|

Yine F-4 düştü

10 gün önce Malatya’da 2 askeri uçağın düşmesi sonucu dört pilotun şehit olmasının ardından bir F-4 tipi askeri eğitim uçağı daha Konya’da düştü. Uçakta görevli iki pilot şehit oldu. Kaza nedeniyle bugün Isparta ve Burdur’da F-16 savaş uçaklarıyla yapılması planlanan SOLOTÜRK gösterisi iptal edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 22:49 - 5/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Eskişehir’den planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan, 112’nci Filo’ya ait bir F-4E 2020 askeri uçak dün saat 09.50’de Konya Atış Sahasında düştü, uçakta görevli iki pilot şehit oldu. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Eskişehir’den planlı eğitim uçuşu için kalkan F-4E 2020 uçağının, saat 09.50’de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır” denildi. Açıklamada, iki pilotun şehit olduğu, konuyla ilgili idari ve adli soruşturmanın başlatıldığı bildirildi.

NEDENİ HENÜZ BİLİNMİYOR

Konya Merkez Karatay İlçesi Ortakonak Mahallesi yakınlarında, Konya-Aksaray karayolundan yaklaşık 5 km içeride düşen uçak için Konya Valisi Muammer Erol da bir açıklama yaptı. Vali Erol, uçağın düşüş sebebinin henüz belirlenemediğini, şehit olan bir pilotun cansız bedenine ulaşıldığını, ikinci pilot için arama çalışmalarının ise sürdüğünü belirtti. Uçağın düşme anına şahit olan çiftçi Mehmet Can ise kazayı, “Uçak dikine inerken önünden iki tane roket atıyor gibi yaptı. Ondan sonra iki roketle birlikte yere çakıldı” diye anlattı.

KAZAYI ÇİFTÇİ HABER VERDİ

Kendisi ahırın önünde oturduğu sırada olayın meydana geldiğini ifade eden Can, önce uçağın yukarı doğru yükselişini, ardından da inişe geçtiğini gördüğünü anlattı. “Dikine inerken önünden iki tane roket atıyor gibi yaptı. Ondan sonra iki roketle birlikte yere çakıldı” diyen Can, “Ben koltuk fırlattığını görmedim. 112 ve 156’yı aradım, olay yerine geldim. Alevler yükselmeye başladı” diye konuştu. Uçağın düştüğü bölge Konya kent merkezine 22 kilometre uzaklıkta ve yerleşim alanına uzak bir noktada bulunuyor.

İKİSİ DE YÜZBAŞI, İKİSİ DE MUSTAFA

Kazada şehit olan iki pilotun da yüzbaşı olduğu ve her ikisinin adının da Mustafa olduğu öğrenildi. Şehit olan Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Tanış’ın Yozgat nüfusuna, Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın ise Çankırı nüfusuna kayıtlı olduğu belirtildi. Düşen F-4 uçağının modernize edilmiş uçaklardan biri olduğu söyleniyor. Gelen bilgilere göre uçakta bulunan mühimmatlardan birinin patladığı diğerininse patlamadığı ifade ediliyor. Şehit pilotlardan birinin cansız bedeninin enkaz alanına yaklaşık 100 metre mesafede bulunduğu, diğer şehit pilotun cenazesinin ise enkaz alanında olduğu ve arama çalışmasının devam ettiği bildirildi.

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçağın düşmesi sonucu iki pilotun şehit olması sebebiyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’den bilgi aldı ve taziyelerini iletti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i arayarak başsağlığı diledi. Başbakan Vekili Bülent Arınç ise iki pilotun şehit olması dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayımladı. 

Bu arada kaza dolayısıyla TBMM'deki  TSM konseri ve “Bir Projem Var!” ödül töreni ile  Burdur ve Isparta’nın Eğridir ilçesinde yapılması planlanan  SOLOTÜRK gösterileri ertelendi.

28 Şubat'ın kötü mirası

Son 35 yılda 13 kez kaza yapan Fantom F-4 savaş uçakları birçok ülke tarafından envanterden çıkarılmış durumda. 28 Şubat'ın kudretli paşası dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ise  24 Şubat 1996’da gerçekleştirdiği Tel Aviv ziyaretinde, birçok ülkenin envanterden çıkardığı bu uçakların modernizasyonu için Türkiye-İsrail Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması imzaladı. Bu anlaşma kapsamında F-4 Phantom modernizasyon projesi uygulanmaya başlandı ve yüz milyonlarca dolar harcanarak Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki 53 adet F-4E üzerinde yapısal güçlendirme ve yeni nesil ekipman ve silah sistemi değişimi yapıldı. 2002’deki modernizasyonlarından bu uçakların 2020 yılına kadar THK envanterinde kalması sağlandı.

Oysa, İngiltere bu uçakları 1992 yılında emekliye ayırmış ve envanterden çıkarmıştı. ABD de Vietnam’da napalm bombalarını atmak için kullandığı Fantom’ları Çevik Bir’in modernizasyon anlaşması imzaladığı 1996 yılında envanterinden çıkardı. İspanya 2002’de, Türk F-4’leri modernize eden İsrail ise  2004’de F-4’leri emekliye ayırdı. G. Kore de F-4’leri emekliye ayırarak yerlerine F-15’leri envanterine aldı.

Baba ocağına taziye çadırı

Konya’da askeri uçağın düşmesi sonucu şehit olan Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Tanış’ın Türk bayrağı asılı baba evinde taziyeler kabul edildi. Ankara Yenimahalle Akın Caddesi Narin Sokak Mutlu Apartmanı’nda bulunan baba evinde şehit Mustafa Tanış’ın babası Hayri Tanış ve annesi Yurdagül Tanış taziyeleri kabul etti. Ailenin yaşadığı evin önünde başsağlığına gelenler için taziye çadırı kuruldu. Bir ambulans da şehidin baba ocağında hazır bekletildi. 


Acı habere dayanamadı

Konya’daki kazada şehit düşen Hava Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın Bayrampaşı’ndaki baba ocağına ateş düştü. Şehidin babası Mehmet Delikanlı, acı haberi alınca rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Şehidin annesi Refika Delikanlı ile ağabeyi, askeri yetkililer tarafından özel bir araçla yarın düzenlenecek törene katılmak üzere Eskişehir’e gitti.Şehit Yüzbaşı Mustafa Delikanlı’nın naaşının bugün Ataköy Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı Hava Şehitliği’ne defnedileceği öğrenildi. Şehit Yüzbaşı’nın nişanlı olduğu, bu yaz düğün yapmayı planladığı bildirildi. 


13 kaza 14 şehit

1974 yılından beri Türk Hava Kuvvetleri filosunda görev yapan F-4’ler çeşitli alt modellerle anılıyor. 10 gün önce Malatya’da düşen iki RF-4E ise F-4 jetlerinin keşif modeli. 35 yılda TSK’ya ait 13 adet F-4 tipi uçak düştü, 14 pilotumuz şehit oldu. Dün meydana gelen kazadan sonra Hava Kuvvetleri’nin envanterinde halen 49 adet F-4E ve 13 adet RF-4E uçak bulunuyor. 


Bu uçağa güven kalmadı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, F-4’lerin TSK envanterinden çıkarılabileceği sinyali verdi. Yılmaz, resmi temaslarda için bulunduğu Erbil'de konuya ilişkin  sorular üzerine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Malatya’daki olaydan sonra bu olayın da olması dolayısıyla bu uçaklara olan, ne kadar güvenli olmuş olursa biz onun modernizasyonunu yapmıştık. Bakımlı olduğunu söylüyorduk. Uçakların bakımlı olması önemlidir. Yaşı önemli değildir diyorduk. İşte şimdi bu F-4 uçaklarına olan Türk halkındaki güven ortadan kalkmıştır. Bununla ilgili Kuvvet Komutanlarımız ve Genelkurmay Başkanımız gereğini yapacaktır.”  

#İsmet Yılmaz
#Eskişehir
#askeri uçak
#F-4 düştü
9 yıl önce