|

Yemen'de meşru zeminin güçlendirilmeli

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Yemen'deki operasyona ilişkin "Bizim oradaki temel meselemiz, meşru olarak seçilmiş Yemen yönetiminin uluslararası camia tarafından korunması ve meşru zeminin güçlendirilmesidir" dedi.

Yeni Şafak
17:24 - 26/03/2015 jeudi
Güncelleme: 17:27 - 26/03/2015 jeudi
AA

A Haber'de Murat Akgün'e konuk olan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.



Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'deki Husilere yönelik hava harekatına ilişkin değerlendirme yapan Kurtulmuş, dünyadaki sistemin, Soğuk Savaş sonrasında büyük bir kapışma ortamı içerisinde olduğunu söyledi.



Batı'da dünyaya nasıl hükmedeceği konusunda anlaşamayan güçlerin, dünyanın çeşitli yerlerinde birtakım savaş bölgeleri oluşturduğunu, bu bölgeler üzerinde kendi iç savaşlarını özellikle İslam dünyasının üzerine yüklediklerini ifade eden Kurtulmuş, "Irak'ın işgali ile başlayan süreç böyle, Suriye'deki iç savaş böyle, Arap Baharı'ndan sonra gelişen süreçler böyle" diye konuştu.



Yemen'e ilişkin henüz Türkiye'nin aldığı bir karar bulunmadığını dile getiren Kurtulmuş, "Türkiye'nin bu anlamda bir tavrı yok. Bizim oradaki temel meselemiz, meşru olarak seçilmiş Yemen yönetimini gerçekten uluslararası camia tarafından ortak bir şekilde korunması ve oradaki meşru zeminin güçlendirilmesidir. Yoksa herhangi bir şekilde bir ülkede birisi darbeyi yapar, yönetimi ele alırsa ona bir meşruiyet atfetmiş oluruz ki bunun bir sonu yoktur" değerlendirmesinde bulundu.



"Provokasyonlara rağmen süreç akamete uğramamıştır"


Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, çözüm süreciyle ilgili, "En zor zamanlarda da çok şükür bütün provokasyonlara rağmen bu süreç akamete uğramamıştır. Bizim de hükümet olarak hiçbir şekilde bu süreçle ilgili siyasi irademizde bir zayıflama yoktur. İnşallah süreç devam edecektir. Ümit ediyorum ki nisan ayındaki gelişmeler, örgütün silah bırakma ya da demokratik siyasete geçme konusunda yapacağı açıklamalarla biraz daha mesafe almış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.



İzleme komitesi


İzleme komitesine ilişkin soruya cevap veren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Bu, zaten izleme komitesi, isimler netleşmiş, karar verilmiş ve başlatılmış bir süreç değildir. Kendi içimizde çözüm sürecinin, yani yasa gereği oluşturulan çözüm süreciyle ilgili komisyonda konuşulmuştur ama son şekli verilmemiştir. Sayın Başbakanımız bununla ilgili çalışmaları yaptıktan sonra son şekli verilecektir. Dolayısıyla bunların hiçbiri sürecin devamıyla ilgili asli unsurlar değildir, bunlar yardımcı unsurlardır. İzleme komitesi ne yapacaktır? Bu bir üçüncü göz değil, bu bir dışarıdan göz değil. Bu milli, yerli olarak devam bu sürecin gerçekten silah bırakma iradesinin devam edip etmediğine dair yapılacak bir çalışma."



Kurtulmuş, "Komitenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı sonrası mı faaliyete geçeceği" sorusuna, "Tabi onun tavsiyeleri, görüşleri, telkinleri doğrultusunda bu komisyonla ilgili gerekli düzenlemeler yapılır" dedi.



Erdoğan'ın istediği zaman rahatlıkla hükümete, ilgililere, Başbakan Davutoğlu'na ulaşarak fikirlerini söyleyebileceğini dile getiren Kurtulmuş, hükümet tarafı olarak daha yakın bilgilendirme yapma ve fikir alışverişinde bulunma ihtiyacının görüldüğünü kaydetti.



Arınç ile Gökçek arasındaki tartışma


Başbakan Yardımcısı Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek arasındaki tartışma anımsatılarak, "Disiplin mekanizmasının çalıştırılması söz konusu mu? Bu tartışmanın iktidar partisi içindeki hassas fay hatlarını çıkardığı yorumlarına ne derseniz" sorusu üzerine Kurtulmuş, bu konuda Başbakan Davutoğlu'nun gerekli açıklamaları yaptığını hatırlattı.



"Bizim daha fazla bir şey söylememize gerek yok, gerekli disiplin mekanizmalarının işletileceğini gündeme getirdi zaten" diyen Kurtulmuş, "Bu ya da benzer tartışmalardan AK Parti içerisinde bir takım fay hatları oluşur ve buradan çatışma ortamı, hizipleşme ortaya çıkar mı derseniz, hayır çıkmaz, bundan kimse umutlanmasın" ifadesini kullandı.





#Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş
#Suudi Arabistan
#Yemen
il y a 9 ans