|

Zehirli bitkiyle suikast

Türkiye’deki Çeçen cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Başakşehir’de yaşayan Kaim Saduev, Çeçenistan’dan gelen çermüşek isimli bir bitki ile zehirlendi. Çeçenistan işgali sırasında dört ağabeyi Şamil Basayev’in yakın koruması olan Kaim Saduev’in Rusya ve Kadirov rejiminin hedefinde olduğu belirtiliyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:35 - 3/03/2015 Salı
Yeni Şafak
Ülkemizde yaşayan Çeçenlere yönelik suikastlere bir yenisi daha eklendi. İstanbul Başakşehir’de ikamet eden Çeçen uyruklu Kaim Saduev, Çeçenistan’dan kız kardeşinin adına kargoyla gönderilen çermüşek isimli bir bitkiyle pişirilen yemeği yedikten sonra yaşamını yitirdi. Saduev’in eşi Zeynep ve yemekten yiyen çocukları 8 yaşındaki Halid ve 19 yaşındaki Cebir ise kaldırıldıkları Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. 

BİTKİ ÇEÇENİSTAN’DAN GELDİ 

Çeçen Saduev’in zehirlenerek ölmesi kafaları karıştırdı. Başta basit bir gıda zehirlenmesi olduğu düşünülen ölümle ilgili ayrıntılar netleştikçe suikast iddiaları da kuvvetlendi. Kafkasya'ya özgü yeşil soğanın küçüğü şeklindeki çermüşek isimli bitkinin geçtiğimiz günlerde Kaim Saduev’in Çeçenistan’daki kız kardeşi tarafından gönderildiği öğrenildi. Söz konusu bitkinin dağda doğal ortamda yetiştiği ve herhangi bir tarımsal işlemden geçmediği belirtildi. Adli Tıp'ta yapılan ilk incelemede ise Kaim Saduev’in kanında tarım ilacına ve yüzdek dozda fosfota rastlandı. Söz konusu bitkinin yıkanma ve pişirilme sürecinde tarımsal ilacın kalmayacağını savunan Çeçen kaynakları, bitkinin kargo sürecinde yüksek dozda zehirle müdahale edildiğini düşünüyor. 

4 KARDEŞİ DE SUİKASTE KURBAN GİTTİ 

Öte yandan Kaim Saduev’in ağabeyleri Ebubekir Saduev, Akraman Saduev, Yusuf Saduev ve Tahir Saduev’in Çeçen direnişi sürecinde  Şamil Basayev’ın korumaları olduğu öğrenildi. Rusya’nın Çeçenistan’ı işgaliyle başlayan savaşta yakın koruma olan dört kardeş farklı zamanlarda şehid edildi. Kaim Saduev’in ise ağabeyleri tarafından aile fertleriyle ilgilenmek üzere Türkiye’ye gönderildiği belirtildi. Kaim Saduev, Şamil Basayev ile sağ olduğu dönemde irtibatta olduğu, saldırının intikam amaçlı yapıldığı düşünülüyor. Polisin incelemesi sürerken  savcılık da soruşturma başlattı.

BABA SADUYEV: OĞLUMU ŞEHİD ETTİLER

Saduev'in cenaze namazı Fatih Camisi’nde kılındı. Cenazede yakınları tabuta sarılıp gözyaşı döktü. Baba Aliv Saduev, “Savaşta 4 oğlumu kaybettim. Memleketten şifa için gelen bir yiyeceğe zehir katıp oğluma göndermişler. Allah’ın takdiri. Üzgünüz” ifadelerini kullandı.


Zehirli suikastte Ruslar tecrübeli

Daha önce eski KGB ve FSB ajanı Aleksandr Litvinenko’yu da tespiti çok zor polonyum 210 türü zehir kullanarak öldüren Rus istihbaratı, zehir kullanımında uzman. Çeçenistan’da uzun süre Ruslara karşı savaşan ünlü Arap komutan Hattab’ı da şarbon virüsü enjekte edilmiş mektupla şehit eden Rusya yine Çeçenistan’da uzun süre işgal güçlerine karşı savaşan Yemenli komutan Yasir’i de zehirleyerek katletmişti. Saduev’e gönderilen bitkiye de Rus istihbaratı tarafından zehir enjekte edilmiş olabileceği düşünülüyor. Daha önce Gazi Edilsultanov, İslam Canibekov, Ali Osaev, Berghaz Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amriev İstanbul’da Rus ve Kadirov istihbaratınca şehid edilmişti. En son Çeçenistan Fahri Başkonsolosu Medet Ünlü, Ankara’da “Dayı Murat” lakaplı Murat Aluç tarafından vurularak öldürülmüştü. 

#Çeçenler
#Kaim Saduev
#Ebubekir Saduev
9 yıl önce