|

Anadolu, Avrupa yollarında

Dünyanın en prestijli sanat etkinliklerinden Europalia, önümüzdeki sezon Türkiye’yi ağırlayacak. Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamaya göre festivalin ana teması önümüzdeki yıl “Anadolu: Sonsuzluğun Evi” olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 20:57 - 25/11/2014 Salı
Yeni Şafak
1969 yılından bu yana iki yılda bir Ekim-Şubat ayları arasında düzenlenen ve Avrupa’nın en önemli kültür ve sanat etkinliklerinden biri olan Europalia Festivali’nin 2015-2016 yılı konuk ülkesi Türkiye olacak. Daha önceki yıllarda Hindistan, Çin, Rusya, Brezilya gibi pek çok ülkeyi konuk etmiş olan festivalin Europalia Niyet Protokolü, 2 Ekim 2013 tarihinde Brüksel’de, Çerçeve Anlaşması ise 9 Mayıs 2014 tarihinde Ankara’da imzalanmıştı. Dün ise Brüksel’deki Egmont Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında 2015- 2016 yılı Europalia Festivali’nin ana temasının “Anadolu: Sonsuzluğun Evi” olacağı açıklandı.

ANADOLU SIĞINAKTIR

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik “Türkiye zorda kalanların dinine, yaşam tarzına bakmadan sığınağı olmuştur. Yaradılanı sevdik Yaradan'dan ötürü inancına uygun olarak Europalia Festivali’nin ana temasını Anadolu Sonsuzluğun Evi olarak belirledik” dedi.

4 AY SÜRECEK 

Açılışı Belçika Kralı ve Konuk Ülke Devlet Başkanı tarafından yapılan Europalia Festivali’nde konuk ülkelerin kültürünü yansıtan geleneksel ve modern sanat eserleri, fotoğraf sergileri, moda, müzik, tiyatro, bale gösterileri, edebi ve bilimsel sempozyum ve konferanslara yer veriliyor. Europalia’da,  4 aylık bir süre içinde konuk ülkeler tarafından başta Brüksel olmak üzere Avrupa’nın seçkin kentlerinde yaklaşık 400-500 etkinlik düzenleniyor ve ortalama 1 milyon ziyaretçi tarafından takip ediliyor. Europalia’nın formatı gereği festival faaliyetlerinin icrası için her iki tarafın da birer komiser ataması ve çalışma komiteleri kurması gerekiyor. Bu çerçevede festivalin Türkiye tarafı Genel Komiserliğini Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Proje Genel Küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman yürütüyor.
#Europalia
#festival
#Avrupa
#Türkiye
9 yıl önce