|

Yeşil kartı tehlikede

Türkiye, Fethullah Gülen’in yalan beyanda bulunarak aldığı yeşil pasaportunun iptal edildiğini ABD’ye bildirdi. Bu pasaportla Amerika’dan 5 yıl önce yeşil kart çıkartan Gülen için ABD hükümeti inceleme başlatacak. Süreç sonrasında Türkiye’nin kırmızı bültenle isteyeceği Gülen’in Türkiye’ye iade ya da sınırdışı edileceğine ilişkin ABD mahkemeleri karar verecek

İlhan Toprak
04:00 - 4/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:38 - 3/02/2015 Salı
Yeni Şafak
Türkiye, paralel yapının bir numarası Fethullah Gülen’in yeşil pasaportunu yalan beyanda bulunarak aldığını ve bu nedenle iptal edildiğini ABD makamlarına bildirdi. 28 Ocak’ta yapılan bildirimin ardından dikkatler ABD’ye çevrildi. Gülen, yaklaşık 5 yıl önce yeşil kart almıştı. Yalan beyanda bulunarak aldığı hususi damgalı pasaportu ile yeşil kart alan Gülen için ABD hükümeti de yeni bir inceleme başlatacak. Bu incelemenin ardından Gülen’in yeşil kart sahibi mi olduğu yoksa ABD vatandaşlığına mı geçtiği ortaya çıkacak. 

DANIŞTAY DA USULSÜZ DEDİ

Erzurum Valiliği, Gülen’in hususi damgalı (yeşil) pasaportun, usulsüz yöntemlerle alındığı gerekçesiyle iptal etmişti. Erzurum Valiliği'nin pasaportun iptaline ilişkin işleminin iptali istemiyle Erzurum 2. İdare Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme ise Gülen’in pasaportunun iptaline ilişkin Valilik işlemini iptal etti. Valiliğin, İdare Mahkemesi kararına itiraz etmesi üzerine dosya, Danıştay 10. Dairesine geldi. 10. Daire, İdare Mahkemesinin kararını oy çokluğuyla bozdu.

MAHKEME SAHTE BEYANDA BULUNDUĞUNU TESCİL ETTİ

Kararda, “Emekli Sandığından emekli olmayan veya kamu görevinden çekildikten sonra Sosyal Sigortalar Kurumuyla ilgilendirilip, Sosyal Sigortalar Kurumundan emekli aylığı bağlanmak suretiyle Emekli Sandığı ve devlet memurluğu kadro dereceleriyle ilgisi kesilen davacının, Pasaport Kanunu’nun hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin hükümleri kapsamında bulunmadığı açıktır.” denildi. 

YEŞİL KARTI İPTAL EDİLECEK

Erzurum Valiliğinin iptal ettiği hususi pasaportla yeşil kart alan Gülen’in bu kartının iptal edilebileceği belirtiliyor. ABD yasalarına göre birkişinin yeşil kart beyanında bulunduğu bilgilerinin yalan olduğu sonradan ortaya çıksa bile anlaşılması durumunda kartı iptal ediyor. Gülen yeşil kartı iptal edilen pasaportla aldığı biliniyor. Şu ana kadar başka bir pasaport talebinde bulunmayan Gülen’in halen yeşil kartı bu yalan beyanda bulunduğu pasaportla aldı. Bu durumda ABD yetkili mercileri harekete geçerek Gülen’in yeşil kartını incelemeye alacak. 

ABD VATANDAŞI MI?

ABD’nin Gülen ilgili süreci nasıl işletileceği merak edilirken, Gülen’in ABD vatandaşlığına geçip geçmediği de ortaya çıkacak. Gülen’in ABD vatandaşlığına geçmesi durumunda prosedür daha farklı bir şekilde uygulanacak. Bu durumda Gülen’in iadesi için mahkeme kararı gerekecek. Türkiye’de Gülen hakkında açılacak olan soruşturma veya kovuştumada örgüt irtibatına ilişkin bilgi ve belgeler ABD mahkemelerince incelemeye alınacak. Bu mahkemeler irtibatı sabit görmesi durumunda Gülen ya iade edilecek ya da sınırdığı edilecek.

Usulsüzlüğü Yeni Şafak duyurdu

Fethullah Gülen’in pasaportundaki usulsüzlükleri ilkkez Yeni Şafak ortaya çıkarmıştı. 29 Mart 2014 tarihli “Fethullah Gülen’in Pasaportu İptal Edildi” başlıklı haberde; “Gülen’in yeşil pasaport almasının yasal dayanağı olan 07 Kasım 1990 tarih ve 39548 sayılı yazının içeriğinin Gülen’in özlük dosyasının muhtevasına uymadığı ve gerçeği yansıtmadığı Diyanet İşleri Başkanlığınca tespit edildi. Müfettişlerce yapılan inceleme neticesinde Gülen’in 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4’üncü maddesine göre yeşil pasaport alması şeklindeki idari işlemin baştan itibaren yok hükmünde olduğu, bu nedenle Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca ilgilinin zaten yok hükmünde olan pasaportunun iptali ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması gerektiği kanaatine varıldı. Bu nedenle ilgilinin yeşil pasaportunun Erzurum Valiliğince iptal edildiği öğrenildi” ifadelerine yer verilmişti. 


Her şeyi yalanmış meğer

Yeni Şafak Gülen’in pasaportunun iptal edilmesine dayanak olan “Memur değil işçi emeklisi olduğunu” da kamuoyuna duyurmuştu. 9 Aralık 2014 tarihli “Memur değil SSK Emeklisi” başlıklı haberde bu durum şöyle anlatıldı: "Gülen, 7 Kasım 1990 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan aldığı bir yazı ile memur emeklisi olduğunu iddia ederek, yeşil pasaport aldı. Gülen’in Yeşil Pasaport için ibraz ettiği belgede 1981 yılında memur emeklisi olduğu belirtiliyor.

PASAPORTU İPTAL EDİLMİŞTİ

Fethullah Gülen’in SGK emeklisi olduğu ortaya çıkınca, hukuksuz şekilde aldığı yeşil pasaportu, Erzurum Valiliği tarafından iptal edilmişti. Gülen’in 1981 yılında Diyanet işleri Başkanlığı’ndaki görevinden istifa ettiği eksik primlerine daha sonra yatırarak SSK emeklisi olduğu ortaya çıktı. Fethullah Gülen’in istifa ettikten sonra 1 Mart 1986 yılında özel bir işyerinden sigorta başlattığı ve 31 Ocak 1990 yılına kadar sigortasının yattığı öğrenildi.” 

‘Kırmızı bültene bile gerek kalmaz’

- Suçluların iadesi konusunda ABD'li uzman hukukçu Douglas McNabb Türkiye’nin Gülen’in iadesi için Kırmızı Bülten çıkarması gerekmediğini söyledi. Kırmızı Bülten’in daha çok kişinin yerinin bilinmemesi durumunda etkili olduğunu kaydeden McNabb, Türkiye’nin Gülen için geçici tutuklama talebi hazırlayıp büyükelçilik yoluyla ABD Dışişleri Bakanlığı’na intikal ettirebileceğini belirtti.


- Göçmenlikle ilgili konularda uzman avukat Efe Poturoğlu Amerikan hükümetinin Yeşil Kartları alma hakkı bulunduğunu ama bunun için soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti. Poturoğlu, “Ama böyle (yalan beyanla alındığı) bir ihbar geldiyse ve soruşturma sonucunda da doğru çıkarsa Yeşil Kart’ının elinden alınması hakkı doğar” diye konuştu.


- Göçmenlik alanında ödülleri bulunan avukat Anis Saleh bu süreçte kişinin Yeşil Kart başvurusu yaparken yalan beyanda bulunup bulunmadığının esas alındığını kaydederek şunları söyledi: “Yeşil Kart başvurusunda yalan söylediyse ve yalanı Yeşil Kart alıp almamasını etkileyebilecek düzeydeyse o zaman hükümet sınır dışı etme sürecine başlayabilir.”


Cemaat kayıtta

Anadolu Ajansı, Paralel Yapı'nın bir numarası Fethullah Gülen’in Pensilvanya’da yaşadığı malikhaneyi havadan görüntüledi. Bu esnada malikhaneden bazı kişilerin gazetecileri taşıyan helikopteri kayda sürekli alması dikkat çekti. 


Mahkeme yakalama kararı çıkarmıştı

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin Aralık ayı sonunda İstanbul merkezli başlattığı “Paralel yapı” soruşturması kapsamında, Gülen de yer alıyor. Bu soruşturma kapsamında Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Soruşturma savcısı mahkemeden Gülen ile ilgili interpol’den “Kırmızı bülten” çıkarılmasını sağlayacak. Ancak Adalet Bakanlığı'nın Kırmızı Bülten çıkarılması işleminin uzun zaman alan bir prosedür olduğu gerekçesiyle Gülen hakkında “Difüzyon” çıkaracağı öğrenildi. Difüzyon uluslararası arama kararı olarak biliniyor. Interpol amblemli dosyada Fetullah Gülen’in adı soyadı, taşıdığı pasaportun seri numarası, fotoğrafı ve hangi suçlardan arandığı yer alacak. Dosya buradan Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Interpol Genel Sekreterliği’ne gönderilecek. 


Tutuklanabilir

Türkiye’nin kırmızı bülten çıkarması veya difüzyon düzenlemesi durumunda Gülen için tutuklama kararı çıkabilecek. ABD Adalet Bakanlığı, aranan bu kişinin ülkesinde olması durumunda bu kişi için iç hukukta da yakalama kararı çıkarabilir. Bu durumda ilgili kişiyle ilgili dosya savcılığa intikal ettirilir ve savcılar aranan kişiyi talep ülkeden gelecek belgeleri inceler. Savcı gerek görürse dava açar. Bu dava ceza davası niteliği taşımadığı için kefaretle salıverilme durumu da bulunmuyor. ABD Adalet Bakanlığı Gülen’in tutuklanmasına karar verirse ve savcılık dosyayı inceleyene kadar Gülen tutuklu kalabilir. 


Dışişleri Bakanlığı nihai kararı verecek

ABD'nin Pensilvanya kentinde yaşayan ve hakkında çıkan yakalama kararıyla kaçak durumuna düşen Gülen’in iade süreci ile ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı son sözü söyleyecek. Amerikan yasalarına göre Mahkemeler bir kişinin iadesine karar verirke iadesi istenen kişi ABD Dışişleri Bakanlığı'na başvurabilir. İade edilmemesi için nedenlerini içeren bir dosyayı Dışişleri Bakanlığı'na sunar. Bu dosya Dışişleri Bakanlığı yetkililerince incelenir ve son sözü burası söyler. Mahkeme iade etmeme kararı verse bile bu karar tavsiye niteliğinde olduğu için nadir de olsa Dışişleri Bakanlığı bu karara uymayabiliyor.  

#dışişleri
#türkiye
#fethullah gülen pasaport
#paralel yapı
#abd fethullah gülen pasaport
9 yıl önce