|

Yargıtay''a abluka

HSYK''ya seçilecek üyelikler için aday listesini tamamlayan paralel yapı, bugün sandığa gidecek. Yargıtay üyelerini de ablukaya aldı. HSYK seçimleri öncesinde hakim ve savcılar üzerinde baskı oluşturmayı amaçlayan yapı, YARSAV aracılığıyla üyeleri tek tek ziyaret edip oy istedi

Osman Özgan
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:52 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Yargıtay''a abluka
Yargıtay''a abluka

Yargıtay üyeleri, HSYK''ya seçilecek 3 asıl, 3 yedek üyeyi belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. 12 Ekim''de yapılacak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerini kazanamayacağını gören paralel yapı, Yargıtay üzerinden HSYK''ya girme planları yapıyor. Kendi blok oylarıyla üyelerini HSYK''ya taşıyamayacağını gören yapı, seçimden bir gün önce Yargıtay üyelerini ablukaya aldı.

KARALAMA KAMPANYASI

12 Ekim''de yapılacak HSYK seçimleri öncesi adliyeleri gezen paralel yapının mensupları, Yargıda Birlik Platformu''nun hakim ve savcılar üzerinde bıraktığı olumlu havayı görünce karalama kampanyasına başladı. Ancak yargı üyelerinin üzerinde etkili olamayan paralel çete bu kez Yargıtay üzerinden planlar yapmaya başladı.

TARİHİ ÖNE ALDILAR

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan''a HSYK''ya 3 asıl, 3 yedek üyenin belirleneceği seçimi 13 Ekim''de yapacaklarını belirtmesine rağmen bu kararını değiştirerek seçimleri adli ve idari yargıdan HSYK seçimlerden 20 gün öne aldılar. Amaç ise 12 Ekim''de sandık başına gidecek hakim ve savcılar üzerinde baskı oluşturmak.

BLOK OYLARI YETMİYOR

Paralel yapı, bugün yapılacak seçimlerden önce Yargıtay''dan HSYK''ya seçilebilmek için üyeleri ablukaya aldı. Sözde sosyal demokrat olan kripto adaylarını seçime hazırlayan yapı, HSYK üzerindeki vesayeti sürdürmek için son güne kadar Yargıtay üyeleri üzerindeki etkisini korumaya çalıştı. HSYK''daki hakimiyetini yitirmemek için seçimden bir gün önce dahi Yargıtay üyelerini dolaşarak oy sözü almak için uğraştı.

Yargıtay''da 385 civarında üye bulunuyor. Paralel yapı, 2010 referandumunun ardından buradaki ağırlığını arttırsa da çoğunluğu sağlayamadığı için üyelerini blok oylarıyla HSYK taşıyamıyor. Yargıtay''da 130 civarında mensubu bulunan paralel yapının adaylarının HSYK''ya seçilebilmesi için 195 civarında oy alması gerekiyor. Bunu da ancak 1. Başkanlar Kurulu seçiminde yaptığı ittifakla sağlayabilir. Ama Yargıda Birlik Platformu''na yakın 6 kişilik liste, paralel yapının Yargıtay''daki bu gücünü kırıyor. Platforma yakın bu liste, bünyesinde ülkücülere ve sosyal demokratları da barındırıyor.


10 yıl önce