|

Yassıada'ya AVM uymadı

Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada''ya alışveriş merkezi yapılacağı iddiası boş çıktı. ''Demokrasi ve Özgürlük Adası Projesi''nin mimarı Çiğdem Karaaslan''ın AK Parti MKYK''da yaptığı sunuma göre, adaya müze, kongre merkezi ve otel yapılacak.

Yasemin Asan
00:00 - 21/07/2013 Pazar
Güncelleme: 19:40 - 20/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Yassıada'ya AVM uymadı
Yassıada'ya AVM uymadı

Yassıada demokrasi adasına dönüştürülecek. Demokrasi için verilen mücadelede ilk demokrasi şehitlerinin idam kararlarının verildiği utanç mahkemesinin bulunduğu Yassıada 'Özgürlük' adası haline getirilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülecek proje kapsamında Yassıada ve Sivriada'ya 'Demokrasi Müzesi, anfi kongre merkezi, butik otel yapılacak.

AK PARTİ MKYK'YA SUNULDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan proje bazı kesimlerce salt Turizm projesi olarak lanse edilmeye çalışıldı. Bu gelişme üzerine Yassıada konusu AK Parti'nin son MKYK'sında da gündeme geldi. MKYK üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı'nın önerisi üzerine projenin mimarı tarafından 'Demokrasi ve Özgürlük Adası Projesi' hakkında sunum yapıldı. Proje mimarı Çiğdem Karaaslan tarafından yapılan sunumda, anfi tiyatro şeklinde kongre merkezinin Sivriada'ya; demokrasi müzesinin, diğer kongre merkezinin ve otelin ise Yassıada'ya yapılacağı konusunda bilgi verdiği öğrenildi. Demokrasi ve Özgürlük Adası Projeleri kapsamında Yassıada ve Sivriada'ya yapılacak işletmeler ise TOBB tarafından finanse edilerek işlemeye açılacak.

'HAYIRSIZADA' BUNDAN SONRA HAYIRLI BİR İŞE YARAYACAK

Yassıada ve Sivriada konusunda Ak Parti iktidarının 2007 yılından bu yana önemli bir çalışması bulunuyor. Başbakan Erdoğan'ın 'Yassıada Demokrasi Müzesi olacak' açıklamasıyla birlikte hızlandırılan projede önemli bir safhaya gelindi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen proje çalışmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın adalarda imar iznini yüzde 0.50'den yüzde 0.25'e düşürerek projeye onay vermesinin ardından açılan yarışmada Arma Consept Şirketi'nin hazırladığı proje kazandı. Finansını ve işletmesini TOBB tarafından yapılacak olan projenin kazanmasında 'demokrasi, hukuk ve özgürlük' konseptinin alınması etkili oldu. Yassıada ve Sivriada ikilisi 'Hayırsızada' olarak adlandırılıyor.

Demokrasi Müzesi

Yassı olana Yassıada, sivri olana ise Sivriada ismi verilmiş. Bu adalardan Yassıada'ya yatay görünümlü bir otel inşa edilecek. Kongre merkezide buraya kurulacak. Ayrıca Sivriada'ya da şu anda kullanılmayan maden ocakları alanın üzerine kongre merkezi inşa edilecek. Buraya inşa edilecek kongre merkezi anfi tiyatro şeklinde 500 kişilik tek katlı olarak yapılacak. Otel ise, 450 kişilik yatay bina şeklinde olacak. Otel çok katlı olmayacak ve küçük bir binadan ibaret olacak. Yassıada ve Sivriada'ya yapılacak olan Kongre merkezlerinde sergi salonları da yer alacak. İnşa edilen binalarda çevreye duyarlılık esas alınacak. Adalarda ticari amaçtan çok kültürel faaliyetler esas alınacak. Yassıada'ya yapılacak otelin konaklamaya yetmeyeceği hesap edilerek adaların yakın mesafede olduğu Pendik ve Beykoz ilçelerinin sahile yakın yerlerinde de oteller inşa edilecek. Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandıkları davanın görüldüğü Yassıada'da ise 'Demokrasi Müzesi' yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Yassıada'nın yapılaşmaya açılmayacağını söyledi
Adalar imara açılmayacak

Bakan Erdoğan Bayraktar Yassıada'nın müze ve demokrasi adası olacağını belirterek 'Yassıada'nın imar planında yapılaşma diye bir şey yok' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yassıada'nın demokrasi adası olması talebiyle başlatılan projenin, bazı çevreler tarafından 'Yassıada turizme açılıyor' şeklinde yansıtıldığını belirten Bayraktar 'Türkiye demokrasisine hançer vurulan Yassıada müze ve demokrasi adası olacaktır. Adnan Menderes ve arkadaşlarının hatıralarını incitecek yapılaşmaya izin vermeyiz'şeklinde konuştu. Yassıada'nın turizme açılmadığının altını çizen Bayraktar 'Gelen insanlar, bir gece kalmak isterse onlar içinde bir barınma yeri, bir butik otel şeklinde küçük bir şey yapılabilir' dedi.


11 yıl önce