|

Zere'nin raporu Çankaya'ya bugün ulaşır

Aa
00:00 - 5/11/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:47 - 5/11/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Zere'nin raporu Çankaya'ya bugün ulaşır
Zere'nin raporu Çankaya'ya bugün ulaşır

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, terör örgütü üyesi hükümlü kanser hastası Güler Zere'nin affına ilişkin raporun bugün Çankaya Köşkü'ne ulaşmasının kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı ile İngiltere Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen, 'Uluslararası Arabuluculuk Sempozyumu' Hilton Oteli'nde başladı. Sempozyumun açılışına katılan Ergin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Ergin, 'Kanser hastası hükümlü Güler Zere'nin hastalığı nedeniyle affı' konusundaki sorular üzerine, Çukurova Balcalı Hastanesi'nde hastayla ilgili daha önce radyoterapi tedavisi yapıldığını, Adli Tıp İhtisas Kurulu'nun rapor düzenleyebilmek için radyoterapiden sonra bilimsel olarak geçmesi gereken süreyi 8 hafta olarak öngördüğünü anlattı.

Adalet Bakanı Ergin, şöyle devam etti:

'Kurul bu sürenin sonunda rapor düzenleyebileceğini ifade etmişti. Bu süre Ekim ayı sonu itibariyle doldu ve Adli Tıp İhtisas Kurulu dün akşam üzeri kararını vermiş bulunuyor. Bu karar özel kurye ile Elbistan Mahkemesi'ne ulaştırıldı. Elbistan'dan yine bakanlığımıza kurye ile getirildi. Bugün yanılmıyorsam Çankaya Köşkü'ne ulaşmasını öngörüyoruz. Güler Zere'nin affına ilişkin raporun bugün itibariyle Çankaya Köşkü'ne ulaşması kuvvetle muhtemel.'

'Zere ile ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu Temmuz ayında 'cezaevinde kalabilir' yönünde rapor verdi. Şimdi farklı bir rapor ortaya çıktı. Bunu nasıl değerlendirmeliyiz?' şeklindeki soru üzerine Sadullah Ergin, kendisinin hukukçu olduğunu hatırlatarak, tıp biliminin gerektirdiği bir raporu değerlendirmesinin mümkün olamayacağını söyledi. Ergin, 'Hastanın her gün gelişen, değişen, farklılaşan konumuna göre elbette ki ihtisas kurulunun vereceği raporlar da hastanın konumuna göre değişmeli. Bu açıdan ben bunda bir yanlış görmüyorum' dedi.

'Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın kaldığı İmralı Cezaevine yeni mahkumların gönderilmesiyle ilgili çalışmaların' sorulması üzerine Ergin, bu sürecin bir çok çalışmayı beraberinde getirdiğini söyledi. Cezaevinde fiziki mekanların hazırlanması gerektiğini, bu hazırlıkların tamamlandığını anlatan Bakan Ergin, '(Teknik olarak kabulleri bekliyoruz) demiştik. Bu kabuller yapıldı. Şimdi oraya sevk edilecek mahkumların tespiti, onların lojistik ihtiyaçları, yeni personel takviyesi gerekiyor, hükümlü sayısı arttıkça. Bu çalışmalar devam ediyor. Yakında bu işlemler bitirilecek' diye konuştu.


'SABIRLA SÜRECİ BEKLEMEKTE YARAR VAR'

'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Albay Dursun Çiçek'i yargıya teslim edin' dedi. Siz neler söyleyeceksiniz?' sorusunu da yanıtlayan Ergin, şu anda konuyla ilgili savcılık soruşturmasının devam ettiğini anımsatarak, 'Soruşturma aşamasında biraz sabırla bu süreci beklemekte yarar var. Zaten Anayasamızın da yasalarımızın da öngördüğü budur. O açıdan bu sürecin sonucunu hep birlikte bekleyeceğiz. Ve yargıya güveneceğiz, bunun dışında yapacağımız bir şey yok' şeklinde konuştu. 

Adalet Bakanı Ergin, 'Belgenin nereden sızdığına ilişkin bir soruşturma var mı?' sorusuna ise 'Konuyla ilgili kurumlar kendi içinde soruşturma yapabilir. Bu noktada benim söyleyeceğim bir şey yok' karşılığını verdi. 

'Hakkında arama kararı olan Elbeşir'in Türkiye'ye gelişi söz konusu. Buna ilişkin bir girişim olacak mı?' sorusu üzerine Ergin, bu konularla ilgili dışişlerinin, uluslararası hukukun emredici hükümleri bulunduğunu belirterek, 'Emredici hükümler neyse bunlar yapılır. Ama şu anda bir değerlendirme yapmak istemiyorum. Süreci hep beraber göreceğiz' dedi. 

'Hakkında Kırmızı Bülten çıkarılan Cem Uzan'ın Fransa'dan iadesine' ilişkin soruya ise Bakan Ergin, şu anda sürecin devam ettiğini ifade ederek, 'Yazışmalar uluslararası hukuk, İnterpol hepsi sürecin içerisinde, bu süreci beklemek durumundayız. Şu anda herhangi bir yorum yapmayı gerektirecek bir şey yok' yanıtını verdi.

Ergin, 'Domuz gribi' aşısı olup olmayacağının sorulması üzerine de 'Düşünüyorum, evet olmayı düşünüyorum' diye konuştu.


14 yıl önce