|

Zehirlenen Çeçen son yolculuğuna uğurlandı

Çeçenistan’dan gönderilen Çeçenlere özgü bir bitkiyi yedikten sonra zehirlenerek hayatını kaybeden Çeçen direnişçi Kaim Saduev (41), gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

Yeni Şafak
15:07 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 13:09 - 3/03/2015 Salı
IHA

Çeçenistan’da uzun yıllar Rusya işgaline karşı savaşan Çeçen direnişçilerden Kaim Saduev, yıllar önce ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç etti. Yaşamına İstanbul’da devam eden Saduev, Çeçenistan’dan gönderilen ve Çeçenlere özgü olduğun bilinen Çeremşa adlı bitki otunu 2 oğlu ve eşi ile birlikte yedi.


Yemekten sonra ortaya çıkan zehirlenme belirtileri üzerine hastaneye kaldırılan Çeçen aileden anne Zeynep ve oğulları Abdullah ile Halid (8) hayata tutunmayı başarırken, Kaim Saduev ise bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.


Hayatını kaybeden Kaim Saduev için Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, İstanbul’da yaşayan Çeçen aileler ve İHH Başkanı Bülent Yıldırım da katıldı. Cenazede Saduev’in babası, annesi, eşi ve kardeşleri uzun süre tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Oğlunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan acılı anne, tabutu okşarken, kardeşleri ve eşi Zeynep Saduev de tabutun başından ayrılamadı.


Kaim Saduev’in oğlu Cebir Saduev, “Yemekten sonra babam gece yarısı rahatsızlanmaya başladı. Hastaneye götürdük. Beyin kanaması olduğunu söylediler. Kardeşim ve annem de rahatsızlanmıştı. Onların durumu iyiye gitti ve kendine geldiler. Ancak babam hayatını kaybetti. Ürün buraya gelirken, içine zehir konulmasından şüpheleniyorum” dedi.


Daha önce 4 oğlunu kaybettiğini belirten acılı baba Aliv Saduev ise “Savaşta da 4 oğlumu kaybettim. Memleketten şifa için gelen bir yiyeceğe zehir katıp oğluma göndermişler. Allah’ın takdiri. Çok üzgünüm. Ne diyebilirim” diye konuştu.


Çeçenlerin Türkiye’ye sığındığını ve Türkiye’yi kendi yurtları olarak gördüklerini aktaran İHH Başkanı Bülent Yıldırım da, “Devletin Çeçen cinayetlerini ortaya çıkarması gerekiyor. Devletten Çeçenleri korumalarını bekliyorum’’ dedi.


Kaim Saduev’in cenazesi, öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kaim Saduev’in 4 ağabeyinin ise yıllar önce Çeçenlerin efsane komutanı Şamil Basayev’in korumalığını yaptığı, 4’ünde çıkan çatışmalarda öldürüldüğü öğrenildi.


Saduev’in zehirlenerek ölmesine neden olduğu belirtilen ve Çeçenler’de “Honk’’ olarak bilinen Çeremşa adlı bitkinin doğadan toplandığı ve herhangi bir kimyasal işlemden geçmediği öğrenildi.

#çeçen
#zehirlenme
#Çeremşa
#Kaim Saduev
9 yıl önce