|

42 dakika kaldığı nehirden sağ kurtuldu

İtalya'nın Cuggiono köyünde arkadaşlarıyla eğlenmek için nehre giren bir çocuk nehrin dibine battı. İsminin Micheal olduğu ifade edilen ancak yaşı belirtilmeyen İtalyan çocuk 42 dakika sonra kurtarıldı. Yaklaşık bir haftadır hastanede olan çocuğun hayata dönüşü, mucizevi kurtuluş olarak büyük yankı uyandırdı.

Yeni Şafak
11:59 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:08 - 3/06/2015 Çarşamba
Diğer

İtalyan Milan Chronicle gazetesinde yer alan habere göre; Michael ismindeki çocuk, arkadaşlarıyla yüzmek için nehire girdikten bir süre sonra kayboldu ve bir daha yüzeye çıkmadı. Nehrin dibindeki bir cisme ayağı takılan çocuğu 42 dakika sonra itfaiyeciler kurtardı.



Bilim adamları "olağanüstü" dedi


Bir ay boyunca hastanede kalan çocuk, geçtiğimiz günlerde kendisine geldi. 42 dakika boyunca havasız su altında kalarak yaşama dönmek sık rastlanılan bir durum değil. Bilim adamları bu durumu "olağanüstü" olarak adlandırıp, çocuğun nasıl hayatta kalabildiği konusunda yorumlar yapıyorlar. ABD'deki North Shore LIJ's Cushing Neuroscience Enstitüsü'nden Doktor Zianka Fallil, bir insanın su altında uzun süre havasız kalması halinde iki psikoloji durumun gerçekleşmiş olabileceğini söyledi...



"Dalış refleksi"


Birinci işlem, "Dalış refleksi" veya "Bradycardiac" adı verilen durum. Bu durum genelde su altı memelilerinde görülüyor, ancak insanda da olabileceği düşünülüyor. Bilim adamlarını bu inanca iten durum ise, su içinde yapılan doğumlarda bebeklerin nefeslerini tutarak, gözleri açmaları. Bebekler bunu bir refleks olarak yapıyor. Bir insan su altında kaldığında, kan dolaşımı ve kalbi yavaşlar. Kan en çok ihtiyacı olan organlara yönlendirilir. Doktor Fallil, vücudun böyle durumlarda beyin, kalp ve böbrekleri korumaya yöneldiğini, diğer organları ikinci plana ittiğini söyledi. "Dalış refleksi" genel olarak boğulan kişilerde görülen fakat tehlikeli olduğu için test edilmesi mümkün olmayan bir durum.



Bir ihtimal daha var


42 dakika su altında geçirip sağ kalmayı başaran çoçuğun durumunu açıklamak için ikinci seçenek ise, beyin soğutma hipotezi. Soğuk suda kaldığınızda, vücut beyne kan iletmek için birçok yöntemi deniyor. Böyle durumlarda, vücut hava alınmadığı için karbondioksidi daha fazla tolere edecek bir dönüşüm geçiriyor, beyne ulaşan kan dolaşımı genişliyor, daha fazla soğuk kan beyne ulaşabiliyor. Bu hipotez fazla test edilmiş değil. Suyun sıcaklığı, yaş ve su altında geçirilen sürede yapılanlar belirleyici oluyor.



#italya
#italyan çocuk
#42 dakika suda kaldı
9 yıl önce