|

Yakıcı madde içen çocuk kusturulmamalı

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Erdal Memetoğlu, yaz aylarında yakıcı madde içimine bağlı kazaların çocuklarda çok sık görüldüğünü, yakıcı madde içen çocukların hiçbir şekilde kusturulmaması gerektiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 31/07/2012 Salı
Güncelleme: 17:16 - 31/07/2012 Salı
Yeni Şafak
Yakıcı madde içen çocuk kusturulmamalı
Yakıcı madde içen çocuk kusturulmamalı

Dr. Memetoğlu, 1-5 yaş arası çocuklarda yakıcı içimine bağlı kazaların sık görüldüğünü belirterek, “Ev temizliğinde kireç çözücü, yağ çözücü, lavabo açıcı, leke çıkarıcı olarak kullanılan maddelerle sabun yapımında kullanılan kostik soda gibi maddelerin yanlışlıkla içilmesi, çocuklarda kalıcı hasarlara neden olmaktadır.” dedi. Ege Bölgesi'nde yakıcı madde içimine bağlı yemek borusu yanıklarının yüzde 94'ünün temizlik amacıyla kullanılan maddelerin veya kostik sodanın içilmesine bağlı olduğunu vurgulayan Memetoğlu, “Yakıcı madde içimine bağlı olguların yüzde 80'i, 5 yaş altındaki çocuklarda görülür. Bu tür kazalar incelendiğinde, temizlik maddelerinin veya kostik sodanın kola, gazoz şişeleri gibi içecek kutularına koyulduğu, çocukları da ailelerinin evde olmadığı zamanlarda bunu içtikleri görülmüştür.” diye konuştu.

Yakıcı madde içen çocukların hiçbir şekilde kusturulmaması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Memetoğlu, kusan çocukların yemek borusunda içilen maddeden dolayı tekrar yanık oluşabileceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Koroziv madde içtiği belirtilen çocuklar, hastaneye yatırılarak ozefagoskopi denilen endoskopik yemek borusu incelemesi yapılır. Ağızdan beslenmeleri bir süre kesilerek ilaç tedavisine başlanmalıdır. Yemek borusu yanığı oluşmuşsa ve bu nedenle beslenme yapılamıyorsa yemek borusunu genişletme işlemleri veya mideden beslenme ameliyatları gerekebilir.”

Zehirleyici ve yakıcı madde kazalarını önlemek için evde kullanılan kimyevi maddelerin çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve kilit altında tutulması gerektiğini vurgulayan Mehmet Erdal Memetoğlu, hiçbir zaman normalde yiyecek veya içecek koyulan kaplara bu tarz maddelerin koyulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

12 yıl önce