|

15 asır sonra "ses" veriyor

Moğolistan Altay Dağları'ndaki bir mağarada 2008'de bulunan ve Göktürklere ait olduğu belirlenen yaklaşık bin 500 yıllık müzik aleti "Altay Arpı", Altay Grubu tarafından dünyaya tanıtılacak.

Yeni Şafak
12:39 - 15/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:45 - 15/04/2015 Çarşamba
AA

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Genel Başkanı Hasan Cengiz, bir çoban tarafından tesadüfen bulunan yaklaşık bin 500 yıllık telli müzik aletinin, Moğolistan tarihi eserler müzesinde sergilendiğini belirtti.



Moğolistanlı Araştırmacı ve Besteci Ganpurev Dagvan tarafından benzeri üretilen müzik aletinin tanıtımı amacıyla bir müzik grubu kurulduğunu bildiren Cengiz, Türkiye'ye davet ettikleri grubun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makamına Göktürk çalgısı ile ilgili ayrıntılı bir dosya sunduğunu anlattı. Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Cumhurbaşkanımız çok büyük bir önem verdi. Kültür Sanat Koordinatörü Orhan Karakurt, Saray'a Türk dünyasından devlet büyükleri geldiğinde grubun konser verebileceğini söyledi. Biz çok mutlu olduk. Göktürk çalgısı, bin 500 yıl sonra Cumhurbaşkanımız vesilesiyle Türk dünyasına tekrar hizmete sunuldu. Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldız var. Bunlardan biri de Göktürk devletidir. Anladığım kadarıyla Saray bunu sahiplendi. Batı medeniyeti Türkleri barbar, savaşçı ve göçmen diye nitelendiriyor ama 2 bin yıl önce de halkımız müzikle uğraşıyormuş. O bilinci aşılamak için bu çalışmaları yapıyoruz. Bunu artık devlete teslim ettik."



Altay grubu


Altay Arpı'nı günümüze uyarlayan Dagvan ise tarihi enstrümanın bir bütün olarak bulunmadığını ancak o döneme ait araştırmaları neticesinde son halini ortaya çıkardığını söyledi.



Müzik aletinin bazı parçalarının, üzerinden asırlar geçmesine rağmen bir arada kaldığına işaret eden Dagvan, alet üzerindeki her deliğe ilişkin araştırma yaptıklarını, orijinal eserin arkasındaki şekillerden esinlenerek, sap kısmına dağ keçisi boynuzu şeklini verdiklerini aktardı.



Göktürk çalgısını tanıtma projesi kapsamında kurulan Altay Grubu'nun 6 kişiden oluştuğunu belirten Dagvan, "Grup üyelerinin tamamı Moğolistan yöresel sanatlarıyla uğraşan kişiler. Kuruluşumuzun asıl amacı bu müziği tanıtmak. Ben bunu araştırdım. Bu Moğolistan'da biliniyor ama Türkler zamanına ait olduğu için Türklere tanıtmaya geldik. Bunun sadece Altay Dağı'nda yaşayan göçmen halkları ya da Türkler için değil, dünya mirası için önemli bir şey olduğunu düşünüyorum. Bunu bütün dünyaya tanıtmaya devam edeceğim" diye konuştu.

#Göktürk
#Altay
#Müzik aleti
#Tarihi Eser
9 yıl önce