|

Yetki hükümette

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu, paralel örgütün tehdit olarak Kırmızı Kitap’a girmesi için alınan tavsiye kararını Bakanlar Kurulu’na gönderdi. Kabinenin de kararı imzalamasıyla devlet içinde yuvalanan paralel yapı ile topyekün mücadele devlet politikası haline gelmiş olacak.

Yeni Şafak
04:00 - 30/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:05 - 30/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) paralel yapının tehdit olarak kabul edilmesini öngören tavsiye kararını Bakanlar Kurulu'na yolladı. Kabinenin de onayıyla paralel yapı ile mücadele resmen devlet politikası olacak. Milli Güvenlik Kurulu dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplandı.



İŞTE MGK'NIN TARİHİ KARARI


7 saat süren toplantının en önemli gündem maddesi paralel yapı konusu oldu. Paralel örgütün tehdit olarak Kırmızı Kitap'a girmesi için alınan tavsiye kararı masaya yatırıldı. Örgütün milli güvenliği tehdit eden illegal oluşumu ve faaliyetleri hakkında kurul üyelerine bilgiler verildi. Toplantı sonrasında ise tarihi bir karar çıktı. MGK, paralel yapının tehdit unsuru olarak Kırmızı Kitap'a girmesi için alınan tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesini kararlaştırdı. Toplantı sonrasında yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:



DEVLET POLİTİKASI OLACAK


“Milli güvenliği tehdit eden paralel devlet yapılanması ve illegal oluşumlara karşı yürütülen mücadele hakkında tafsilatlı bilgi arz edilmiş, mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesine vurgu yapılmıştır. İç ve dış güvenlik ortamında meydana gelen değişiklikler de dikkate alınarak güncellenen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi görüşülmüş ve bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesine karar verilmiştir.” Türkiye'nin ulusal güvenlik stratejisini oluşturan belgenin kabine tarafından imzalanması ile birlikte paralel yapı ile mücadele devlet politikası haline gelecek.



Soykırım iddiaları gerçekten uzak


Milli Güvenlik Kurulu sonrasında yayınlanan bildiride 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen ülkelere de tepki gösterildi: Açıklama ve kararlar tarihi gerçeklerden uzak, siyasi nitelikte. Bu yönüyle de kararlar yok hükmünde.



Milli Güvenlik Kurulu'nda Suriye, Yemen, seçim güvenliği, sözde Ermeni soykırımı iddiaları gibi konular da masaya yatırıldı. Toplantının ardından yapılan bildiride, diğer gündem maddelerine de şöyle vurgu yapıldı:



SEÇİM GÜVENLİĞİ


26 Şubat 2015 tarihindeki toplantıdan bugüne kadar geçen iki aylık dönemde vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini ilgilendiren gelişmeler görüşülmüş, tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca alınması gereken güvenlik tedbirleri üzerinde durulmuştur. Çözüm sürecine yönelik gelişmeler değerlendirilmiş, terörün sona erdirilmesi için verilen mücadelenin kararlılıkla sürdürülmekte olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. Seçimlerin, huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi ile kamu düzeni ve güvenliğini etkileyebilecek olaylara yönelik alınacak tedbirler hakkında Kurul'a bilgi sunulmuştur



SURİYE DE MASADA


Suriye ve Irak'taki mevcut durum ile bu ülkelerden kaynaklı tehditlerin ülkemizin ve bölgenin güvenlik ve istikrarına etkileri ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Yemen ve Libya'daki gelişmeler ile orta doğu ve kuzey Afrika bölgesindeki güncel durum ve bölgeyle ilişkilerimize dair hususlar görüşülmüştür.



YOK HÜKMÜNDE


Ayrıca, bazı ülkeler ve kuruluşlarca 1915 olaylarıyla ilgili olarak yapılan açıklamalar ve alınan kararlar değerlendirilmiş; açıklama ve kararların tarihî gerçeklerden uzak olduğu ve siyasi nitelik taşıdığı, bu yönüyle de yok hükmünde olduğu ifade edilmiştir.





#paralel yapı
#milli güvenlik kurulu
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
9 yıl önce