|

Uyuşturucu tacirine terörist muamelesi

Uyuşturucu ile Mücadele Şurası’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Uyuşturucu tacirleri bizim için en zararlı teröristlerdir ve terörist muamelesi görecektir” dedi. Uyuşturucu ağını network olarak tanımlayan Davutoğlu, bu networkü önce belli alanlara sıkıştırıp sonra da tasfiye etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:25 - 28/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara ATO Congressium’da düzenlenen 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası’nda yaptığı konuşmada, uyuşturucu tacirlerinin en zararlı terörist olduğunu ve artık terörist muamelesi göreceklerini söyledi. Türkiye’de uyuşturucu kullanım oranının Avrupa’ya göre düşük göründüğünü belirten Davutoğlu, “Acaba kültürel gerekçelerle istatistiklere yansımayan bir başka resim mi var?” diyerek, gerçek resmi ortaya çıkarmak için daha kapsamlı bir gözleme stratejisi izleyeceklerini ifade etti.

UYUŞTURUCU HARİTASI ÇIKARACAĞIZ

Türkiye’de uyuşturucu sorunun tespiti anlamında eksiklikler olduğunu belirten Davutoğlu, “Bu konuda çok sınırlı faaliyet olduğunu gördük. İnşallah en kısa sürede bu çerçevedeki bilimsel çalışmaları, üniversitelerimizdeki enstitüleşmiş faaliyetleri Türkiye sathına yayarak ve özel ihtisas araştırma birimleri kurarak, sorunun bütün kapsamıyla anlaşılmasını sağlayacağız. Türkiye’nin uyuşturucu haritasını çıkartacağız” diye konuştu.

NETWORK AĞINI KIRACAĞIZ

Anne-babalara da çağrıda bulunan Davutoğlu, ailelerin sorunu örtmeye kalkışmaması gerektiğini belirtti. “Bir network var karşımızda, birbirini destekleyen bir ağ var: Üretici, aracı, tüketici. Bizim yapmamız gereken üretici, aracı, tüketici arasındaki ilişki bandını kırmaktır” diyen Davutoğlu, bunu kırmaya kararlı olduklarını ifade etti. Uyuşturucu sorunu ile karşı karşıya kalan herkesle ilgilenmeye kararlı olduklarını vurgulayan Davutoğlu, bu çerçevede narkotimlerin önemine değindi. Davutoğlu, gelecek haftadan itibaren narkotimlerin 11 ilde devreye gireceğini, aralarında asayiş polislerinin yanı sıra psikologların da bulunacağını ifade etti. Bu yıl ilk kez toplanan Uyuşturucu ile Mücadele Şurası’nın en geç 3 yılda bir toplanacağını belirten Davutoğlu, sivil toplum kuruluşlarının, RTÜK ve Diyanet gibi kurumların da içinde yer alacağı Şura İzleme Komitesi oluşturulmasını da planladıklarını açıkladı. 

VİRANELER 2018’E KADAR YIKILACAK

Davutoğlu, uyuşturucu çetelerinin odaklandıkları viranelerin 2018 sonuna kadar tasfiye edileceğini ifade etti. Davutoğlu, “Yargı süreci içinde bir an önce bu binalarla ilgili kararların hızlandırılması, sadece özel hukuk bağlamında önem taşımıyor, o binalar ve o metruk alanların etrafında bir asayiş problemi, bir uyuşturucu odaklanması olması bakımından da ciddi sıkıntı doğuruyor” dedi. Gençlik timlerinin de oluşturulacağını belirten Davutoğlu, ceza ve tevkif evlerinde tedavi imkanlarını genişleteceklerini vurguladı.

Mücadelenin yol haritası

Dün ilk toplantısı yapılan Uyuşturucu İle Mücadele Şurası, en geç 3 sene içinde toplanacak. RTÜK, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi resmi kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı Şura İzleme Komitesi kurulacak. Yılda bir kez başbakanın başkanlığında toplanacak Şura İzleme Komitesi, alınan kararların uygulanma seyrini, performansını değerlendirecek. 7 bakanlığın oluşturduğu Uyuşturucu ile Mücadele Üst Kurulu ise en geç altı ayda bir toplanacak. Ayrıca müsteşarlar düzeyinde oluşturulacak “Uyuşturucu ile Mücadele Teknik Kurulunun ise her ay toplanması kararlaştırıldı. İller bazında da kurullar oluşturulacak. Aynı zamandamahalleler bazında gönüllülerden oluşan gençlik timleri devreye girecek. Gençlik timleri ile gençler spora, kültürel, sosyal faaliyetlere yönlendirilecek. Eğer bir mahallede yaygın bir uyuşturucu kullanımı varsa öncelikle o mahallede, semtte, köyde, kasabada başlamak üzere kapsamlı bir bilinçlendirme çalışması yapılacak.


MÜSİAD'da hatıra fotoğrafı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,15. Uluslararası MÜSİAD Fuarı Gala Programı’na katıldı. MÜSİAD üyelerine Türkiye ekonomisine katkılarından dolayı teşekkür eden Davutoğlu, programın ardından sponsorlar ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

#Davutoğlu
#Ankara ATO Congressium
#uyuşturucu
9 yıl önce