|

Üniversite müfredatında hedef "Boşanmaları önlemek"

Artan boşanma oranları, aile iç şiddet ve ebeveynlerin çocuklarına karşı davranışları "Aile Danışmanlığı Sertifika" programı ile mercek altına alınıyor. İstanbul'da 25 kişilik sınıflarda verilecek hem teorik hem de uygulamalı eğitimler için özel odaların dizayn edildiğini ve boşanmaların engelleme amacını taşıdığını açıklayan Prof. Dr. Saffet Tüzgen amaçlarının toplumdaki aile yapısındaki olumsuz gidişatlara 'dur' demek olduğunu belirterek; " Türkiye'de üniversite ciddiyeti altında açılmış ilk sertifika programı" dedi.

Yeni Şafak
14:58 - 25/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:06 - 25/03/2015 Çarşamba
IHA

Ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelere bağlı olarak yaşanan olumsuz durumlar en çok aile yapısını etkiliyor. Son yıllarda kurulan ailelerin başarısız gidişatı ve boşanmaların git gide artması bunun en önemli kanıtları arasında yer almakta. Toplumda yaşanan bu olayların farkına varan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Aile Danışmalığı Sertifika Programını hayata kazandırdı.



Sertifika programının hem hocası hem de katılımcısı olduğunu ifade eden Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen program hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Aile Danışmanlığı Sertifika Programı Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde 150 saati uygulamalı 450 saatlik bir programdır. Türkiye'de üniversite ciddiyeti altında açılmış ilk sertifika programı diyebiliriz. Özellikle uygulamalı kısmı çok önemsiyoruz. Katılımcılar bir taraftan teorik dersler alırken diğer taraftan sorunlu ailelerin danışırken kendileri ile nasıl irtibat kurduğunu, neler sorduğunu ve konuya nasıl müdahale ettiğini öğrenecekler. Programımızda hukuktan tıbba, iletişim uzmanından, sosyal danışma uzmanına kadar her branştan hocalar yer alacak. Ben de bu programda hem hoca hem de katılımcı olarak yer aldım. Yararlı olacağını düşünüyorum."



“6 ayda tamamlayacağımız programın, eğitimleri hafta sonları olacak. Öğrenciler kafalarına takılanları rahat bir şekilde sorabilsinler diye sınıflar 25 kişilik. Uygulamada özel bir oda dizaynı yaptık ve teorik derslerin verildiği salon bir bağlantı ile aile ile görüşülen salona bağlı olacak. Orada aile ile özel bağlantı yaparken kendilerinden izin almak suretiyle yandaki salona yansıtılacak. Böylece hocalarının aile ile nasıl konuştuğunu sorunlu çocuk veya ebeveyne nasıl yaklaştığını ve görüşmeyi nasıl sonlandırdığı uygulamalı görecekler" dedi.



“TOPLUMDAKİ OLUMSUZ GİDİŞATA DUR DİYECEĞİZ"


Türkiye'de son yıllarda kurulan ailelerin başarısız olduğu gözlemini dile getiren Prof. Dr. Saffet Tüzgen, olumsuz gidişata düzenledikleri eğitimler ile müdahale etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Prof. Dr. Tüzgen, “Hepimiz bir aile mahsulüyüz. Türk kültüründe aile çok önemli bir yer tutuyor. Fakat son yıllarda kurulan ailelere baktığımızda başarısız gidişat dikkatimizi çekiyor. Buna ekonomik, kültürel nedenler olduğu gibi çağdaşlaşma adı altında bize dayatılan değer kayıpları da neden olabiliyor. Biz buna müdahale etme ihtiyacı duyduk. Çeşitli faktörlerle ailenin olumsuz etkilenmesi aile fertlerini, yetiştirdikleri çocukları sonra da toplumumuzu olumsuz etkilemektedir. Öyleyse biz bu olumsuz gidişata gücümüz yettiğince dur demeliyiz. Bu da ailedeki sorunların temeline inmekle olacaktır" diye konuştu.



AİLE DANIŞMANLIĞI MERKEZLERİNDE ÇALIŞMA İMKANI


Sertifika programını başarılı bir şekilde tamamlayan katılımcılar Aile Danışmanlığı Merkezleri'nde çalışma imkanı da bulacaklar. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Prof. Dr. Tüzgen, “Devletin uyguladığı kurallara göre katılımcıların aile danışmanlığı merkezi açabilmesi için 450 saatlik kursu alması yanında lisansta hemşire, psikolog, psikolojik rehberlik ve danışmanlık ve tıp branşından mezun olması gerekiyor. Diğer branşlardan da katılımcılar kabul ediyoruz. Buradan sertifika almaya hak kazanan kişiler aile danışmanlığı merkezlerinde çalışabilecekler" ifadelerine yer verdi.



“SADECE SAĞLIK HİZMETİ VERMİYORUZ"


“Bu program aile danışmanlığı merkezi açma niyeti olsun olmasın herkes katılmalı" diyen Tüzgen, “18 yaşından 70 yaşına kadar öğrencilerimiz var. Geri dönüşüm anketlerinde memnun olmayanı görmedim. Katılmak isteyenler Bezmialem Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezine gelerek veya telefonla her gün kayıt olabilirler. Bu bizim sadece sağlık hizmeti veren bir üniversite olmadığımızın en büyük kanıtı. Ayrıca, gönüllü hasta bakıcılık kursları diyebileceğimiz refakatçilik kursları yapmaktayız. Hepimizin evinde hastanede hastası olabiliyor. Bunlara bilinçli refakatçilik yapabilmek için bunlara teorik ve pratik kurslar veriyoruz. Bu kurslarla bilinçli refakatçiler yetiştirmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.



ÜCRETSİZ AİLE DANIŞMANLIĞI


Her ailenin bir danışmanı olması gerektiğine vurgu yapan Tüzgen, “Ülkemizde nasıl aile hekimliği var ise her ailenin bir danışmanı olması gerekiyor. Bunun için de bürokratik kademelerde girişimlerimiz başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın İl Müdürleri ile görüştük ve teklifimizin kabul göreceğini düşünüyoruz. Eyüp Belediyesi bünyesinde yürütmecisi Bezmialem Üniversitesi olan bir aile danışmanlığı merkezi açtık. Burada aile danışmanlığı sertifikasına sahip 4 danışman çalışmakta. Bunların dışında bir tane avukatımız bulunuyor. Eyüp Belediyesi Sosyal İmkanı ve yer imkanı sağladı. Buralarda halkımıza tamamen ücretsiz hizmet verilecek. Diğer Belediyelerle de aynı çalışmaları yapmak adına arkadaşlarımızın çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.




#Okul müfredatı
#aile içi iletişim
#boşanmaları önlemek
9 yıl önce