|

Avrupa’dan Yunanistan’a 'hak' uyarısı

Oktay Mehmet
04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 23:45 - 26/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Avrupa Konseyi, Yunanistan’ı ırkçı söylemleri ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hakları konusunda uyardı. Yunanistan Avrupa Konseyi’ne verdiği cevapta ülkesinde Batı Trakya diye bir yer olmadığını belirtti.  

MÜCADELE EDİLMİYOR

Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi’nin ırkçılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük ve antisemitizmle mücadele organı ECRI tarafından Yunanistan hakkında açıklanan değerlendirme raporunda, Atina’dan ırkçılıkla mücadele için kapsamlı bir ulusal strateji hazırlaması ve Batı Trakya’daki Türklerin eğitim haklarını güvence altına alması istendi. Raporda, Yunanistan’da siyaset dünyası, Ortodoks Kilisesi ve medyada ırkçı ve nefret söyleminin arttığı belirtilirken, bu fenomenle yeterli mücadele edilmediği belirtildi. Ülkede başta Müslümanlar olmak üzere göçmenler, mülteciler, Romanlar ve Yahudilere karşı ırkçı eylemlerin hızla arttığına vurgu yapıldı. 

320 KİŞİ YARALANDI

Sadece 2013 yılında ülkede resmi olarak 166 ırkçı saldırı kaydedildiği, bu saldırılarda 320 kişinin yaralandığı bildirildi. Batı Trakya’daki Müslüman Türk Azınlığın durumuna da değinilen raporda, vatandaşlık yasasının 19’uncu maddesi temelinde vatandaşlıktan çıkarılmış Müslümanların yeniden Yunan vatandaşı olabilmeleri önündeki engellerin kaldırılması isteniyor. Bu madde temelinde çok sayıda Türk kökenli Batı Trakyalı da vatandaşlıktan çıkarılmıştı.
#Yunanistan
#Avrupa Konseyi
#ECRI
9 yıl önce