|

Afrika’nın İslamofobisi; Timbuktu

Haftanın önemli filmlerinden Timbuktu, Mali’de yaşanan yasak ve şiddet olaylarına odaklanan bir yapım. Yönetmen Abderrahmane Sissako, insani duyarlılıklara vurgu yaptığını söylese de film, alt metninde İslamofobik mesajlar veriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 21:02 - 29/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Ocak ayı Oscar adayı filmlerin seyirciyle buluştuğu verimli bir vizyon dönemi oldu. Ardı ardına vizyona giren Oscar adayı filmlere seyirci büyük ilgi gösterirken, farklı coğrafyalara ait hikayelerin ele alındığı bu filmler kimi tartışmaları da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri olan Abderrahmane Sissako imzalı Timbuktu, Mali’de yerel güçler arasında yaşanan iktidar kavgası ile bölgede uygulanan yasak ve şiddet olaylarına dikkat çekmeye çalışan bir yapım. Bu yılki Oscar Ödülleri’ne ‘En İyi Yabancı Film’ dalında, Moritanya adına aday olan film, alt metninde İslamofobik mesajlar veriyor. Filmin başrollerini İbrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri ve Fatoumata Diawara paylaşıyor. 

HER ŞEY YASAK

Filmde Timbuktu’da yaşanan bazı olaylar, Kidane isimli genç bir aile reisinin hikâyesi üzerinden anlatılıyor. Çölde karısı Satima, kızı Toya ve 12 yaşındaki çobanları Issan’la birlikte yaşayan Kidane’yi, zor günler beklemektedir. Zira yönetimi ele geçiren grupların baskıcı tutum ve yasaklarıyla hayatları günden güze zorlaşıyordur. Öte yandan şehirde uygulanan müzik, futbol, sigara ve gülme yasakları, bölge halkını birçok şeyi sorgulayacakları bir noktaya getirir. 

İSLAMOFOBİ’YE AÇIK DAVET

Futbolu, müziği, sigarayı ve hatta gülmeyi dahi yasaklayan grupların tavrını dramatize ederek eleştiren film, bu grupların kendi aralarındaki tutarsız tavırları vermeyi de ihmal etmiyor. Kadına yönelik yasakların şiddete dönüştüğü vurgusu yapılırken, yanlışlıkla komşusunu öldüren Kidane’ye uygulanan şer’i cezalar ise seyircinin vicdanını yaralayacak politik bir üslupla yansıtılıyor. Timbuktu, her ne kadar hak ve özgürlüklere dikkat çekiyor gibi gözükse de bu özellikleriyle İslamofobi’ye davetiye çıkaran oldukça özensiz ve yer yer propagandist bir yapım.

Seyirciyi maniple ediyor

Sinemasal bakımdan kendine özgü bir anlatıma sahip olan filmin teknik özellikleri başarılı. Ancak kurgusunda kimi pürüzlerin göze çarptığı filmin meselesini ele alınış biçiminde de ciddi sıkıntılar var. Bölgenin kontrolünü ele geçiren güçlerin İslam’la bağlarını güçlü biçimde vurgulayan Timbuktu, bu yönüyle konuyu adeta maniple ediyor. Dünyanın muhtelif coğrafyalarında İslam’ın yanlış yorumlanmasından kaynaklanan uygulamaların olduğu muhakkak. Bu konuda çekilmiş bazı filmlerin varlığı da malum. Ancak Timbuktu, yerel güçlerin baskıcı tutumunu İslam’la özdeşleştiren, baskı ve şiddetin İslam’dan kaynaklandığı izlenimi veren son derece özensiz bir dil tercih ediyor. 

#Abderrahmane Sissako
#Timbuktu
#Oscar Ödülleri
9 yıl önce