|

Uzan, duruşmaya zorla getirilecek

Aa
00:00 - 31/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 13:13 - 31/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Uzan, duruşmaya zorla getirilecek
Uzan, duruşmaya zorla getirilecek

Bazı bilirkişilere rüşvet verildiği ve alındığı iddiasıyla yargılandıkları davada haklarında daha önce verilen beraat kararı Yargıtay'ca bozulan Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yeniden yargılandığı davada, Uzan'ın duruşmaya zorla getirilmesi kararlaştırıldı.




İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Metin Öner, Cemal Tüfekçi, Mehmet Fetvacı, Zülfikar Fikret Gönül, Selahattin Anık, Kılıç Başaran ve İsmet Doğan Kargül katıldı. Duruşmaya, Cem Uzan, Yılmaz Aybars Çakır ve İsmet Doğan Kargül ise gelmedi.




Daha önce verilen beraat kararını bozan Yargıtay 5. Ceza Dairesi ilamı hakkında diyecekleri sorulan sanıklar, mahkemenin daha önce verilen beraat kararında direnmesini istediler.



Duruşmada söz alan Cem Uzan'ın avukatı Şaylan Çığgın da, bozma kararına katılmayarak, eski kararda direnilmesini talep etti.




Sanıklardan Gönül ile Başaran'ın avukatı Hasan Fehmi Demir de Yargıtay'ın bozma kararının yerinde olmadığını savunarak, "Elektronik postanın kim tarafından gönderildiği dosyada mevcuttur. Yasal olmayan yollardan elektronik posta adresi tespit edildiğinden hükme gerekçe olamaz. Yasal olsa bile tek başına delil olarak değerlendirilemez" dedi.





Demir, SPK'nın davada katılan sıfatı bulunmadığını ve Yargıtay bozmailamındaki, "SPK'nın davada katılan sıfatının olamayacağı" yönündekikararına ise katıldığını anlatarak, kovuşturmanın genişletilmesini talepetti.

Sanık Yılmaz Aybars Çakır'ın avukatı Erol Altınkış da, müvekkilihakkında verilen beraat kararının karşı taraf vekillerince temyizedilmediğini ve Yargıtay'ın bozma kararının diğer sanıklar hakkındaolduğunu anlatarak, müvekkili hakkındaki kararın kesinleşmiş olduğunu savundu.



Görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Rasim Işıkaltın da, tüm sanıklar yönünden Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve duruşmalara gelmeyen sanıkların zorla getirilmesine karar verilmesini istedi.



Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulup uyulmayacağı yönündeki kararın sanıkların dinlenilmesinin ardından verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmalara katılmayan Cem Uzan'ın mahkemeye zorla getirilmesini kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.




DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıklar Cem Uzan, Hüseyin Engin Saydam, Metin Öner ve Cemal Tüfekçi'nin Uzan Grubu bazı şirketlerde görev aldıkları, diğer sanıklar Zülfikar Fikret Gönül, Kılıç Başaran, Selahattin Anıl, Mehmet Fetvacı, Yılmaz Aybars Çakır ve İsmet Doğan Kargül'ün de İstanbul Asliye Ticaret Mahkemelerindebilirkişilik yaptıkları anlatılıyordu.



Uzan Grubu bazı şirketlerin sermaye artırımına ilişkin, şirketlerinaktifinde bulunan gayrimenkul, menkul ve diğer mal varlıklarının tespitiamacıyla İstanbul 1, 2 ve 9. Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava açıldığıanlatılan iddianamede, bilirkişilik yapan sanıkların bu davalarda görevaldıkları ifade ediliyordu.



Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele DaireBaşkanlığı koordinesinde Uzan Grubu'na yönelik yapılan operasyonsırasında 2000 yılına ait bazı elektronik postaların elde edildiğibelirtilen iddianamede, bu postaların Uzan Grubu şirketlerde görev alansanıklar arasındaki haberleşmeyi içerdiği ve bilirkişilere menfaatsağlanması konusunda olduğu, bilirkişilerin istekleri ile bu kişilereverilenlerden bahsedildiği anlatılıyordu.


Cem Uzan, Hüseyin Engin Saydam, Metin Öner ile Cemal Tüfekçi'nin"rüşvete aracılık etmek" ve "rüşvet vermek" suçlarından 4 ile 12'şeryıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep edilen iddianamede,diğer sanıkların da "rüşvet almak" suçundan 5 ile 12'şer yıl arasındahapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.



Davanın görüldüğü İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Aralık 2005tarihinde sanıklar Cem Uzan, Mehmet Fetvacı, Selahattin Anık, KılıçBaşaran, Cemal Tüfekçi, Zülfikar Fikret Gönül, Hüseyin Engin Saydam,Metin Öner, Yılmaz Aybars Çakır ve İsmet Doğan Kargül hakkında"yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması"gerekçesiyle beraat kararı vermişti.



Katılan avukatı ve savcının bu karara itirazları üzerine dosyayıinceleyen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, eksik araştırmaya dayanılarak beraatkararı verilmesi ve kanıtların birlikte değerlendirilmesi gerektiğiningözetilmemesi nedeniyle kararı bozmuştu.


16 yıl önce