|

Barajlara berber desteği

Nüfusu her geçen gün artan İstanbul’un barajlarındaki su miktarı herkesi yakından ilgilendiriyor. Su sıkıntısı yaşanmaması için sık sık yapılan tasarruf çağrılarına İstanbullu bir berberden ilginç bir yöntemle destek geldi.

Selim Çakır ve
19:13 - 16/12/2014 Salı
Güncelleme: 12:09 - 8/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Dörtte üçü sularla kaplı olan dünyamızda suların sadece yüzde 3'ü kullanma uygun. Küresel ısınma, sanayileşme, kimyasal atıklar nedenliyle yakın gelecekte dünyanın en büyük sorunlarından biri kuraklık olacak. Başbakanlık, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su İdareleri, Belediyeler sürekli su tasarrufu konusunda bilinçlendirici ve teşvik edici kampanyalar düzenliyor.



Dünya genelinde 900 milyon insan temiz suya ulaşmakta güçlük yaşarken sadece İstanbul'da günde yaklaşık 2,5 milyon metreküp su tüketiliyor. Basit günlük işlerde gösterilecek en ufak bir dikkat ise tonlarca suyun israf edilmesini önlüyor. Mesela diş fırçalanırken ya da traş olurken, açık bırakılan musluk kişi başına yılda 12 ton suyun boşa akmasına sebep oluyor.



Su sıkıntısına berber çözümü

İstanbul'daki binlerce berberden biri olan Kadir Ödemiş, baba mesleğim dediği bu işi 30 yıldır yapıyor. Ancak onu diğer meslektaşlarından ayıran önemli bir özelliği var. Barajlardaki suyun azaldığı haberleri üzerine harekete geçen Kadir bey, su sıkıntısı yaşanmaması için kendi salonunda mesleğine özel bir tasarruf geliştirmiş. Yaklaşık 6 aydır müşterilerin başını yıkamak için su ısınına kadar boşa akan suyu şişelerde biriktiriyor.


“Günde 8 – 10 müşterinin başını yıkıyoruz, musluğu ilk açtığımızda su ısınana kadar beş litre su akıyor. Bu suyu şişelerde biriktirerek sadece bir günde yaklaşık 50 litre suyu kurtarmış oluyoruz" diyen Kadir Ödemiş, biriktirdikleri sularla dükkanın yerleri sildiklerini, çiçekleri suladıklarını, bulaşık yıkadıklarını belirtiyor.




Su tasarrufuyla esnaf dayanışması

Geliştirdiği tasarruf önlemiyle ünlenen Kadir bey, bu suları komşularına da dağıtıyor. En çok paylaşımı ise suya en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri olan çiçekçi komşusuyla yapıyor. 40 yıllık çiçekçilik yapan Yunus Yılmaz, 10 yıldır da berber Kadir beyin komşusu. İki günde bir dükkandaki tüm çiçeklerin suyunu değiştiriyor ve bu iş için kullandığı suyu Kadir beyin tasarruf ettiği sudan temin ediyor. Kadir bey düzenli olarak yirmi litre su veriyor komşusuna. Böylece Yunus bey de tasarruf etmiş oluyor. Komşusunun tasarruf fikrinden son derece memnun olan Yunus Yılmaz, “Normalde 3 kova su harcıyordum, şimdi Kadir beyden alıyorum. Bana vermese, şişlere doldurmasa lavaboya akıp gidecek o sular. Bundan güzel tasarruf olabilir mi" diyor.



Keşke bütün meslektaşlarım bana katılsa

Türkiye'de on binlerce kuaför ve berber salonu olduğuna dikkat çeken Kadir Ödemiş, tüm meslektaşlarına bu tasarruf uygulamasını ısrarla tavsiye ediyor. “Bazı müşterilerimiz bizde gördükten sonra evlerinde de bu şekilde yapmaya başladıklarını söylüyorlar. Ben bütün meslektaşlarıma mutlaka öneriyorum. Aslında çalışırken bir yandan su biriktirmekle uğraşmak zor olabilir ama bu uygulamayı takdir eden yakınlarımız bu iş için adeta seferber oluyor. Müşterilerin tepkileri de çok iyi, herkes tebrik ediyor, takdir ediyor. İnsan bu işi yaparken ayrı bir keyif alıyor" diyor.


#su tasarrufu
#berber
#kadir ödemiş
9 yıl önce