|

Yok mu artıran?

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 'Büyük İnsanlık Çağrısı' başlıklı seçim bildirgesini kamuoyuna tanıttı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:47 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Beşiktaş'taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi'ndeki toplantıda okunan bildirgeye göre HDP, devleti baştan sona değiştirmeyi vaat ediyor. Zorunlu askerlik, din dersi, Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu, Koruculuk sistemi gibi kurum ve kuruluşlar, Nükleer, HES gibi projeler iptal edilecek, homoseksüel kişilerin haklarını arayan LGBT gibi kurumlara imtiyaz verilecek.



VERGİ SIFIRLANIYOR


6-7 Ekim Kobani olaylarına ilişkin yaptığı çağrı nedeniyle 50'den fazla vatandaşın ölümüne sebep olmakla suçlanan Demirtaş'ın insan hak ve hürriyetlerini önceleyen bir bildirgeyle çıkması da eleştiri konusu oldu. HDP seçim bildirgesi, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Cem Uzan-Haydar Baş kopyası vaatlerini aratmadı. HDP bildirgesinde neredeyse tüm vergi kalemleri sıfırlama vaat edilirken 15-25 yaş arası tüm gençlere her ay 200 TL ödeneceği iddia edildi. Türkiye nüfusunun yaklaşık 3'te 1'ine denk gelen ve sayıları 20 milyonu bulan 15-25 yaş arası gençlere her ay ödenecek 4 Milyar TL kaynağın nereden bulanacağına ise açıklık getirilmedi.



BOL KESEDEN SU ELEKTRİK


HDP'nin barajı aşacağına kesin gözüyle baktığı gözlenen Demirtaş ile Yüksekdağ'ın bildirgesinde 'her eve 10 metreküpe kadar bedava su', '180 kilovata kadar ücretsiz elektrik' gibi vaatler de dikkat çekti. Su ve elektriği aynı zamanda dar gelirli çiftçilere de ücretsiz vermeyi vadeden HDP, bu köylülerin elektrik borçlarını da sileceğini, mazot ve gübreden de vergi almayacağını savundu. Ancak bildirgede, doğalgazdan sağlanan elektriğin bedelinin ve ithal enerji ürünü mazotun ödeneğinin nasıl karşılanacağına hiç değinilmedi.



BÜTÇEYE AYLIK 350 MİLYON



HDP, 'kiracılara aylık 250 lira' destek sözü de verdi. Türkiye'de en az 1.4 milyon kiracı olduğu düşünüldüğünde bu vaadin devlet kasasına getireceği yük aylık 350 milyon lirayı geçiyor. Esnafın borçlarını da es geçmeyen HDP, bütçe dengesinin bozulmasına yol açacak yapılandırma sözü verirken, küçük esnaf ticaretinde yeni bir sistem olan AVM'ler için de artık ruhsat verilmeyeceğini kaydetti. HDP'nin asgari ücret konusunda da azimli olduğu görüldü. CHP'nin 1500 lira asgari ücret restini gören HDP, bu rakamı 1800 liraya çıkardı.



DENGE KİMİN UMRUNDA


Avrupa'da her 4 kişinin bir emekliye baktığı, Türkiye'de ise her 2 çalışanın bir emekliye baktığı 'aktüeryal' denge düşünüldüğünde, HDP'nin emekli maaşlarına yönelik vaatleri de sosyal dengeyi bozacak cinsten. Emekli maaşlarında da CHP'nin gerisinde kalmayan HDP, en düşük emekli maaşını 1800 lira olacağını, hastane katkı payının ise emeklilerden alınmayacağını taahhüt etti. HDP'nin bununla sosyal güvenlik sistemini nasıl bir felakete sürükleyeceğinin hesabını yapmadığı görüldü.



HDP ile devlet iptal


'Vicdani ret' uygulamasını anayasal bir hak olarak belirleyip vatan savunmasını kimlerin yapacağını netleştirmeyen HDP, 'demokratik parlamenter sistem' ve 'demokratik özerklik' gibi vaatleri de sıraladı. Başkanlık sistemine karşı olduğunu bir kez daha deklare eden HDP, 'eş başbakanlık' sistemini hayata geçireceklerini açıkladı. Fakat bildirgede çok başlı yönetimin ayrıntısına girilmedi. Milli Güvenlik Kurulu'nun da toptan kaldırılacağı belirtilen bildirgede şu ifadeler dikkat çekti:



ASKERLİK YERİNE KAMU HİZMETİ


"Bir özel savaş aygıtı olarak oluşturulan köy koruculuğu sistemi kaldırılacak, köy korucularının çeşitli işlerde istihdamı sağlanacak. Koruculuk sistemi lağvedilerek suça bulaşmış olanların yargılanması sağlanacak. Adalet Bakanlığı özerk bir kurum haline dönüştürülecek. HDP, gençlerin askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirecek."



DİYANET DE DİN DERSİ DE 'TARİH'


"Zorunlu din dersi uygulamasına son verilerek, her bir öğrencinin kendi inancı doğrultusunda seçmeli olarak ders ve eğitim alma hakkı gözetilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılacak. Din ve inanç işleri topluma, inanç sahiplerine bırakılacak. 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere, her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlanacak. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve baskıyı ortadan kaldırarak LGBT'lerin (Lezbiyen Gay Biseksüel Travesti) eşit ve onurlu yaşam sürdürebilmelerini sağlayacak."


#hdp
#seçimler
#seçim vaatleri
9 yıl önce