|

Yargıtay Başkanı’ndan yasamaya gözdağı

Yargıtay’ın daire ve üye sayısında değişiklik öngören yasa tasarısının Meclis’te görüşülme aşamasına kadar sesiz kalan Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın, son anda “Böyle bir değişikliğe ihtiyaç yok” şeklindeki açıklaması, yüksek yargı eliyle yasamaya gözdağı olarak değerlendirildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 21:33 - 24/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İLHAN TOPRAK
Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın, bu hafta Meclis Genel Kurulunda görüşülecek olan Yargı paketi ile ilgili açıklaması eski Türkiye zihniyetinin hala kurumlarda etkili olduğunu ortaya çıkardı. Milletin oyları ile yasama faaliyetinde bulunması için seçilen milletvekillerinin hür iradelerine ipotek koyma anlayışı ile kaleme alındığı belirtilen açıklamada gerçeği yansıtmayan birçok unsur tespit edildi. Alkan’ın, “Bizden görüş sormadılar” şeklindeki ithamı TBMM tutanakları ile yalanlandı. Bir diğer gelişme ise Alkan’ın bu açıklamayı kendi adına yapması oldu. 1. Başkanlık Kurulu’nun Alkan’a destek vermediği, bunun üzerine de böyle bir açıklama yapmak zorunda kaldığı belirtiliyor. 

YARGI VESAYETİ HALA SEÇİLMİŞLERE DİRENİYOR

Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu Başkanı Ali Alkan’ın açıklaması akıllara yeniden vesayet dönemlerini getirdi. Seçilmiş iktidarların yasama faaliyeti yapmasına müdahale eden Eski Türkiye’deki vesayet zihniyetinin etkisini gösteren açıklamada, Anayasa da açıkça ihlal ediliyor. Anayasa’ya göre açıkça yasama faaliyeti TBMM’ye verilirken, bu yetkinin sorgulanması veya müdahale edilmesi suç teşkil ediyor. Buna rağmen halkın seçtiği yasama organı üyelerinin yapacağı faaliyete yönelik böyle bir açıklama ile Yargıtay Başkanı’nın Anayasa’ya aykırı hareket ettiği belirtiliyor. 

BAŞKANLAR KURULU DESTEK VERMEDİ 

Ali Alkan’ın açıklama öncesi Başkanı olduğu Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu adına değil de kendi adına açıklama yapması dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre Başkanlık Kurulu üyelerinin böyle bir açıklamanın yetki gaspı anlamına geleceği için açıklama yapmak istemedikleri belirtiliyor. 

GECİKMİŞ ADALET ADALET DEĞİLDİR

Yargıtay ceza ve hukuk dailerelerinde halen yaklaşık 1 milyon dava dosyası incelenmek için bekliyor. Hukuk dairelerinde 200 binden fazla temyiz incelemesi bekleyen dosya sayısı ceza dairelerinde 750 bini aştığı biliniyor. Her yıl bu yüke yüzde 10’luk bir artış da eklendiğinde yüksek yargıdaki iş yükünün ağır bilançosu ortaya çıkıyor. Bu durumda bir dosyanın yüksek yargıdaki süreci 2 ila 5 yılı bulabiliyor. Adaletin tecellisinin gecikmesi ise telafisi mümkün olmayan sonuçların doğmasına neden oluyor.


Temsilci Meclis tutanağında

TBMM’nin 655 Sıra Sayılı Kanun Teklifi ile ilgili Adalet Komisyonu görüşmelerinde Yargıtay temsilcileri de hazır bulundu. Alt Komisyon ve ana komisyon görüşmelerinde Yargıtay temsilcilerinin olduğu 655 Sıra Sayılı Kanunun Teklifi görüşmelerinin tutanaklarının 39. Maddesinde Yargıtay temsilcisinin görüşü olarak kayıt altına alındı. Yine Komisyon görüşmelerinin ardından bu hafta Meclis Genel Kurulunda ele alınacak olan teklifin görüşmelerinde Yargıtay temsilcileri de hazır bulunacak. 

#Ali Alkan
#Yargı paketi
#TBMM
9 yıl önce