|

150 yıllık han restore edilecek

Çorum Belediyesi, 150 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi Velipaşa Hanı’nı restore ettirecek.

Yeni Şafak
18:35 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 16:39 - 27/01/2015 Salı
IHA
Velipaşa Vakfı arasında imzalanan protokolle Çorum’un en değerli kültür varlıkları arasında yer alan tarihi han 35 yıllığına Çorum Belediyesi’ne kiralandı. İmza törenine Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Veli Paşa Vakfı Başkanı Şevket Velipaşaoğlu ve Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu katıldı.


Velipaşa Hanı’nı emanet olarak gördüklerini dile getiren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, taşımış olduğu özellikler itibariyle gelecek nesillere bırakılan bu esere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.


Başkan Külcü, Çorum’da korunması gerekli ne kadar tarihi kültürel varlık varsa onların hepsinin yaşatılması üzerlerine düşen ne varsa onu yaptıklarını belirtti.


Tarihi ve kültürel değerlerin yaşatılması için yapılan çalışmaları bir görev ve mesuliyet olarak gördüklerini dile getiren Başkan Külcü, “Vatandaş olarak bu eserlerin yaşatılmasını sorumluluk görüyoruz. Ondan öte kamu yöneticiliğimiz ve belediye başkanlığımızdan dolayı bir sorumluluğumuz varsa bu eserlerin yaşatılması için ne gerekiyorsa yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Bu binalar dün ile yarın arasında köprü vazifesi gören binalar. Böyle bir özelliği var. Geriye dönüp baktığımızda bu şehirde korunması gereken çok sayıda eser vardı. Özellikle geleneksel Çorum evleri bağlamında değerlendirilebilecek onların bir çoğu yakıldı. Yıkıldı. Talan oldu gitti. Sınırlı sayılı eserle karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru da, Çorum Belediyesi’ne tarihi ve kültürel eserlerin yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasında yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.


 
#Veli Paşa Vakfı Başkanı Şevket Velipaşaoğlu
#Velipaşa Hanı
#Osmanlı mirası
9 yıl önce