|

Utanmaz adam

Avusturya'da Milletvekili Efgani Dönmez, Başbakan Erdoğan'a destek mitingine katılacak Türkler için akıl almaz bir teklifte bulundu. Dönmez 'Bu 5 bin kişiye tek gidiş bileti verip, Avusturya'dan gönderelim. Arkalarından kimse ağlamaz' dedi. AB değerlerini ayaklar altına alan vekile partisi bile tepki gösterdi.

İstihbarat Servisi
00:00 - 18/06/2013 Salı
Güncelleme: 23:35 - 17/06/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Utanmaz adam
Utanmaz adam

Gezi Parkı bahanesiyle yaşanan şiddet olaylarına ilişkin yurtdışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan lehine yapılacak olan gösteriler Avusturya'da yeni bir tartışma başlattı. Avusturya Eyaletler Meclisi Yeşiller Partisi Milletvekili Efgani Dönmez, önümüzdeki hafta Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak Başbakan Erdoğan'a destek mitingine katılacak Türkler hakkında çirkin ifadeler kullandı. Dönmez, mitinge katılacağı düşünülen 5 bin Türk hakkında, 'Bu 5 bin kişiye tek gidiş bileti verip Avusturya'dan gönderelim. Arkalarından kimse ağlamaz' ifadelerini kullandı.

SÖZLERİ TEPKİYLE KARŞILANDI

Avusturya'da yayın yapan Heute gazetesinde konuyla ilgili bir haberin sosyal medya sayfasında yayınlamasının ardında habere yorum yaparak kendi soydaşları ile ilgili söz konusu ifadeleri kullanan Efgani Dönmez'in sözleri tepkiyle karşılandı.

DEMOKRASİYLE UYUŞMUYORMUŞ

Dönmez, aynı gazeteye yaptığı açıklamada da 'Bu konuda net bir sınır belirlemek istiyorum. Bu tavrı diğer Avusturyalı politikacılardan da bekliyorum. Uyum ve tolerans örtüsü altında Avusturya'nın demokrasi değerleri ile örtüşmeyen bir durumu kabul edemem' dedi. Gezi Parkı'ndaki işgal eylemini destekleyen Dönmez'in ifade özgürlüğü gibi AB'nin en temel değerlerini ise ayaklar altına aldığı bu sözleri ülkedeki diğer Türk yetkililerin tepkisini çekti.

KENDİ PARTİSİNDEN TEPKİ

Avusturya Eyaletler Meclisi'nin Türk milletvekillerinden Şirvan Ekici de Dönmez'in sözlerine tepkili. Dönmez'le aynı parti çatısı altında siyaset yapan Ekici, 'Biz yıllardan bu yana Türkler, Müslümanlar veya diğer yabancılar olarak huzur, birlik, diyalog ve tolerans ortamının oluşması için gayret sarf ediyoruz. Ama kendi aramızdan birinin çıkıp bu tarz söylemlerde bulunması verdiğimiz tüm emekleri boşa çıkarıyor' şeklinde konuştu.

BİZ BU SÖZLERE ALIŞKINIZ

'Dönmez'in söylediği sözlerin benzerlerini sağcı politikacılardan duymaya alışkınız' diyen Ekici, 'Efgani muhabbet içinde olduğum bir arkadaşım. Ancak bu yaptığı kabul edilemez ikinci gaf. Bunu seçim öncesi yatırımı olarak nitelendiriyorum' dedi.

TEMSİL YETKİSİNE SAHİP DEĞİL

WONDER Başkanı Yusuf Kara, Dönmez'in bir parlamenter olmadığını hatırlatarak, 'Bu açıdan tüm Avusturya'yı kuşatacak bir temsil yetkisine sahip değil. Demokratik yollardan tepki göstermek herkesin olduğu gibi Avusturya'da da yaşayan Türklerin hakkıdır. Ve bu hakkı istedikleri gibi kullanabilirler. Türkiye'de nasıl milyonlar tercihlerini meydanlarda haykırabiliyorlarsa Avusturya'da da yapabilirler. Dolayısıyla Avusturya'daki Türklerin sesini kısmaya çalışmak demokrasiyle bağdaşmaz' dedi.

İmamlara çoban demişti

Sivaslı göçmen bir ailenin çocuğu olan Efgani Dönmez daha önce de Avusturya'da görev yapan din görevlileri için 'İmamların bir eğitime sahip olması lazım. Anadolu'nun çobanları olamazlar' ifadelerini kullanarak ülkede yaşayan Türklerin büyük tepkisini toplamıştı. Avusturya'da yaşayan Türkler sosyal medyada açıklamalara büyük tepki gösteridi. Ayrıca, Hristiyan Demokrat Partisi CVP'nin üyesi ve Milletvekili Şirvan Ekici, 'Biz yıllardan bu yana Türkler, Müslümanlar veya diğer yabancılar olarak huzur, birlik, diyalog ve tolerans ortamının oluşması için gayret sarf ediyoruz. Ama kendi aramızdan birinin çıkıp bu tarz söylemlerde bulunması verdiğimiz tüm emekleri boşa çıkarıyor' dedi


11 yıl önce
default-profile-img