|

Yerli ilaç için düğmeye basıldı

Sağlık Bakanlığı uzun vadede yüksek katma değeri olan ilaç üretimi için düğmeye bastı. Dünyadaki ilaç üretim örneklerini Türkiye’ye getirecek olan bakanlık, tersine beyin göçü için de çalışmalara başlayacak. İlaç üretimi için özel altyapılara sahip bölgeler kurulacak ve üniversiteler nitelikli işgücü yetiştirmek için bakanlığa destek verecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:08 - 21/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
Sağlık Bakanlığı uzun vadede yüksek katma değeri olan ilaç üretecek. Dünyadaki ilaç üretim örneklerini Türkiye'ye getirecek olan bakanlık, ilaç üretimi için özel altyapılara sahip bölgeler kuracak ve üniversitelerden de nitelikli işgücü yetiştirmek için destek isteyecek.  

Sağlık Bakanlığı tarafından 2008-2013 yılları arasında ilaç piyasasındaki gelişmeler hakkında hazırlanan analize Yeni Şafak ulaştı. Özellikle kamu kaynaklı düzenlemeler ve ilaç politikaları noktasında devrim niteliği taşıyacak uygulamaların yer aldığı analizde, tersine beyin göçüne önem verileceğine işaret ediliyor. 

ÖZEL BÖLGE OLUŞTURULACAK

İlaç fiyatlandırmaları ve ödeme politikalarıyla yapılan müdahalelerin imal ilaçlar üzerine olumsuz etkisine dikkat çekilen analizde, “Çokuluslu firmaların ruhsat sahibi olduğu ithal ilaçlar genellikle müdahalelerden etkilenmemiş veya anlık olarak etkilenmiştir. Bu durum cari açık üzerindeki baskıyı artırmaktadır” denildi. Dünyada örnekleri olduğu gibi özel alt yapılara sahip bölgeler ve kümeler oluşturacak olan Bakanlık, öğretim kurumlarının da daha gayretli insan gücü yetiştirmesi gerektiğine işaret ediyor. Özellikle klinik araştırmalarda öğretim kurumlarının araştırmalara destek vermesi gerektiğine dikkat çeken Bakanlık, kamu üniversite ve sanayi işbirliğine yönelik politikaları uygulamakta kararlı. 

ÜRETEBİLEN BİR TOPLUM 

İlaç piyasasıyla ilgili 2008-2013 yıllarını kapsayan politika analizlerinde, TL bazındaki ilaç satışlarını baz alan kurum, yıllık ortalama en çok tutara sahip olan ilk 100 ilaç üzerinden değerlendirme yapıldı. Sağlık alanının stratejik öneme sahip olduğuna vurgu yapılan analizde, bu nedenle sağlıklı bir toplum daha üretken ve kendi kendine yetebilen bir toplum olunabileceğine dikkat çekiliyor. 

TEDARİKTE AKSAMAMAYACAK 

Mevcut imal üretim kapasitesinin artırılmasına işaret edilen analizde, Sağlık Bakanlığı üretilen ilaç gruplarının ithal ilacın ödeme listesinde bulundurulmamasını önemli bir tedbir olarak ortaya koyuyor. Bu tedbir uygulanırken ilaç tedarikinde aksama yaşanmamasına azami düzeyde dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Farklı özellik ve statüde olan ilaç grupları için tek tip kamu müdahalesinin yapılmaması gerektiğini savunan Bakanlık, yapılan müdahalelerin ülkemizde üretilen ilaçlara baskı oluşturmamasına dikkat çekti. 

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİM

10. Kalkınma Planı çerçevesinde üzerinde çalışılan Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Eylem Planı’ ve ‘Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2014-2017)’ çalışması kapsamında birçok çözüm önerilerini gündeme alan Bakanlık, ilaç endüstrisinin yüksek teknolojili ilaçlara yapacağı yatırımlarda üretim kapasitesini artırması ve küresel standartlarda üretimin sağlanmasını hedefliyor.
#Sağlık Bakanlığı
#ilaç
#analiz
9 yıl önce