|

Yeşilay dünyayı bağımlılıktan kurtaracak

Bağımlılıkla mücadele konusunda önemli çalışmalar yürüten Türkiye Yeşilay Derneği, Dünya Yeşilay Federasyonu kuruyor. Yeşilay Başkanı İhsan Karaman “Bağımlılık sorununa maruz kalmış ve bu alanda yeterli mücadele yürütemeyen ülkeler, Yeşilay’dan yardım talep etti. Biz de kolları sıvadık” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:07 - 28/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Alkol, tütün, madde bağımlılığı gibi konularda yürüttüğü çalışmalarla önemli bir toplumsal görevi yerine getiren Yeşilay, birikimini dünya ile paylaşacak. Bağımlılıkla mücadele etmekte zorlanan ülkelerin Yeşilay’dan yardım istediğini, talep üzerine kolları sıvadıklarını anlatan Türkiye Yeşilay Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, İstanbul merkezli bir Dünya Yeşilay Federasyonu kurma çalışmalarını başlattıklarını aktardı.

21 ÜLKEDE TEŞKİLATLANDI

Yeşilay’ın Türkiye’deki örgütlenme yapısı gibi konularda farklı ülkelere destek sağlayacaklarını kaydeden Karaman, Dünya Yeşilay Federasyonu ile tüm ülke Yeşilaylarını tek bir çatı altına toplamayı planladıklarını anlattı. Karaman, “Federasyonun bağımlılıklarla mücadelede Türkiye’nin dışa dönük yüzüne ve dış politikadaki yapıcı rolüne katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi. Atılan bu önemli adımda şu ana kadar 21 ülkede teşkilatlanmaya gidildi. Yeşilay teşkilatının kurulduğu ülkeler arasında Bosna Hersek, Filistin, Karadağ, Malezya, Tayland, Lübnan, Demokratik Kongo, Kıbrıs, Arnavutluk, Kenya, Kosova, Senegal, Mali, Fildişi Sahilleri, Bangladeş, Uganda, Nijerya, Yemen, Tanzanya, Sırbistan ve Çin-Sincan Uygur Özerk Bölgesi gibi ülkeler yer alıyor. 

İSRAİL İŞGALİ BAĞIMLILIĞI ARTIRDI 

Özellikle son yıllarda madde kullanım oranlarının arttığı alanlarda çalışacak olan Yeşilay kayıtlarına göre, Filistin’de işgale bağlı nedenlerle madde bağımlılığı Gazze ve Batı Şeria’da artış gösterdi. Filistinliler yaşadıkları bu sorunun kaynağı olarak işgali görüyorlar. Filistinliler işgal güçlerinin kasıtlı olarak Filistin topraklarına uyuşturucu maddeleri soktuğu inancında. Yeşilay’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin diğer ülke Yeşilaylarına da örnek olacağının altını çizen Karaman, eğitim programlarını çok dilli olarak geliştirdiklerini söyledi. 

Ortadoğu’nun en bağımlısı Yemen

Ortadoğu’da bağımlılık yapıcı madde sorununun en yaygın olduğu ülke Yemen. Yemen’de erkeklerin yüzde 75’i ve kadınların yüzde 45’i ‘gat’ kullanıyor. Körfez ülkelerine doğru yoğunlaşan uyuşturucu trafiği ülkedeki uyuşturucu kullanımını her geçen gün arttırırken ekonomik ve siyasi yönden de ülkeyi istikrarsızlaştırıyor. Yeşilay’ın teşkilatlandığı diğer bir ülke Bosna Hersek’te ise savaş sonrası toplumlara özgü travmatik özellikler ve buna bağlı yüksek oranlarda alkol ve uyuşturucu kullanımı dikkat çekiyor. Kuruluşun gerçekleştiği Lübnan ise alkol kullanımında İslam ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Ülkede aynı zamanda ciddi boyutlarda nargile salgını mevcut.

#Prof. Dr. İhsan Karaman
#Yeşilay
#madde bağımlılığı
9 yıl önce