|

Yeni Şafak'tan vorteks etkisi

THY uçağının düşüş nedeni üzerindeki sır perdesini Yeni Şafak araladı. Kule kayıtlarını gizleyen ve bir dizi 'teknik' spekülasyon sıralayan Hollanda'yı, vorteks (anafor) etkisini ele alan haberler köşeye sıkıştırdı. 'Cevap ver kule' başlığı ise dünya basınında yankı buldu.

zeynep çolakoğlu - OKTAY MEHMET / İSTANBUL - HAMDİ ATEŞ
00:00 - 2/03/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:18 - 2/03/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni Şafak'tan vorteks etkisi
Yeni Şafak'tan vorteks etkisi

Yeni Şafak'ın, THY'ye ait Boeing 737-800 tipi uçağının Amsterdam'da Schiphol Havaalanı'na 500 metre mesafede 'wake türbülans' etkisiyle düştüğü yönündeki manşetleri dünya basınında yankı uyandırdı. Uluslararası medya Hollanda'nın ısrarlı sessizliğini ve 'vorteks' etkisini yüksek sesle tartışmaya başladı.

Tekirdağ uçağının inişe geçmek üzereyken düşmesi üzerine Schiphol Havaalanı Kulesi, 'Can kaybı yaşanan kazalarda kule kayıtları hemen açıklanmalı' koşuluna rağmen sessizliğe büründü. Hollanda Güvenlik Komisyonu sözcüsü Fred Sanders ise uçağın düşme nedeniyle ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

2 DAKİKAYA 9 CAN

Bunun üzerine Yeni Şafak, TALPA ve Türk uzman pilotların açıklamalarına dayanarak, THY Tekirdağ uçağının, Schiphol Havaalanı pistine 2 dakika önce inen başka bir uçağın vorteks (anafor) etkisi nedeniyle düştüğünü manşetlere taşıdı. Bu haberler daha önceden teknik nedenler üzerinde duran dünya basınında vorteks etkisi yarattı. Dünyanın önde gelen medya organları, Yeni Şafak'ın iddiasına yer vererek 'Amsterdam'da düşen THY uçağını wake türbülans düşürmüş olabilir' tezini yüksek sesle dillendirmeye başladı.


Kurallar '3 dakika' diyor

Hollanda çelişkili açıklamalarına devam ediyor. Kaptan Pilot Fevzi Altunkaya, 'Hollanda iki dakikalık vorteksin yeterli olduğunu savunuyor. Oysa Uluslararası Havacılık Teşkilatı uçaklararası vorteksi 3 dakika olarak kabul etmiştir' dedi. Altunkaya, karakutunun incelenmesinin ise Uluslararası Havacılık Birilği tarafından yapılmasını istedi.


Dünya basını da anaforda birleşti

İşte gündemi belirleyen Yeni Şafak'ın, 'Cevap ver kule' haberinin uluslararası basındaki yansımaları:


  • Reuters: Türk pilotlar 'Wake türbülans' diyor. Gazete, Yeni Şafak'ın ortaya koyduğu wake türbülans etkisinin Türk pilotları tarafından desteklendiğine dikkat çekerek, Schiphol Havaalanı'nda gerçekleşen kazayı soruşturmak için kurulan komisyonun da bu iddiayı araştırdığını yazdı.
  • Washington Post: Türk pilotlar kazaya Wake türbülans'ın neden olduğunu iddia ediyor. Bir grup Türk pilota göre Amsterdam'da düşen THY uçağı 'wake türbülansa' girmesi sonucu düştü.
  • Associated Press: THY uçağını wake türbülans düşürmüş olabilir mi? başlıklı haberinde AP bir videoya da yer vererek vorteks etkisinin nasıl bir uçağı düşürebileceğine yer verdi.
  • New York Times: Kokpit ses kayıtlarının incelenmek üzere Paris'e gönderildiğini belirten gazete, vorteks etkisinin yanında diğer ihtimallerin de araştırıldığını yazdı.
  • The Guardian: Haberinde wake türbülans etkisinin de araştırıldığını yazan gazete, Türk kazazedelerinin ifadelerine de yer verdi.
  • Sky News: 'Wake Türbülans' uçağın düşme nedenine götüren bir ipucu mu? başlıklı habere yer veren Sky News, Hollandalı araştırmacıların vorteks etkisinin uçağı düşürmüş olabileceği üzerinde durduğunu yazdı.
  • ABC: Ekranlarında bir vorteks etkisinin görüntüsüne yer vererek kazayı ayrıntılı şekilde verdi.
  • Yahoo News: İnternetten yayın yapan Yahoo News flash gelişme olarak duyurduğu haberinde, diğer gazete ve televizyonlarda olduğu gibi bir videoya yer vererek wake türbülans etkisi üzerinde durdu.
  • MSNBC: Araştırmacılar kazada vorteks etkisi arıyor.
  • Seattle Times: Pilotlara dayandırarak verdiği haberinde kazaya vorteks etkisinin neden olabileceğini vurguladı.

    Hollanda kulp arıyor

    THY uçağının düşme nedeni konusunda sessizliğe bürünen Hollanda, her gün yeni bir 'teknik' gerekçeye sarılıyor. De Telegraaf gazetesi, bu kez de uçağın inişe geçtiği sırada, normalin üzerinde bir hızla irtifa kaybettiğini öne sürdü.


    Kopyayı Paris'te verdiler

    Amsterdam'daki kazanın nedenini ortaya koyacak karakutular Paris'teki bir laboratuvara gönderildi. Türk gözlemcilerin önünde açılan karakutulardaki veriler ilk olarak kopyalandı. Kopyalardan biri SHGM uzmanına teslim edildi. Çözüm çalışmaları devam eden karakutulardan kokpit konuşmalarını kaydeden CVR'ın kısa sürede çözümlenmesi bekleniyor. Hollandalı yetkililerin kuralları ihlal etmesi halinde Türkiye'nin itiraz hakkı bulunu-yor.


  • 15 yıl önce