklarımız sizlersiniz' dedik. En kötü senaryoya göre hazırlıklarımızı yaptık. Bir analiz yaptık neye ihtiyacımız var. Ne tür kapasiteye ihtiyacımız var. Nasıl bir kabiliyete ihtiyacımız var. Bunu analiz ettik. Herkes bu çerçevede kapasitesini hazırlayacak. Ve afet olduğu anda da afet bölgesine ulaştıracak."


27 İLDE AFAD DEPOLARI VAR

5 pilot ilde bu uygulamayı yaptıklarını ifade eden Oktay, "Pilot uygulamanın sonuna geldik. İstanbul, Bursa, Gazianetp, Bingöl, Rize. Afetsellik boyutunda farklı özellikleri yansıtacak illerde seçildi. Şimdi 81 ilin çalışmasını başlattık. Kim kimden sorumlu. Kim kime bilgi verecek bütün bunların lojistik alt yapısı hazırlamaya çalışıyoruz. Sona yaklaştık. Güçlü bilişim alt yapısı sistemi, ikaz alarm sisteminin kurulduğu, lojistik alt yapının kurulduğu, acil durumda hangi ile ne kadar süre ile ne kadar malzeme gidileceği bile hesaplandı. 27 ilde afad bünyesinde afad depoları oluşturduk. Birkaç ay içerinde il versiyonunu tamamladık diyeceğiz. Uygulamaya alacağız."

TÜRKİYE, AFETE MÜDAHALE KONUSUNDA DÜNYA ÜLKELERİ ARASINDA YERİNİ ALACAK

Bu uygulama hayata geçtiğinde Türkiye afetlerin yönetimi, müdahalesi ile alakalı dünyanın en ileri ülkeleri arasındaki yerini net alacağını vurgulayan Oktay,"Türkiye, afet ve acil durumlarda lider, öncü ülkelerden biri oldu. Bunu artık sisteme dönüştürmeyle alakalı güçlü irade var ve dönüştürmüştür" dedi.

BÜTÜNLEŞİK TEHLİKE HARİTASI SON AŞAMAYA GELİNDE

Afetler olmadan önce afetlerin önlenmesi ile ilgili bir çalışma yaptıklarını söyleyen Oktay, Krizlerden daha çok risklerin yönetildiği bir Türkiye olmasını istiyoruz. Bu yıl sonu bunu da tamamlayacağız. Afetler olmadan önce onları görebileceğimiz sensör teknolojilerinin yoğun kullanıldığı yapıdan bahsediyoruz. Ve ona göre de tedbir alıyoruz. İllerdeki tedbirleri önceden belirliyor olalım. Şuan bütünleşik tehlike harita dediğimiz çalışmanın son aşamasına geldik. Onunla ilgili Ocak ayından itibarende 81 ile yayıyoruz."

TÜRKİYE'NİN AFET ARŞİVİ, DİJİTAL ORTAMA TAŞINDI

Türkiye'nin tüm afet arşiv sistemini tamamını dijital ortama taşıdıklarını belirten Oktay, "Hangi bölgede hangi afetler olmuş ve hangi kararlar alınmış. Depolardaki arşivinin tamamını gün yüzüne çıkardığımız kategorize ettiğimiz dijital ortama taşıdık. Tüm paftalarına kadarına kadar hepsi dijital ortama taşındı. Türkiye için bu kazanım" diye konuştu.

YAPI YÖNETMELİĞİ HAZIRLANIYOR

Yapı yönetmeliği hazırlandığı ifade eden Oktay, "Oda son aşamaya gelindi. 100 kişilik bir ekibin bulunduğu bir yapı. Uluslarası standartlardan daha yüksek bir yönetmelik olacak. Yapıların daha güvenli hale getirildiği bir çalışmadır. Eksiklikler vardı. Çok katlı binalarla ilgili boşluklar vardı. Deprem- yapı yönetmeliği bu boşluğu dolduruyor olacak. Bunu da bu yıl yayınlayacağız. Sürekli olarakta güncellenecek."

AFETE HAZIR TÜRKİYE

Afete hazır Türkiye sloganı ile yola çıktıkları belirten Oktay, "Bu biliçlendirme ve farkındalık oluşturmaya dönük çalışma. Aileler reise ve bireyleri afetler olmadan önce kendi tedbirlerini alıyor olsunlar. Afet öncesi ve sonrasında bina alırken mezar almasın veya manzarasına bakarak alıyor olmasın o evi. Veya aldığı binanın içerisinde tehlike arz eden eşyaları sabitliyor olsun. Tedbirleri alınmışsa alınmıştır alınmamışsa geçmiş olsun" diye konuştu.

17 MİLYON ÖĞRENCİ VE 850 BİN ÖĞRETMENE AFET EĞİTİMİNDEN GEÇTİ

İllerde valilik ve Afad il müdürlüklerinde bu eğitimler verildiğini söyleyen Oktay, "Bu eğitimi her aile talep edebilir hatta siteye yazabilirler evlerine gelip eğitim veriliyor. Okulları hazır hale getirelim dedik. Afete hazır okul kampanyası başlattık. 17 milyon öğrenciyi bu eğitimden geçirmeyi planlıyoruz. 850 bin öğretmeninde bu eğitimden geçirmek. Bunu yapabilirsek bu Türkiye'nin en büyük projesi olur. Bu olursa biz 5-10 yıl sonrasının Türkiye''sinin dönüşümü sağlamış oluruz. İşyerlerinde de kampanya başlattık. İlk eğitimi Kocaeli'nde verildi. Bu kobilerle devam edecek"dedi.


10 yıl önce