|

Üniversitelerde afete hazır DAKİK gençler

DAKİK Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kartal, Türkiye'nin doğal afetleri yaşayan bir ülke olduğunu belirterek başta deprem olmak üzere su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın gibi doğal afetler konusunda arama ve kurtarmada bilinçli bir üniversite gençliği oluşturmak için yola çıktıklarını söyledi.

Yeni Şafak
13:39 - 3/05/2015 Pazar
Güncelleme: 10:42 - 3/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye geneli 180 üniversitede Doğal Afet Arama Kurtarma İlkyardım Kulübü (DAKİK) oluşturuluyor.



Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi 2014 Yılı Afet Raporuna göre, geçen yıl Türkiye'de farklı ölçeklerde 24 bin 13 deprem, 25 hortum meydana geldiğini vurgulayan Kartal, deprem bölgesinde olan Türkiye'de üniversite gençliğini bilinçlendirmek istediklerini söyledi.



Kartal, gönüllü gençler tarafından oluşturulan DAKİK kulüplerini 10 üniversitede kurduklarını 20 üniversitede ise kurulum çalışmaları sürdüğünü belirterek, “Üniversitelilerde kurulan kulüplerimize arama kurtarma eğitimleri Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından veriliyor. Ülkemizde afet ve ilk yardım konusunda bilinçli, eğitimli ve gönüllü bir gençlik ağı oluşturulması ilk hedefimiz arasında. Gençlerin yaşadığı bölgedeki afetler konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmaları ve bu konuda yetkili mercilerden eğitimlerini almalarını sağlıyoruz. Afet öncesi gerekli çalışma ve tatbikatların yapılarak afetlere hazır gönüllü gençlik hareketini başlattık. Afet sonrası bilinçli bir müdahale ve yardım dağıtım ekibini de oluşturuyoruz. Uluslararası afetlerde yapılacak yardım ve çalışmalarda gönüllü görev alacak bir gençlik ağını da oluşturacağız. Bu eğitimlerle ilk yardım konusunda eğitimli bir toplumu da oluşturmuş olacağız” diye konuştu.



DAKİK gençlerin sosyolojik olarak da gelişeceğini vurgulayan Kartal, şöyle konuştu:



“ Üniversite gençlerinin çevresinde yaşayan diğer insanlara karşı daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Topluma örnek olacak bu gençler yardımlaşma duygusunu da harmanlayacak. Toplumumuzun özellikle afetler sonrası müdahale ve yardım dağıtma konusunda bilinçlenmesi ve eğitimli bir toplum oluşmasının temelinin atılmasını istiyoruz. Gençler arasındaki dayanışma duygularını ön plana çıkarılmak ve toplumda yardımlaşma ve paylaşma kültürünün yaygınlaştırılmasını istiyoruz”



Kartal, yapılan eğitimlerin ardından doğal afetlerde arama ve kurtarma çalışmalarında yetişmiş üniversiteli gençler, modern teçhizat, malzeme, araç ve gereçleri ile yurt içi ve yurt dışında her türlü hava, arazi ve meteorolojik şartlarda arama kurtarma yapacak kabiliyetli bir genç kitleyi Türkiye'ye kazandıracaklarını söyledi.





#DAKİK gençler
#Yıldız Teknik Üniversitesi
#Türkiye
9 yıl önce