|

Atatürk'ün kaldığı konak otel oluyor

Samsun'un Havza ilçesinde, milli mücadeleyi başlatmak için bölgeye gelen Atatürk'ün bir süre kaldığı, yıkılmaya terk edilmiş tarihi konak, bir iş adamı tarafından butik otel yapılmak üzere satın alındı. Binanın yeni sahibi Mehmet Demirbilek: "Benim için burada maddi hiçbir olay yok. Tek amacım konağı kurtarmak ve ilçe turizmine katkıda bulunmak" ifadelerine yer verdi.

Yeni Şafak
08:31 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 05:56 - 22/05/2015 Cuma
AA

Samsun'un Havza ilçesinde, milli mücadeleyi başlatmak için bölgeye gelen Atatürk'ün bir süre kaldığı, yıkılmaya terk edilmiş tarihi konak, bir iş adamı tarafından butik otel yapılmak üzere satın alındı.




İlçede "Bayram Efendi Konağı" olarak bilinen, Bahçelievler Mahallesi'ndeki yaklaşık 200 yıllık konağın yeni sahibi müteahhit Mehmet Demirbilek, yaptığı açıklamada, yıkılmak üzere olan konağı restore ederek butik otel yapacağını söyledi.



Havza'nın Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yeri olduğunu, Mustafa Kemal'in milli mücadeleyi başlatmak için Samsun'a çıktıktan sonra Havza'ya gelerek, çalışmalarını burada sürdürdüğünü hatırlatan Demirbilek, Atatürk'ün o yıllarda bir süre kaldığı konağın yıkılmak üzere olduğunu görünce satın almaya karar verdiğini belirtti.



Konağın 2009 yılında Bayram Efendi'nin torunu Nesrin Çonoğlu'nun girişimleriyle restorasyonuna başlandığına, ancak çalışmaların yarım kaldığına işaret eden Demirbilek, binayı satın aldıktan sonra restorasyonu yeniden başlattığını ifade etti.



Demirbilek, tarihi binanın sahipsizlikten ve bakımsızlıktan yıprandığını, madde bağımlılarının mekanı haline geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:



"Binanın halini görünce çok üzüldüm. Yarım bırakılmış restorasyon çalışması, içinde içki ve benzeri maddeler, pislikler... Tam bir virane. Kurtuluş Savaşı'nın başlatıldığı Havza'da, Atatürk'ün misafir edildiği konağı bu halde görünce hemen sahipleri ile irtibata geçip satın aldım. Öğrendiğim kadarıyla konağın tarihi 200 yıla dayanıyor. Atatürk o yıllarda Havza'da kalırken çalışmalarını Bayram Efendi ile birlikte kısmi olarak bu konakta yürütmüş. Bazı önemli toplantılar burada yapılmış. Böylesi önemli bir tarihi mekanı yeniden hayata döndürmek için hemen harekete geçtim. Benim için burada maddi hiçbir olay yok. Tek amacım konağı kurtarmak ve ilçe turizmine katkıda bulunmak. Bunun için gerekli yerler ile yazışmalarımızı yaparak projelerimizi hazırlıyoruz."



İki katlı konağın 8 odası ve hamamı bulunduğunu kaydeden Demirbilek, "İnşallah bu tarihi mekan Havza'ya butik otel, kafe olarak uzun yıllar hizmet edecek" diye konuştu.



Demirbilek, Atatürk'ün Bayram Efendi'ye misafirperverliği için el yazısıyla yazdığı teşekkür mektubunun, torunu Nesrin Çonoğlu'da bulunduğunu sözlerine ekledi.



Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise her fırsatta ilçenin Kurtuluş Savaşı'ndaki rolünü ön plana çıkarmaya çalıştıklarını ifade ederek, böyle tarihi bir yapının turizme kazandırılacak olmasından son derece mutlu olduklarını söyledi.



Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan 6 gün sonra Havza'ya geçerek 25 Mayıs-13 Haziran tarihleri arasında burada kalmıştı.

#Havza
#konak
#Atatürk
#Mehmet Demirbilek
9 yıl önce