|

Yargıtay Hanefi Avcı kararını bozdu

Eskişehir Emniyet Müdürü ilen Fethullah Gülen grubunu deşifre eden 'Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat' isimli bir kitap kaleme alan ve ve ardından da "Devrimci Karargah Örgütü" davasında yargılanarak tutuklanan Hanefi Avcı'nın 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.

Yeni Şafak
12:49 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:13 - 6/05/2015 Çarşamba
AA

Devletteki paralel yapılanmaya dikkat çektiği kitabı “Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat”ı yayınladıktan sonra ismi “Devrimci Karargah” soruşturmasına dahil edilerek hapse yollanan ve 4 yıl tutuklu kaldığı cezaevinden Anayasa Mahkemesi kararıyla çıkabilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın aldığı hapis cezası yargıtay tarafından bozuldu.



Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Avcı'ya "Yasa dışı silahlı Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onamıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Avcı hakkındaki onama kararının düzeltilmesini istemişti. Karar düzeltme istemini Yargıtay 9. Ceza Dairesi yerine, örgütlü suçlara bakmakla görevlendirilen Yargıtay 16. Ceza Dairesi karara bağladı. Daire, Başsavcılığın karar düzeltme istemini kabul ederek, Avcı'ya verilen hapis cezasını bozdu.




Mehmet Kılıçlar şikayetçi olmuştu

Ankara 14. İdare Mahkemesi, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ın, hem Eskişehir Valisi olduğu dönemde yazdığı kitaptan dolayı Avcı hakkında soruşturma başlatmasını hem de Emniyet Genel Müdürü olduktan sonra aynı zamanda Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı olduğu için Hanefi Avcı hakkında verilen meslekten men cezasının altında imzasının bulunmasını hukuka aykırı buldu. Suç duyurusunda bulunan ile kararı imzalayanın aynı kişi olamayacağına dikkat çeken İdare Mahkemesi, Avcı hakkında bir meslekten men kararını davanın esasına girmeksizin usul yönünden iptal etti. Mahkemenin bu kararı Avcı hakkındaki diğer men cezalarının iptaline ilişkin davalara da emsal teşkil edecek.



Suç duyurusunda bulundu

Hanefi Avcı'nın, paralel yapının devleti ele geçirdiğini, “Ergenekon” ve “Balyoz” davalarının polis teşkilatının içindeki paralel yapı tarafından örgütlendiğini, CHP eski lideri Deniz Baykal'ın istifasına yol açan kaset olayını ve Türkiye'yi derinden sarsan birçok olayı anlattığı “Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat” kitabı, uzun süre konuşulmuş ve basında geniş yer almıştı. Gündemi meşgul eden kitapla ilgili İçişleri Bakanlığı da hemen inceleme başlatmıştı. Kitabı kaleme alan Avcı hakkında suç duyurusunda bulunan ismin ise şimdiki Ankara Valisi olan dönemin Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar olduğu ortaya çıktı.



"Kitap yazdı cezalandırılmalı"

Dönemin Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, İçişleri Bakanlığı'na yazdığı yazıda, “Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı tarafından yazılan 'Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat' isimli kitap, her ne kadar valiliğimize gelmemiş ise de basında çıkan haberler irdelendiğinde suç işlediği kanısına varılmıştır. Hakkında yasal işlem yapılması gerekir” ifadelerine yer verdi. Bu yazı üzerine de İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. İncelemeyi tamamlayan müfettişler, Hanefi Avcı hakkında rapor hazırladı.


#hanefi avcı
#yargıtay
#Haliç'te Yaşayan Simonlar
#Dün Devlet Bugün Cemaat
9 yıl önce