|

Amerika’nın Filistin algısı değişti

Başta Amerika olmak üzere, artık dünyanın pek çok ülkesinde, halkın Filistinlilerin terörist olduğu yalanına inanmadığını söyleyen Amerikalı yazar Pamela J. Olson “Amerikalılar gerçekleri görmeye başladı. İnsanları İslam'la korkutan politikacılara karşı olan güven azaldı" diye konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 2/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:59 - 1/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

İsrail'in Filistin'de yaptıklarına Duvardakiler adlı kitabıyla ayna tutan Amerikalı araştırmacı yazar Pamela J. Olson Türkiye'ye geldi. Gazetemize konuşan Olson, başta Amerika olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde halkın Filistinlilerin terörist olduğu yalanına inanmadığını ifade etti. Olson “Amerikalılar gerçekleri görmeye başladı. Afganistan savaşının ülkeyi daha güvenli yapmadığını gördüler. Irak savaşının bir fiyasko ile sonuçlanması Amerikan toplumunun düşüncelerini değiştirdi” dedi. İnsanları İslam'a karşı korkutarak bundan çıkar sağlayan politikacıların etkisinin artık azaldığına dikkat çeken Olson, Amerika'da Filistin halkının haklarını savunan ve İsrail'in kendilerini temsil etmediğini düşünen çok sayıda Yahudi olduğunu belirtti.



KANDIRILMIŞIZ


2003 yılında Irak Savaşı devam ederken turist olarak Ürdün'e gittiğini, oradaki gazetecilerin Filistin ile ilgili anlattıklarının Amerika'da duyduklarından çok farklı olduğunu ifade eden Olson, bunun üzerine Amman'daki bir köye gidip 5 hafta kaldığını söyledi. "Gördüklerim beni çok şaşırttı. Filistinliler bize hep terörist olarak anlatılıyordu. Ama onlar çok eğitimli insanlardı” diyen Olson, bunun üzerine Filistin'le ilgili bir kitap yazmaya karar verdiğini ve Ramallah'a giderek 2 yıl boyunca araştırma yaptığını aktardı.



FİLİSTİN BİLİNMİYOR


"Filistinliler dünyaya doğru bir şekilde tanıtılmıyor” diyen Olson Ramallah'ta yaşadıklarını şöyle anlattı: “Filistin'in Ceyyus köyünü ziyaret ettim. Topraklarının yüzde 75'i İsrail'in ördüğü duvarla alınmış. İnsanlar kendilerinden alınan toprağa gidebilmek için güneş altında iki saat İsrail askerlerinin kapıyı açmasını bekliyorlar. Bu olay beni çok etkiledi. Bütün Amerikalılara o durumu göstermeyi ve Filistinlilerin yaşadıkları zulmünü ortadan kaldırmak çok isterdim”



BOYKOT İSRAİL'İ DURDURUR


Filistin sorunun çözümü için Türkiye'nin çok önemli bir noktada durduğunu vurgulayan Olson boykotun Filistin sorununda çözüm olacağını kaydetti. Olson şöyle konuştu; “Türkiye İsrail'den çok daha güçlü bir ülke. Ticari ilişkilere baktığımızda İsrail'in Türkiye'ye ona olduğundan daha çok ihtiyacı var. Filistin dünyayı İsrail'i boykot etmeye çağırmıştı. Türkiye'nin sadece İsrail ürünlerini boykot etmesi bile İsrail'i durdurmaya yeter. Ticari boykot diplomatik ilişkileri bitirmekten daha etkili.”



EN ÖNEMLİ ŞEY İNSAN

Kitapta sadece tanık olduğu olaylara değil, kendi yaşadıklarına da yer veren Olson “Erkek arkadaşım tutuklandı. İsrail askerleri bana da silah doğrulttu” dedi. Amerika'da kitaba ön yargılı yaklaşanlar olduğunu belirten Olson “Kitabın ana mesajı aslında hepimizin ortak noktası insan. Eğer bu noktayı görebilirsek, çözüme dair adımlar atabiliriz” diye konuştu.




#Filistin
#israil
#gazze
9 yıl önce