|

YSK yorumla yetki alamaz

Anayasa Hukukçusu Hasan Tahsin Fendoğlu, Cumhurbaşkanlığının sembolik bir makam olmaktan çıktığını söyledi. Muhalefetin Cumhurbaşkanı konuşması için YSK'ya yaptığı başvuruları hatırlatan Fendoğlu, “YSK yorumla yetki alırsa bu yargı darbesi olur” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:01 - 27/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Anayasa Hukukçusu Hasan Tahsin Fendoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış törenlerinde konuşma yapmasını muhalefet partilerinin “anayasal suç” göstermesiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin 10 Ağustos 2014 tarihinde yarı başkanlık sistemine geçtiğini belirten Fendoğlu, “Bazılarımız, Türkiye'yi eski yani 10 Ağustos 2014 öncesindeki parlamenter sistemi olarak görüyor. Fakat 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilince sistem yarı başkanlık olmuştur” dedi.



SEMBOLİK MAKAM OLMAKTAN ÇIKTI


Cumhurbaşkanlığı makamının sembolik makam olmaktan çıktığını belirten Fendoğlu, “Yarı başkanlık olduğu zaman da Cumhurbaşkanının yetkileri artar. Parlamenter sistemde, Cumhurbaşkanlığı sembolik bir makamdır” diye konuştu. Muhalefetin hedef aldığı RTÜK ve YSK'ın kararlarına ilişkin ise Fendoğlu, “Kamu hukukunda yetkinin mutlaka anayasayla veya kanunla verilmesi lazım. Yorumla yetki alınamaz. Eğer anayasa ve kanunun vermediği yetki kullanılırsa bu yargı darbesi olur” ifadelerini kullandı.



BÖYLE YETKİSİ YOK


YSK'nın seçimleri organize ettiğini ve denetlediğini kaydeden Fendoğlu, 6216 Sayılı Kanunu'nun 30. maddesine göre, RTÜK'ün YSK'nın kararları doğrultusunda değerlendirme ve tespitlerini yaptığını ifade etti. RTÜK'ün seçim döneminde herhangi bir karar alma yetkisi olmadığına işaret eden Fendoğlu, “Yönetmelik tüzüğe aykırı olamaz, tüzük kanunlara aykırı olamaz, kanunlar ise Anayasaya aykırı olamaz. Anayasa bir çatıdır, devletin nizamını, rejimini belirleyen bir üst yapıdır” diye konuştu. Muhalefetin algı operasyonu yaptığını söyleyen Fendoğlu, “Sanki sayın Cumhurbaşkanının faaliyetinin aleyhine karar çıkmış da suç işliyormuş gibi gösteriliyor” dedi.



Özal'a da aynısını söylediler


Hasan Tahsin Fendoğlu, Erdoğan'ın “anayasa suçu işlediği” iddialarıyla ilgili ise “Benzeri şeyler geçmişte de yaşandı. Rahmetli Özal ile ilgili bu tür söylemler hatta daha ağır söylemler oldu, diğer Cumhurbaşkanlarına söylendi. Seçimlerin öncesinde algı operasyonu yapılmaya çalışılıyor. Bunlar sanki planlı, projeli v gibi oluyor. Türkiye'nin önünü kapatmamak lazım” dedi.


#Hasan Tahsin Fendoğlu
#Recep Tayyip Erdoğan
#ysk
9 yıl önce