|

"Ya istiklal ya ölüm"

Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov'la ortak basın toplantısı düzenledi. Şırnak'taki terör saldırısıyla ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, "Kurtuluş Savaşı'nda Gazi'nin dediği gibi 'Ya istiklal ya ölüm' ve 79 milyonun kardeşliğine kast eden bu alçaklara her türlü hak ettikleri cevabı vereceğiz" dedi. Başbakan Yıldırım, vize muafiyeti anlaşmasının gerçekleşmemesi durumunda mülteci sorunun Türkiye sınırlarını aşacağını vurguladı.

Yeni Şafak
11:51 - 26/08/2016 Friday
Güncelleme: 12:37 - 26/08/2016 Friday
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov'la ortak basın toplantısı düzenledi
Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov'la ortak basın toplantısı düzenledi

Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov'la ortak basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısında Cizre'deki terör saldırısına değinen Yıldırım "Kurtuluş Savaşı'nda Gazi'nin dediği gibi 'Ya istiklal ya ölüm' ve 79 milyonun kardeşliğine kast eden bu alçaklara her türlü hak ettikleri cevabı vereceğiz" dedi. Mülteci sorunu konusunda Avrupa'yı uyaran Başbakan Yıldırım'ın açıkalamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



'Ya istiklal ya ölüm'


Terör örgütü ne yaparsa yapsın, canımızı yakabilir, şehitlerimiz olabilir, ancak şehitlerimizi bağrımıza basacağız. Acımızı kalleş terör örgütünü sevindirmeyeceğiz. Hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti'ni esir alamaz. Bu terör örgütlerine topyekûn savaş açtık. Kurtuluş Savaşı'nda Gazi'nin dediği gibi 'Ya istiklal ya ölüm' ve 79 milyonun kardeşliğine kast eden bu alçaklara her türlü hak ettikleri cevabı vereceğiz.



Bugün büyük bir eseri tamamlayıp milletimizin hizmetine sunarken kalleş terör örgütü bildik icraatlarını yapmaktan geri durmadı. Milletimizin geleceği için, ülkemizin refahı için 2023 hedeflerimizin yılmadan bir yandan çalışacağız. Yeni projeleri hayata geçireceğiz bir yandan da bu ülkenin başına bela olan terör örgütünü çökerteceğiz.



Avrupaya mülteci uyarısı


Bu sorunun bölgelesel ve küresel bir sorun olduğunu akıldan çıkarmamalıyız. Avrupalı dostalarımızın daha fazla sorumluluk alma zamanı gelmiştir geçmektedir. Ekim ayı sonunda vize serbestisi anlaşmasının mutlaka sonlandırılması hayati bir öneme sahiptir. Bu anlaşmaların bir şekilde yapılamaması halinde mülteci sorunu artık Türkiye'nin sınırları içinde değil bütün Avrupayı ilgilendirecek bölgesel bir konuya dönüşecektir.




Borisov: Avrupa'da çok net bir hesap yapmak zorundayız


Başbakan Yıldırım'ın ardından Borisov açıklama yaptı.

Borisov'un açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



İlk olarak, gelişen son olayla ilgili Türk halkına başsağlığı diliyorum. Özellikle şehitlerin ailelerine duygularımızı iletmek istiyoruz. Bugünkü ziyaretimizin amacı, açılacak olan 3. köprü. Böylece bizim yollarımız da bu projeye bağlanmış olur. Özellikle Türk meslektaşıma teşekkür etmek isterim. Önemli konuları konuşma fırsatı bulduğumuz için teşekkür ederiz. İyi ilişkilerimiz var, konuştuğumuz konular net ve açık konuşuldu. Sayın Başbakan'a teşekkür etmek istiyorum, özellikle mülteci konusunda vardığımız görüş birliği ve Türk tarafına yapılacak katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum.



Türkiye pek çok adım attı ve bu engelli geçişler engellendi. Çok ayrıntılı bilgilere ulaştık, haritalar üzerinde konuştuk. Artık mevcut olan 3 milyon mülteci. biz Avrupa'da çok net bir hesap yapmak zorundayız.



Bu anlaşma hakikaten büyük etki yarattı ve mülteci baskısı azaldı. Ve ben şahsen bulunduğum toplantıda tüm başbakan ve bakanlar onayladı ve desteklediler, diplomatlar çözümü bulmak zorundalar. İyi bir savaş yoktur bu problemi çözemezsek bir savaş çıkma ihtimali büyüktür. Avrupa'da çok konforlu bir siyasetle birlikte geldiğiniz bölgelere geri çeviririz fakat nasıl olacak bu iş binlerce kişi topraklarımıza ulaştığında bu insanları nereye sığdıracağız. Siyaset özellikle medya siyaseti yaygın olabilir fakat gerçek başkadır burada da söylüyorum bu kişiler ölümle karşı karşıya geliyor. Biz bir angajman kabul ettik onayladık ve destekledik. Hukuk devletleri olarak imzalanan anlaşmalar üzerinde durum bunları uygulamak zorundayız.






#Binali Yıldırım
#Istanbul
8 years ago