|

Üniversiteye girişte elektronik test

ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2015'e kadar tamamlanacak yeni sınav sistemini Yeni Şafak'a anlattı: Üniversite adayları randevu alıp yılda birkaç sınava girebilecek. Kâğıtla sınav yerine elektronik sınav sistemi gelecek.

Elif Özlem Karataş
00:00 - 17/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:35 - 16/01/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Üniversiteye girişte elektronik test
Üniversiteye girişte elektronik test

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yenişafak'a gerçekleştirdiği ziyarette 2015 yılında ÖSYM olarak köklü birçok değişikliğe imza atacaklarını belirtti. Demir, öncelikle kağıtla sınav sisteminden vazgeçilerek elektronik sınav sistemine geçileceğini açıkladı. Bu sınavlar için ÖSYM'ye özel sınav binaları kurulabileceğini dile getiren Demir, 'ÖSYM sınav binaları 3 bin kişilik kapasite ile Türkiye genelinde 30-40 tane bulunduğu taktirde 2 ay gibi bir sürede 2 milyon kişiye sınav yapılabilme imkanımız olacak. Bu binaların otoparkından emanet dolabına, sınıf içinde lavabodan, klimasına kadar her şeyi bulunacak' dedi. E-sınav sistemiyle, yılda birkaç kez girilebilme şansı olan çoklu sınav sistemininin de getirileceğini belirten Demir, bu şekilde öğrencilerin istediği zaman randevu alıp sınava girebileceğini hatta aynı salonda birden farklı sınavın yapılabileceğini belirtti. Yine e-sınavla sınav biter bitmez sonuçların öğrenilebileceğini ifade eden Demir, yapılacak yeni bir yasal düzenleme ile 2015'ten itibaren sınavlardan sonra soruların sadece yüzde 10'unun yayımlanacağını açıkladı.

SINAVA BİRKAÇ KEZ GİRİLEBİLECEK

ÖSYM Başkanı Ali Demir, aday sayısının çokluğu nedeniyle yılda birkaç kez girilebilme şansı olan çoklu sınav sistemi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Çoklu sınav sistemini gerçekleştirmek için 2 yol üzerinde durduklarını belirten Demir, bunları, 'Şubat'ın sonundan Mart'ın başına kadar herkes 3 ya da 4 kez girebilir. Son hafta sadece girmeyenler girer. En yüksek puan dikkate alınır. Veya sürekli olarak, sene boyunca her zaman açık, randevu al gir. Ama değerlendirme senenin bir gününde yapılır' şeklinde açıkladı.

SINAV SONUCU İÇİN BEKLEMEK YOK

Kağıtta sınav sisteminin de yine aday sayısının çok olması nedeniyle bazı sorunlara neden olduğunu belirten Demir, bu nedenle elektronik sınav sistemine geçmeyi planladıklarını belirtti. E- sınavın birçok avantajının bulunduğunu dile getiren Demir, bu sınavın sesli soru ve cevaba hatta animasyonla deney yapmaya dahi izin verdiğini söyledi. E- sınavın, kağıt üstünde sınavdan üstünlüklerinin çok fazla olduğunu ifade eden Demir, bu sistemle sınavdan çıkar çıkmaz sonucu öğrenebilme imkanı bulunduğunu dolayısıyla günlerce beklemenin de sona ereceğini dile getirdi.

Çoklu sınav sistemi için altyapı çalışmalarına da değinen Ali Demir, yeni binalara ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Bu binaların özelleştirilebileceğini de söyleyen ÖSYM Başkanı, sınav binalarının olacağı şehirlere gitmenin, şehirlere ekonomik canlanma da sağlayacağını ifade etti.

E-Sınav için çalışmalar başlatıldı

E-sınav için çalışmalarını başlattıklarını belirten ÖSYM Başkanı Ali Demir, 'Farklı zamanlarda yapılan sınavların eşdeğer olarak benimsenip kamuoyunda kabul edilmesi gerekiyor' dedi. Dünyada, sınavdan sonra tüm soruların açıklanmadığını, sadece örnek birkaç sorunun yayımlandığını ve soruların daha sonraki yıllarda da kullanılabildiğini dile getirdi. ÖSYM Başkanı, bilgi edinme yasasında bir değişiklik için çalıştıklarını sınavdan sonra da çıkan soruların sadece yüzde 10'unun yayımlanacağını ifade etti.

ÖSYM Başkanı'nın kasasında neler var?

Olası sorunlar ve siber saldırıların önüne geçebilmek için, verilerin internet bağlantısız offline ortamlarda saklandığını belirten ÖSYM Başkanı Demir, olası sorunların önüne geçebilmek için tüm verileri kendisinin sakladığını belirterek, 'Matbaada baskı işlemleri bittikten sonra oluşan verilerin bir kopyasını kişisel olarak kasamda saklıyorum. Yolda veya işlem esnasında bir saldırı olmaması yada olduğunda çözüm olabilmesi için, saklıyorum. Okunan tüm cevap kağıtlarının da aynı şekilde bir kopyasını daha bilgi işleme girmeden ben alıyorum' dedi. ÖSYM Başkanı, şifrelerin kırılabildiğini bu yüzden bu belgeleri sakladığını da sözlerine ekledi.


11 yıl önce