|

102  ülkeden hasta geliyor

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'nin (OHSAD) düzenlediği Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları 15-19 Nisan’da Antalya’da devam ediyor. Kongereye katılan Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş’la 102 ülkeden hasta alan Türkiye’nin sağlık turizmindeki durumunu konuştuk.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:56 - 17/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye, dünyada Hindistan ve Tayland ile birlikte batı ülkeleri kalitesinde ve daha ucuz hizmeti veren ülkeler arasında geliyor. Ayrıca bölge ülkelerinde yapılamayan tedaviler Türkiye'de yapılıyor. Bu durum da Türkiye'nin yurt dışından hasta bakım ve tedavisi için tercih edilme oranını artırıyor. Bu hizmetleri Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş anlatıyor:



En fazla onkoloji hastası geliyor


Kaliteli hizmeti makul fiyata ve yakın çevreden almanın ülkeler için daha fazla avantaj sağladığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ömer Tontuş, “hastaların yüzde 80'inin Irak, Almanya, Azerbeycan ve Bulgaristan'dan geldiğini” söylüyor ve devam ediyor: “En fazla onkoloji, çocuk onkolojisi ve hematoloji hastaları geliyor. Bunun yanında ortopedi ve kalp-damar cerrahisi sağlık turizminde en fazla operasyon yapılan alanlar arasında geliyor. Estetik operasyonların oranı da fazla. Göz hastalıkları tedavisinde ise dünyada en fazla hasta alan ülke Türkiye. Genel tabloya baktığınızda ise 102 ülkeden hasta alıyoruz.”



Günde 200 hasta saç ektiriyor


Özelde en çok estetik işlemlerin yapıldığın söyleyen Dr. Ömer Tontuş, “saç ekiminin en başta geldiğini söylüyor” ve “saç ekiminde dünyada birinciyiz” diyor.



Yüzde 60 daha ucuza hizmet


Özel sağlık sektörü yüzde 75 kamu ise yüzde 25'lik bir payla yurt dışından gelen hastalara hizmet veriyor. Dr. Ömer Tontuş, “Amerika ve Avrupa'da by-pass ameliyatı 80 bin dolara yapılırken Türkiye'de ortalama 20 bin dolara yapılıyor. Diğer tedavilere bakıldığında yüzde 40 ila 60 oranında Türkiye'nin aynı hizmeti daha ucuza verdiği söylenebilir” diyor.



Kamuda yığılma yok


Bu tabloda akıllara şu soru gelebilir. Kamu hastanelerinde tedavi olmak için sıra bekleyen o kadar hasta yok mu? Bu durumda yurt dışından gelen bu hastalara nasıl bakılıyor? Kamuda aslında yığılma olmadığını, planlamada sıkıntılar yaşandığını söyleyen Dr. Ömer Tontuş nedenlerini ise şöyle açıklıyor:



Randevuya sadık kalmıyoruz


“Kamudan randevu alan hastaların yüzde 30'u randevusuna gelmiyor. Yatan hasta kısmında ise boş yataklar var. Yurt dışından gelen hastalar tanı ve tedavi konmuş hastalar olduğu için polikliniklere yığılma bu durumdan bağımsız ilerliyor." Dr. Ömer Tontuş şunu da ekliyor: "Kamu da ise yurt dışından gelen hastalara en çok kanser cerrahisi ameliyatları yapılıyor.”


#Ömer Tontuş
#özel hastaneler
#Sağlık Kuruluşları Derneği
#Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları
9 yıl önce