|

VIP dinlemede hesap zamanı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği 64 kişilik VIP dinlemelerle ilgili kolları sıvadı. Farklı isimlerle çeşitli aralıklarla dinlenen CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayayadın, Ankara Hakimi Hasan Tekbaş ve Ankara İstihbarat Şube Müdürü Cihangir Ulusoy şikayetçi oldu

Osman Özgan
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:14 - 21/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
VIP dinlemede hesap zamanı
VIP dinlemede hesap zamanı

Paralel yapının eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski siyasetçiler Namık Kemal Zeybek, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Şevket Kazan, Mehmet Bekaroğlu, Yılmaz Ateş gibi bir çok ismi, terör, İBDA-C, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi iddialarla dinlediği ortaya çıkmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, farklı isimle ve isim bildirilmeden sadece IMEI numarasıyla başvuru yapılarak 64 kişinin dinlenmesiyle ilgili başlattığı soruşturmayı hızlandırdı. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayayadın, Ankara Hakimi Hasan Tekbaş ve Ankara İstihbarat Şube Müdürü Cihangir Ulusoy dinlemelerle ilgili şikayetçi oldu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTU

Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hassas bilgilerin yabancı ülkelere aktarıldığı iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında TİB'de yapılan incelemelerde müfettişler, eski Başbakanlardan bakanlara, gazetecilerden işadamlarına, mühendislerden doktarlara, yargı ve emniyet birimlerinden bilimadamlarına, mankenlere kadara birçok ismin dinlendiği belirlemişti. Müfettişler, yaptıkları incelemeler sonucunda elde ettikleri bilgiler ve belgeler kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 64 kişinin dinlenmesiyle ilgili başlattığı 'VIP soruşturması'nda yeni gelişmeler yaşandı. Başsavcılık, paralel kulağın mağduru olan isimleri ifade çağırmaya başladı. Bu kapsamda, Soner Doğan sahte ismiyle uyuştucu suçu iddiasıyla dinlenen CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayayadın, Cihangir Soygir sahte ismiyle İBDA-C iddiası kapsamında dinlenen Ankara İstihbarat Şube Müdürü Cihangir Ulusoy, Kazım Tek sahte ismiyle organize suç örgütü iddiasıyla dinlenen Ankara Hakimi Hasan Tekbaş ve Alper Güneş sahte ismiyle IBDA-C iddiası kapsamında dinlenen CHP Milletvekili Yılmaz Ateş ifade verdi. İfadelere Yeni Şafak ulaştı.

Tamamından şikayetçiyim
Aydın Ağan Ayaydın (CHP Milletvekili):

'2009 yılından önce ve ondan sonraki siyasi yaşamımda telefonda önemli konularda ve ve kişilerle görüşmeler yapmaktaydım. Benim cep telefonumun Soner Doğan sahte ismiye dinlenmesi hem benim hem de görüştüğüm kişilerin özel hayatının gizliliği anlamına gelmektedir. Dinlemenin yapıldığı tarihlerde Anaya değişikliği, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısının değiştirilmesi gibi önemli konularda köşe yazıları yazmakta, toplumu bilgilendirmeye çalışmaktaydım. Benim bazı haber kaynaklarımın tespiti ve teşhiri için bu çalışmanın yapılmış olduğu düşünüyorum. Görüşmelerimin bazıları gizlilik derecelidir. BU kararların alınmasında ve özellikle ikinci kez varsa daha fazla uzatmalarında kararı veren hakimlerin sorumluluğunun da tartışılması gerekmektedir. Benim Güney Amerika ülkelerinden uyuşturucu kaçakçılığı yapan biriymiş gibi gösterilerek sahte isimle telefonumun dinlenmesine sebep olan belgeleri hatırlayan, kararı isteyen, kararı veren bütün sorumluların tespitini talep ediyorum. Tamamından şikayetçiyim.'

Örgüt üyesi gösterildim
Cihangir Ulusoy (Ank. İstihbarat Şube Müdürü):

'Hakkımda sahte isimle yasadışı usulsüz dinleme yapıldığını sizin davetinizle öğrendim. IBDA-C isimli terör örgütü ile mücadele ederken ismimin böyle bir örgüte üye olarak gösterilip, telefonlarımın dinlenmesi hukuksuzluğun boyutunu göstermektedir. İşlemi yapanlardan, bilgi notunda imzası olanlardan, yazışmaya aracılık yapanlardan ve kararı verenlerden şikayetçiyim.'

İBDA-C ile bağlantım yok
Yılmaz Ateş (CHP Milletvekili:

'2008 yılı ve sonrasında benim cep telefonlarımın dinlenmesi ile ilgili herhangi bir şekilde bana yasal bir tebligat yapılmadı. Benim usulsüz dinlenmeme sebep olan sahte belgeleri hazırlayan, bunları mahkemeye ileten, mahkemelerden karar veren kişi ya da kişilerden şikayetim ile ilgili bildirimi saklı tutuyorum. Bunları öğrendikten sonra değerlendirip, şikayet konusunda bildirimde bulunacağım. Ayrıca benim dünya görüşüm ve temsil ettiğim siyasal görüşle yakından uzaktan ilgisi olmayan İBDA-C terör örgütü ile bağlantılanmam da ilginçtir. Süreci takip etmekteyim.'

Sorumlular bulunsun
Hasan Tekbaş (Hakim):

'Mayıs ayında Yeni Şafak'ta yayınlanan bir haber üzerine yasadışı bir şekilde usule aykırı olarak dinlenildiğimi öğrendim. Bana dinlendiğime dair tebligat yapılmadı. Zaten hakim olduğum için 2802 sayılı yasaya göre hakkımda inceleme ve soruşturma yapılması gerekmektedir. Kazım Tek isimli şahsı tanımam. Bu işlemi yapanların neden böyle bir usulsüz dinleme yaptıklarını bilemiyorum, ancak sorumluların bulunmasını talep ediyorum. Yapanlardan şikayetçiyim. Kararı veren hakimin verdiğini düşünüyorum. Asıl beni sahte isimle dinleyen buna dayanak belgeleri hazırlayan isimlerini bilmediğim kolluk görevlilerinden şikayetçiyim.'

17-25 Aralık darbe girişimi

Paralel yapı, emniyet ve yargıdaki uzantıları aracılığıyla farklı isimle, hatta isim bildirilmeden sadece IMEI numarasıyla başvuru yaparak 64 kişiyi dinledi. Terör, İBDA-C, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi iddialarla yapılan bu dinlemeler daha çok 2008 ve 2009 yıllarını kapsıyor. O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı, işadamları, gazeteciyi dinleyen paralel yapının 2008-2009 yıllarında yaptığı dinlemeler 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinin hazırlığı olarak nitelendirildi.

PARALEL YARGI -EMNİYET EL ELE

Kararların büyük çoğunluğu paralel yapının etkili olduğu mahkemede yani Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alındı. Dinlemelerin yoğun yapıldığı 2008-2009 yıllarında dinleme talep eden Emniyet İstihbarat Dairesi'nin başında Ramazan Akyürek bulunuyordu. Geçtiğimiz aylarda silahına ve polis kimliğine el konulan Akyürek'in birçok ismin dinlenmesi için kararlar çıkarttığı öğrenildi.

Yeni Şafak'ın duyurduğu dinlenenler listesi

- Eski Başbakan Necmettin Erbakan, Huvzullah Gültekin sahte ismiyle 3525580...51110 IMEI numarasından terör suçundan.

- Eski Meclis Başkanı Ahmet Hüsamettin Cindoruk, Özkan Şahin sahte ismiyle 3553650...6404 IMEI'den terör suçundan.

- BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 3535460...2621 IMEI numarasından dinlendi.

- Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, Osman Bağaç sahte ismiyle 3518810...3575 IMEI numarasından terör suçundan.

- Eski Bakan Namık Kemal Zeybek, 3542990...6040 IMEI numarasından dinlendi.

- Eski Milletvekili Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatipoğlu, 3595380...1011 IMEI numarasından dinlendi.

- Eski Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Mehmet Ataseven sahte ismiyle 3558060...8024 IMEI numarasından terör suçundan dinlendi.

- 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Özel Doktoru Aylin Cesur, Tahir Erdem Öztürk sahte ismiyle 3519650...6431 IMEI'den organize suçundan dinlendi.

- Kırıkkale Valisi Ali Kolat, 3519700...0333 IMEI'den.

- Başbakan'ın Basın Danışmanı Mehmet Akif Beki, Ali Değirmenci sahte ismiyle 3529240...7062 IMEI numarasından organize suçundan dinlendi.

- Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi, Ali Değirmenci sahte ismiyle 3588030...1934 IMEI numarasından dinlendi.

- Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Arzuhan Yalçın Doğan 35628701...1616 IMEI numarasından İDBD-C suçundan dinlendi.

- Gazeteci Ertuğrul Özkök, Nusret Balcı sahte ismiyle 5492080... numarasından uyuşturucu suçundan dinlendi.

- CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın, Soner Duman sahte ismiyle 5335909....numarasından uyuşturucu suçundan.

- TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç, 5337668....numarasından uyuşturucu suçundan dinlendi.

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi Zekeriya Gökşenli, Yalçın Ünal sahte ismiyle 5057954....numarasından organize suçundan.

- İHA (İnsansız Hava Aracı) Projesi Mühendisi Mehmet Demir Çiğdemoğlu 5326856... numarasından organize suçundan dinlendi.

- Havelsan Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman 5323230... numarasından dinlendi.

- STM Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş Genel Müdürü Recep Barut 5322776... numarasından dinlendi.

- TUSAŞ Türk Uçak SAN.A.Ş Hava Sistemleri Satış Müdürü Vasıf Ertuğrul Can, 5305681... numarasından dinlendi.

- Hava Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Yarbay Ortadoğu Savunma Tek. -AR-GE ve Yazılım Tic. Ltd. Şti. İbrahim Salcın 52326118... numarasından dinlendi.

- Aselsan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (Emekli Tümgeneral) Mehmet İhsan Ongun 05336866... numarayla organize gerekçe ile dinlendi.

- Manken Tuğçe Kazaz 05305497... numarayla organize gerekçe ile dinlendi.

- Gazeteci Fikret Bila , Rasim Tabur sahte isimle 3567850...1364 IMEI nuramarayla terör gerekçe ile dinlendi.

- Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Tahir Eğin sahte isinle 05323087... numarayla terör gerekçe ile dinlendi.

- TMSF eski Başkanı- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Ertürk, Savaş Ertürk sahte isimle 3534710...4957 IMEI numarayla uyuşturucu gerekçe ile dinlendi.

- CHP Milletvekili Yılmaz Ateş, Alper Güneş sahte isimle 3582650...4635 IMEI numarayla İBDA-C gerekçe ile dinlendi.

- Ankara Adliyesi Hakimi Hasan Tekbaş, Kazım Tek sahte isimle 3593080...8861 IMEI numarayla organize gerekçe ile dinlendi.

- İşadamı Türkerler A.Ş Kazım Türker, Kazım Türkoğlu sahte isimle 3586660...7451 IMEI numarayla silah kaçakçılığı gerekçe ile dinlendi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü, Mustafa Uzun sahte isimle 3588440...8887 IMEI numarayla İBDA-C gerekçesiyle.

- 4. Sınıf Emniyet Müdürü Murat Nemutlu 05062418... numarayla organize gerekçe ile dinlendi.

- 4. Sınıf Emniyet Müdürü Ersin Aydoğan, Murat Nemutlu sahte isimle 3569600...7219 IMEI numarayla organize gerekçe ile dinlendi.

10 yıl önce