|

Zirvede diyalog sürecek

15 Temmuz'daki kanlı darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine, Başbakan Yıldırım, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Bahçeli Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Görüşmede, darbe sonrası istişarelerde bulunulurken, ülkede birlik ve beraberlik ortamı ile diyalogun devamında görüş birliğine varıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 26/07/2016 Salı
Güncelleme: 00:40 - 26/07/2016 Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde aynı anda gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ darbe girişimine karşı demokrasiden yana tutum sergileyen üç lidere teşekkür etti, liderlerin bulunulan ortama ilişkin görüş ve önerilerini dinledi. Zirve aynı zamanda Erdoğan'ın başkanlığında 3 partinin bir araya geldiği ilk toplantı oldu.



İLK GELEN YILDIRIM


15 Temmuz darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine yapılması kararlaştırılan liderler zirvesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 14.06'da başladı. Külliye'ye ilk gelen isim Başbakan Binali Yıldırım oldu. Yıldırım'ın ardından CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Bahçeli art arda giriş yaptı. Erdoğan, liderleri, makam kapısında karşıladı, “geçmiş olsun" ve “hoşgeldiniz" dedi. Daha sonra liderler kendilerine ayrılan yerlere oturdu. Erdoğan'ın sağına Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, soluna ise Başbakan Yıldırım oturdu.



DARBE GECESİNİN DETAYI ELE ALINDI


Basına kapalı görüşme 2 saat 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'na darbe girişiminin karşısında


durdukları ve milli iradeye sahip çıktıkları ve Taksim'de miting yaptıkları için teşekkür ettiği öğrenildi. FETÖ Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz gecesi yaşananlar hakkında liderleri ilk ağızdan bilgilendiren Erdoğan, darbecileri geri püskürtmek için yapılan operasyonun detaylarını aktardı. Görüşmede ağırlıkla FETÖ darbe girişimi ve OHAL ortamı konuşuldu. Zirvede liderler yaşanan sürece ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.



BİRLİK VURGUSU ÖNE ÇIKTI


Henüz tehdidin ortadan kalkmadığı, darbeye karşı kurulan birlik ve beraberliğin gelecekte de sürmesi temennisi ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, OHAL ortamının temel hak ve özgürlükleri kısıtlayacak bir uygulamaya dönüşmeyeceğini liderlere bir kez daha vurguladığı öğrenildi. AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım'ın da muhalefet liderlerine bundan sonraki süreçte paralel yapı ile mücadelede atılacak adımları anlattığı belirtildi. Toplantıda Kılıçdaroğlu'nun halkın ortaya koyduğu mutabakata uygun hareket edileceğini vurguladığı, Bahçeli'nin ise birlik ve beraberlik mesajı verdiği öğrenildi.



  1. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kabul etti. Görüşmede, darbe girişimi sonrasıgelişmeler
  2. masaya yatırıldı.

TAKSİM MANİFESTOSUNU ERDOĞAN'A SUNDU


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun pazar günü Taksim Mitingi'nde açıkladığı 10 maddelik manifestoyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği öğrenildi. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne daha önce gitmem diyen Kılıçdaroğlu'nun, şuanda Türkiye'nin olağanüstü bir süreçte olduğunu, bu yüzden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gittiği belirtildi. Kılıçdaroğlu Liderler Zirvesi'ne ilişkin "Demokrasilerde uzlaşma önemli" değerlendirmesinde bulundu. Darbe girişiminin olduğu gece muhalefetten ilk açıklama MHP lideri Devlet Bahçeli'den gelmişti. Bahçeli, “Mevzu bahis vatansa gerisi teferruattır" diyerek demokratik siyasetin yanında yer almıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise darbenin kabul edilemeyeceğini söylemişti.



DİĞER ADIMLARIN GELMESİNİ BEKLİYORUZ


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlere görüşmesini değerlendiren MHP Gurup Başkanvekili Erkan Akçay, “Bu görüşmeden sonra atılacak adımların özellikle yaşadığımız günler doğrultusunda olumlu uygulamalara vesile olmasını ve 15 Temmuz'da meydana gelen millet mutabakatının ve siyasi partiler arasında ortaya çıkan darbe karşıtlığının ve demokrasiye sahip çıkma kararlılığının etap etap diğer adımlarının gelmesini ümit ediyoruz. Millet hazır, bizler de hazır olduğumuza göre helva yapmamız lazım" dedi.


#15 Temmuz
8 yıl önce