|

Yurtdışına çıkış yasağı kalktı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bakanlık olarak yurtdışı çıkış yasağı ile ilgili konuları değerlendirdiklerini belirterek, 'Yargı kararı taşımayan yurtdışı çıkış yasaklarını iptal ediyoruz' dedi.

Aa
00:00 - 28/09/2010 Salı
Güncelleme: 20:00 - 28/09/2010 Salı
Yeni Şafak
Yurtdışına çıkış yasağı kalktı
Yurtdışına çıkış yasağı kalktı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Anayasa değişiklik maddelerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte yaptıkları değerlendirmeler sonucunda yargı kararı taşımayan yurtdışı çıkış yasaklarını iptal ettiklerini bildirdi.

Atalay, Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Lloyd Austin ile biraraya geldikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Atalay, Anayasa değişikliğinin halkoylamasından sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu değişikliklerin birinin de vatandaşların yurtdışına çıkış yasağıyla ilgili olduğunu söyleyen Atalay, şunları kaydetti:

'Yeni anayasa değişikliğinde yeni bir hüküm getirildi, yargı kararı olmadıkça hiçbir vatandaşımızın yurtdışına çıkışı engellenemez. Madde aynen şöyle, vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Biz de bu çerçevede Bakanlık olarak yurtdışı çıkış yasağıyla ilgili konuları değerlendirdik. Kanunlarda bir değişiklik düzenlemesi yapılmadan, anayasa kesin bir hüküm getirdiği için, yargı kararı taşımayan yurtdışı çıkış yasaklarını iptal ediyoruz. Şu anda bizim elimizde yargı kararına dayanmayan, 528 vatandaşımızın yurtdışına çıkış yasağı söz konusu. Bunlar pasaport alamıyorlar ve yurtdışına çıkamıyorlar. Bunları bugünden itibaren biz temizledik, iptal ettik. O vatandaşlarımız pasaportlarını alabilirler, yurtdışına da çıkabilirler.

Bu konuda başka bakanlıkları ilgilendiren bazı konular var, Maliye Bakanlığı gibi. Onlar zaman içinde değerlendirilir ama bunu bugün gündeme getirmemin bir sebebi de anayasa değişikliğinin ilk somut uygulaması olduğu için, yani büyük halkoylamasının ilk somut ve özgürlükçü bir sonucu olduğu için açıklama ihtiyacı duydum.'


-“HEDEF TERÖRÜN TEMİZLENMESİ”-

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Irak'taki ABD kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Lloyd Austin ile yaptıkları görüşmede 'Kuzey Irak'taki terör odaklarıyla ilgili ABD'nin daha ileri müdahalesini ve Türkiye'nin beklentilerini' değerlendirdiklerini bildirdi.

Atalay, kendisi ve Orgeneral Austin başkanlığında İçişleri Bakanlığında yapılan heyetlerarası görüşmelerin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Austin'in Irak'taki ABD güçlerini komuta görevini yeni devraldığını belirten Atalay, ABD'li komutanın yeni görevi dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret ettiğini kaydetti. Görüşmenin temel konusunu Irak'ın oluşturduğunu anlatan Atalay, Austin'in Irak'taki son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Atalay, görüşmede ağırlıklı olarak Irak'taki güvenlik konusu, terörle mücadele ve ABD'nin Irak'tan aşamalı olarak asker çekmesinin ele alındığını kaydetti.

Irak'ta mart ayında genel seçimlerin yapılmış olmasına rağmen hükümet kurulamamasının önemli bir sorun olduğunun altını çizen Atalay, bu durumun çevre ülkeleri de ilgilendirdiğini belirtti. Atalay, Bahreyn'de geçen hafta Irak'a komşu ülkeler içişleri bakanları toplantısı yapıldığını anımsatarak, o toplantıda da ana konuyu Irak'taki hükümet boşluğu ve ülkenin bundan sonraki durumunun oluşturduğunu söyledi.

Beşir Atalay, bugünkü görüşmede de ABD tarafından bu konudaki son gelişmeleri dinlediklerini, kendilerinin de ABD tarafına düşüncelerini aktardıklarını kaydetti.


-TERÖRLE MÜCADELE-

Görüşmedeki diğer önemli konunun da terör örgütü PKK'nın Irak'taki faaliyetleri ve Türkiye'ye yönelik terörüyle ilgili olduğunu bildiren Atalay, 'Bu konuyu biz üçlü mekanizma içinde zaten uzun süredir görüşüyoruz. Üçlü mekanizma yaklaşık 2 yıla varan bir süredir bakanlar başkanlığında çalışıyor. Son İstanbul toplantısında bir eylem planı da kabul etmiştik. Eylem planı çok somut adımlar içeriyor. O eylem planının üzerinde de uygulanmasıyla ilgili tekrar durduk. Üçlü mekanizmanın içinde Kuzey Irak bölgesel yönetimi de bulunuyor' diye konuştu.

Pazar günü Kuzey Irak'ı ziyaret ettiğini, bölgesel yönetimle bu konuları detaylı görüştüklerini anımsatan Atalay, geçen hafta da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD ziyaretinde Obama yönetimiyle bu konuların görüşüldüğünü belirtti.

Atalay, 'Bütün boyutuyla Amerika tarafıyla bu konudaki ilişkilerimiz değerlendirildi. Kuzey Irak'taki terör odaklarıyla ilgili daha ileri müdahalelerini ve beklentilerimizi değerlendirdik' dedi.


-SORULAR-

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularının yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bir soru üzerine ABD'nin Irak'tan çekeceği askerlerin Türkiye'den geçmesi konusunun bugünkü toplantıda gündeme gelmediğini açıkladı.

'Üçlü mekanizma tarafından kabul edilen eylem planında, terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiyesi ve lojistik imkanlarının kesilmesinin bulunup bulunmadığına' ilişkin soru üzerine Atalay, eylem planının uygulandığını ancak basına açıklanmadığını söyledi.

Atalay, 'Bir komşu ülkeden diğerine terör gidemez. Bir komşu ülke, kendi komşusuna karşı bir terör örgütünü orada barındıramaz, destekleyemez. Irak'ın anayasasında da bu hüküm var. Bizim talebimiz bunu yerine getirmeleri ve bu konuda Türkiye çok kapsamlı bir politika yürütüyor, şu günlerde çok kapsamlı çalışmalarımız var. Bunun en önemli boyutu da Irak, Amerika ve Kuzey Irak'a ait. Çünkü terör örgütünün somut örgütlendiği, yaşadığı yer orasıdır. İşte bizim Amerikalılarla, Iraklılarla ve Kuzey Irak bölgesel yönetimiyle konuştuğumuz budur. Bunun artık bitirilmesi gerekiyor' diye konuştu.

Eylem planına ilişkin ayrıntı istenmesi üzerine Atalay, üçlü mekanizmanın son toplantısını geçen nisan ayında İstanbul'da yaptığını anımsattı.

Eylem planının çok madde içerdiğini belirten Atalay, şunları kaydetti:

'Eylem planı her alanı kapsıyor, en nihai hedefe kadar safha safha bütün boyutları kapsıyor. Diplomatik boyutlar var, askeri boyutlar var ama nihai şey hepimizin bildiği terörün temizlenmesidir. Bu konuda her ülkeye düşen görevler var. Bunlar yapılıyor ama şöyle bir boşluk var; Irak'ta hükümet boşluğu var. Esas Irak Hükümeti yedi aydır kurulamadı. O sadece Irak'ı meşgul etmiyor. Irak ile ilgili düşünen herkesin, çalışan herkesin kafasında Türkiye de dahil en önemli konulardan birisi. Tabi Irak'taki hükümetin kurulup ve istikrarın tam sağlanamaması, doğrusu bu konularda da yetersizliklere neden oldu. Bizim de şikayetimiz bu zaten. Yani eylem planının gereklerinin tam olarak yerine getirilmemesi, onu taraflardan bekliyoruz. Çok farklı bir konumdayız, haklı taleplerimiz var ve bunları birlikte çalışarak oluşturduk. Ben bu görüşmelerden sonra daha ciddi adımlar atılacağını umuyorum, bekliyorum. Şu andaki atmosfer bizim için çok daha olumlu diyebilirim.'


-BARZANİ İLE YAPILAN GÖRÜŞME-

İçişleri Bakanı Atalay, 'Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmede, Barzani tarafından dile getirildiği iddia edilen haberlerle ilgili' bir soru üzerine de 'Genel olarak sabah söylediğim şu, bir yanlış anlama olmasın. Bu konular hassas konular. Bazen bir cümle yanlış anlaşılıyor, onu temizlemek için hepimiz uğraşıyoruz' karşılığını verdi.

Kendilerinin ya da Irak tarafının bir açıklama yapmadığına dikkati çeken Atalay, 'O bir yerlerde notlardan bahsediliyor, onların ne olduğunu ben bilmiyorum. Bizim basınımızda çıkan şeyler, yorumlardır. Bunlar resmi açıklamalar değildir. Bu şekilde değerlendiriliyor ama sizin son söylediğiniz husus yani 'silah bırakma, oradakilerin durumları, sonrası' bunlar tabi ki zaten bu çalışmaların hepsinin içinde olan ana hedeflerdir, bu eylem planının içinde olan unsurlardır. Onların bu konuşmaların içinde yer alması tabidir. Ama bir gazetenin manşet attığı gibi 'işte şöyle görüşüldü, işte Öcalan ile de görüşülüyor' gibi böyle, bunlar görüşülmedi, yanlış ifadeler, öyle bir şey söz konusu değil. Öyle bir gazete, manşet olduğu için ben ona açıklık getirmek istedim. Diğer yorumların hepsinin belli oranda hakikat payı vardır. Bu konular üzerine yazan, yorumlayan herkes aşağı yukarı bu çerçeveleri değerlendirebilir, takip edebilir' diye konuştu.

Atalay, Hanefi Avcı'nın göz altına alınmasıyla ilgili soruya da 'Tamamen adli bir konu. İdari bir konu değil bu, bakanlığımızın idari bir işlemi değil. İstanbul'daki bir operasyon ve tutuklamalarla ilgili İstanbul Adliyesinin bir talebidir, öyle durumlarda biliyorsunuz polis, adli polis görevini görür, mahkeme kendisinden bir talepte bulunur ve polis onu yerine getirir. Bugünkü polisin buradaki görevi ve işlevi bundan ibarettir' yanıtını verdi.

Atalay, başka bir soru üzerine, üçlü mekanizmanın uzun süredir toplanmadığını ifade ederek, alt komitenin 19 Ekimde toplantı yapacağını, daha sonra üçlü mekanizmanın biraraya gelmesinin öngörüldüğünü belirtti.


14 yıl önce