|

Yargıtay kaosta ısrarlı

Yüksek yargıda iş yükünü azaltmak için yeni dairelerin kurulmasına “Biriken dosyaları 1 yılda bitiririz” diyerek karşı çıkan Yargıtay'ın önerisi boş çıktı. Adalet Bakanı Ergin, reforma karşı çıkanların değişmesini istemediği Yargıtay'ın durumunu rakamlarla ortaya koyarken “Elindeki dosyaları 9.6 yılda bitirecek daireler var” dedi

Behçet Güngör
00:00 - 29/01/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:36 - 29/01/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Yargıtay kaosta ısrarlı
Yargıtay kaosta ısrarlı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay'daki iş yüküne bakıldığında gelinen noktanın vahim boyuta ulaştığını ifade ederek, "Türkiye'de yüksek yargıda çalışan yargıçlar yılda ortalama 4 bin 28 dosyayla çalışıyor. Bu rakam Fransa'da 320, Almanya'da 48'dir. Arada uçurum denecek farklar var" diye konuştu. TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen ve yargı sürecini hızlandırmak amacıyla Yargıtay ve Danıştay'da yeni dairelerin kurulmasını öngören tasarı ile ilgili bilgi veren Adalet Bakanı Ergin, yüksek yargıda gelinen tablonun vahim olduğunu söyledi.

ÜÇ SORUNUN İKİSİ TAMAM

"Fiziki alt yapı sorunları, mevzuata dayalı sorunlar ve insan kaynaklarına dayalı sorunlar" olmak üzere yargının üç temel sorununun ikisinin büyük ölçüde çözüldüğünü vurgulayan Bakan Ergin, "Fiziki sorunları önemli ölçüde çözdüğümüzü göreceksiniz. Bilişim altyapısıyla yargı çalışanları hakimler savcılar büyük kolaylıklarla buluştular. Mevzuat kaynaklı sorunlarla ilgili olarak ise 2002-2011 yılları arasında Türk hukuk sisteminde temel yasalar yenilenmiş durumda. Ancak temel sorunlardan biri olan insan kaynakları alanında arzu edilen neticeye elde edilemedi" şeklinde konuştu. Adli hizmetlerde çalışan idari personel açısından, 2002 yılına göre yüzde 75 civarında artış sağlandığını belirten Bakan Ergin, aynı dönem içinde Türk yargısında ilk derece mahkemelerinde ve yüksek mahkemelerde iş yükünü süratle artmasına karşın hakim ve savcı sayısında yeterli artışın sağlanamadığını belirtti.

AB İLE ARAMIZDA UÇURUM VAR

Türkiye'de yüksek yargıda çalışan yargıçların yılda ortalama 4 bin 28 dosyayla çalıştıklarını kaydeden Ergin, bu rakamın Fransa'da 320, Almanya'da 48 olduğunu, arada uçurum denecek farklar bulunduğunu vurguladı. Adalet Bakanı Ergin, "Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla yüksek mahkemelerimizdeki iş yükü, hem yüksek yargıda çalışanları mutazarrır hale getirmiştir, hem de mevcut kapasite, adalet bekleyen toplumun bu ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzağa düşmüştür" diye konuştu.

'TÜRKİYE'Yİ BÖLECEK' DEDİLER

İş yükünün azaltılması için eskiden beri istinaf mahkemelerinin çare olarak düşünüldüğünü hatırlatan Bakan Ergin, "Adli yargıda istinaf yasası Parlamento'ya geldiği zaman, bugün nasıl ki infial halinde tepkiler ortaya konuluyorsa, benzer tepkileri o gün de gördük. 'Türkiye eyaletlere bölünecek, Türkiye bu düzenlemeyle yargı bağımsızlığını kaybedecek ve yargıda siyasallaşma oluşacak' şeklinde beyanları az duymadı bu salonlar. O gün istinafın, Yargıtay'ı etkisizleştirme operasyonu olduğunu, istinafla bu ülkenin bölüneceğini ifade edenler, bugün de yüksek yargının çözümü için getirilen önerilere benzer eleştiriler getiriliyor. Aradan sadece 5-6 yıl geçti. Şimdi, 'Bu istinaflar Türkiye'yi bölecek' diye muhalefet edenler tarafından 'istinafları niye devreye almadınız' eleştirileri getiriliyor. Bu çelişkiyi yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

BİR DAİREYE 200 BİN DOSYA

Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nde 21 bin 689 dosyanın karar bağlandığını, 69 bin 292 dosyanın bir sonraki yıla devrettiğini ifade eden Ergin, yılda yaklaşık 22 bin dosyanın karara bağlanmasının göz önüne alınması halinde 69 bin 292 dosyanın asgari 3,5 yılda sonuçlandırılacağını söyledi. Ergin, “2010 sonu itibariyle Yargıtay Başsavcılığı'nda, 6. Ceza Dairesi'ne gönderilmek üzere bekleyen dosya sayısı 143 bin 207. Bu dosyalar, mevcut dosya sayısına eklendiğinde toplam sayı 212 bin 499 olacak. Bu kadar dosyanın karara bağlanma süresini yılda 22 bin dosya üzerinden hesap ettiğinizde karşınıza 9,6 yıllık süre çıkar” ifadelerini kullandı.


DAİRELER YÜKÜ HAFİFLETİR

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk adalet sisteminde fiili çalışma yönünden büyük eksiklikler bulunduğunu söyledi. “Ocak 2011 tarihi itibarıyla 11 bin 350 hakim ve savcı görev yapıyor. Bu sayı son derece düşük. Bu Avrupa ortalamasının çok altında. Bu sayının 2 kat artırılması gerekir” diyen Gündel, sayının en az 20 bine çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Yüksek yargıya ilave daire getirilmesiyle yargının yükünün hafifleyeceğini vurgulayan Ahmet Gündel, istinaf mahkemelerinin faaliyete sokulmasıyla da sorunların büyük ölçüde çözüme kavuşacağını belirtti.

“Ancak şunu da belirtmek gerekir. Bu tasarı bu haliyle geçmesi sorunları istediği oranda çözmeyecektir. Çünkü tasarıda mevcut bazı fiili durumları yasallaştırıyor” diyen Gündel, “Daireler 2 heyet şeklinde çalışacak. Her dairede 5 üye görev yapacaktır. Ağır davalara 5 kişilik heyetlerin bakması normal ancak daha hafif davalara 3 kişilik heyetlerin girmesi lazım” şeklinde konuştu.


13 yıl önce