|

Vekil ebe ve hemşirelere müjde

Cihan
00:00 - 16/12/2008 Salı
Güncelleme: 10:53 - 16/12/2008 Salı
Yeni Şafak
Vekil ebe ve hemşirelere müjde
Vekil ebe ve hemşirelere müjde

Sağlık Bakanlığı'nın ihtiyaç duyulan bölgelerde çalıştırılmak üzere görevlendirdiği vekil ebe ve vekil hemşireler de artık döner sermaye ek ödemesinden yararlanabilecek. Bursa 3. İdare Mahkemesi, mahkemeye başvuran vekil ebe ve hemşireleri haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçtiğimiz yıl Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, vekil ebe ve hemşirelerin döner sermaye ek ödemesi almalarını hukuka aykırı bulmuş, Danıştay kararın yürütmesini durdurmuştu.

Sağlık-Sen Bursa Şubesi tarafından Bursa 3. İdare Mahkemesi'ne vekil ebe ve hemşirelerin döner sermayeden pay almaları için 51 ayrı müracaat yapıldı. Müracatlardan 5'ini karara bağlayan mahkeme, vekil ebe ve hemşirelerin de döner sermaye almalarına hüküm verdi. Emsal teşkil edecek kararla, ülkenin ücra köşelerinde görev yapan vekil ebe ve hemşireler de döner sermaye ödemesi alacak. Sağlık-Sen Hukuk Bürosu avukatlarından Adem Şahinci ve Mehmet Işık tarafından Bursa 3. İdare Mahkemesi'ne vekil ebe ve hemşireler için dava açtı. Dava süreciyle ilgili bilgi veren Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Yusuf Bedir, sağlık teşkilatının her kademesinde görev yapan personelin hak mağduriyetlerini, taleplerini her zaman dikkate aldıklarını söyledi.


Bedir, "Sağlık kurumlarımızı ziyaretlerimizde, bugüne kadar bir ilki gerçekleştiren şubemiz, Bursamızın en ücra köşesinde görev yapan sağlık çalışanlarına dahi ulaşarak onların sorunlarını çalıştıkları ortamlarda dinlemiştir. Bu sorunlardan biri de vekil ebe ve hemşire olarak görev yapan arkadaşlarımızın 'Döner Sermaye Ek Ödemesi'den yararlanmamasına yönelik hak mağduriyetiydi. Bu konuyu titizlikle inceleyen sendikamızın hukuk bürosu avukatlarımız, hukuki girişimlerin başlatılması yönünde görüş bildirince, çalışmalarımıza bu yönde hız verdik. 51 vekil ebe ve hemşire arkadaşımız için davaları açtık. Eylül ayı içerisinde açtığımız davalarımızın ilki neticelendi ve karar arkadaşlarımızın lehine oldu. Bu karar neticesinde; artık vekil ebe ve helşirelerimiz döner sermaye ek ödemesinden yararlanabilecek. Laf değil, iş üretmeliyiz. Slogan sendikacılığı değil, hizmet üreten sendikal anlayışı benimsiyoruz. Bu konuda dava açmak isteyen tüm vekil ebe ve hemşire arkadaşlarımıza sendikamızın aynı şevk ve kararlılıkla yardım edecektir" dedi.


Bursa 3. İdare Mahkemesi, Yenişehir'den Tuğba Bingöl, Büyükorhan'dan Hatice Sontolu, Emriye Duran, Mustafakemalpaşa'dan Sevil Yavuz ve İnegöl'den Hatice Oruç'un Bursa Valiliği'ne karşı açtığı davayı karara bağladı. Mahkeme heyeti kararında, "657 Sayılı Yasa'nın 86. maddesine göre sağlık personeli olarak istihdam edildiğinde ve fiilen görev yaptığına göre döner sermaye ek ödemesinden yararlandırılması gerekmekte olup, bu yöndeki başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır. Anayasa'nın 125. maddesinin son fıkrasında yer verilen 'İdare kendi eylem ve işlemlerinden doğan zarırı ödemekle yükümlüdür' hükmü uyarınca yoksul kaldığı parasal tutarın davacıya ödenmesi gerekeceği açıktır." ifadelerine yer verildi.


Avukat Adem Şahinci, kararla birlikte hak mağduriyetinin engellendiğini söyledi. Avukat Şahinci, "Fiili hizmet yapmalarına rağmen döner sermaye alamıyorlardı bu arkadaşlarımız. Karar emsal teşkil edecek. Bunun gibi yüzlerce dava açtık. Diğer şehirlerde de açıyoruz. Aynı sağlık oacağında çalışmasına rağmen vekil olarak tayin olanlar döner sermaye alamıyor, asıl kadrolardakiler alıyorlardı. Bu insan hakları ve Anayasa'ya aykırı bir durumdu. Şimdi de vekil ebe ve hemşirelerin yıllık izin ve doğmu izin kullanmaları için dava açtık" dedi.


15 yıl önce