|

Başkentte kültür sanat

Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla film afişlerinden ve çeşitli sanatçıların illüstrasyonlarının sergilendiği "Rüya Sahnesinde", hafta boyunca görülebilecek.

Yeni Şafak
10:06 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 08:09 - 18/12/2014 Perşembe
AA
"Fantasturka Türk İşi Fantastik Filmler Festivali", bugün "Fantastiğin Sineması" özel gösterimiyle başlayacak. 


Mevlana Kültür ve Sanat Vakfınca "741. Şeb-i Arus Sema Töreni", 19 Aralık'ta MEB Şura Salonu'nda düzenlenecek.


Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla film afişleri ve farklı sanatçıların illüstrasyonlarının sergilendiği "Rüya Sahnesinde", hafta boyunca görülebilecek.


Devlet Tiyatroları 21, Devlet Opera ve Balesi ise 5 eser ve 1 konserle seyirciyi selamlayacak.


Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

Tiyatro


75. Yıl Sahnesi:


Metin Belgin'in yönettiği ve Olcay Kavuzlu'nun rol aldığı "Kontrabas" bugün, 20 ve 24 Aralık'ta seyredilebilecek.


Akün Sahnesi:


Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu", hafta boyunca sahnelenecek. Rejisörlüğünü Halil Akarsu'nun üstlendiği oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor. Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", 25 Aralık'ta görülebilecek. 


Altındağ Tiyatrosu:


"Kuaförde Bir Gün", bugün, yarın, 20 Aralık'ta izleyicinin karşısına çıkacak. Pervin Ünalp'ın yazıp, yönettiği oyun, sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü konu alıyor.  


Minik tiyatroseverler için "Miyhavlar Tiyatrosu", 24 Aralık'ta temsil verecek. Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", 23 ve 24 Aralık'ta görücüye çıkacak.


Büyük Tiyatro:


"Teneke", yarın ve 21 Aralık'ta izlenebilecek. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini konu alıyor.


Satıcının Ölümü", 23 Aralık'ta sahne alacak. Arthur Miller'in yazdığı Orhan Burian'ın çevirisini yaptığı Zafer Kayaokay'ın yönettiği oyunun, aralarında Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan'ın da yer aldığı kalabalık oyuncu kadrosu bulunuyor.


Cüneyt Gökçer Sahnesi:


İktidar hırsının nelere yol açabileceğini yansıtan Shakespeare'in eseri "Macbeth" ise tüm hafta sergilenecek. Eserde, Sinan Pekinton ve İpek Çeken'in yanı sıra çok sayıda oyuncu rol alıyor.


Küçük Tiyatro


"Ramiz ile Jülide", bugün, yarın, 29 Aralık'ta seyredilebilecek. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarını anlatıyor. Aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıklarının ele alındığı "Yeşilçam", 23 Aralık'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, Sibel Özer Chullia, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut Turan, Seval Ersu, Maral Üner ve Ayşe Akınsal rol alıyor.


Çocuk oyunu "Karlar Kraliçesi" ise 21 Aralık'ta görülebilecek.


Oda Tiyatrosu:


12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadının hikayesini anlatan "Nehir", bugün, yarın ve 20 Aralık'ta temsil verecek. 


Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", 23-23 Aralıkta izlenebilecek. Toplumsal değişimin ele alındığı eser, 8 yaş üstü izleyicinin görmesi öneriliyor. Oyun, Güner Sümer'in kaleminden Meral Üner'in performansıyla sahneye taşınıyor.


Stüdyo Sahne:


Mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve eserlerinden oluşturulan "Bizim Yunus", yarın ve 21 Aralık'ta izlenebilecek.


Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği "İyiyim", 23 Aralık'ta sahnelenecek.


Tatbikat Sahnesi:


Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 23-24 Aralık'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Bir yazarın hayatına giren kadınlarla yaşadığı çelişkileri yansıtan oyunda, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı başlıca rolleri paylaşıyor.


İrfan Şahinbaş Sahnesi:


DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirci karşısına çıkacak "Nihayet Bitti", 21 Aralık'ta sunulacak. Avusturyalı yazar Peter Turrini'nin tek kişilik eseri, Murat Çidamlı'nın yönetmenliğinde, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in performansıyla perde açacak. Oyun, hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediğini anlatıyor.  


Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden sahneye taşınan "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye" ise bugün ve 20 Aralık'ta görülebilecek.


Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan bir annenin aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği "Cesaret Ana ve Çocukları", 24 Aralık'ta temsil verecek. 


Şinasi Sahnesi:


Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını tiyatro sahnesine yansıtan "Nereye", bugün, yarın ve 20 Aralık'ta seyredilebilecek.


Çocuk oyunu "Üç Şehzade", 21 Aralık'ta görülebilecek.


Opera-Bale


Opera Sahnesi: 


Kazıklı Voyvoda olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi bugün seyirciyle buluşacak. Orta Asya'dan, geçtiği coğrafyaları fethederek Avrupa'ya gelen Hun imparatoru "Attila"nın sevdiği kadın tarafından öldürülüşünü anlatan "Attila" operası 20 Aralık'ta izlenebilecek. Johann Strauss'un 3 perdelik eseri komik ögeler içeren "Yarasa" opereti, 22 Aralık'ta görülebilecek.


Leyla Gencer Sahnesi:


Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle Türk dünyasının mizah kahramanı "Nasreddin Hoca", fıkralarından operaya aktarılarak, minik sanatseverler için 21 Aralık'ta sahne alacak. "Tanzimattan Günümüze Opera Serüveni" konseri 23 Aralık'ta verilecek. "Carmen" operası ise 24 Aralık'ta seyredilebilecek.


CSO


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), Şef Lorenzo Castriota'nın yönetiminde, Philippe Bernold'un "flüt" solistliğinde bugün ve yarın sahne alacak.


CSO Konser Salonu'ndaki programda, Aram Haçaturyan'ın "Flüt Konçertosu" ile Ernest Chausson'un "Senfoni Op.20 Si Bemol Majör" eserleri seslendirilecek.


BSO


Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Dorian Wilson'un şefliğinde "Yeni Yıl Konseri: Valsler, Polkalar, Caz ve Dans Müzikleri" konserini yarın ve 20 Aralık'ta gerçekleştirecek. 


Bilkent Konser Salonu'ndaki programda Straus'un "Yarasa Uvertürü"nden, "Venedik'te Bir Gece Uvertürü"ne, "Mısır Marşı"ndan, "Donner und Blitz, op 324" gibi çeşitli eserine yer verilecek. Konserde, Gershwin'in "Küba Uvertürü" ve "Funny Face Uvertürü" ile Ellington'ın "A Medley" eserleri icra edilecek.


"Türk İşi Fantastik Filmler Festivali"


Ankara Kısa Filmciler Derneğince düzenlenen "Fantasturka Türk İşi Fantastik Filmler Festivali", bugün Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilecek "Fantastiğin Sineması" özel gösterimiyle başlayacak.


Festival kapsamında aralarında Dabbe Zehr-i Cin, Çeko, Dünyayı Kurtaran Adam, Yılmayan Şeytan, Ölüler Konuşmaz Ki, Drakula İstanbul'da, Vahşi Kan gibi filmler ücretsiz gösterilecek.


Ayrıca "Türk İşi Robot Yapım Atölyesi" ile "Kahramanlar Aramızda" adlı orijinal film afişleri ve lobi kartları sergisi gerçekleştirilecek. Festival 21 Aralık'ta sona erecek.


CerModern


"Rüya Sahnesinde '100 İllüstrasyonla Türk Sinemasının 100. Yılı'" sergisi CerModern'de hafta boyunca ziyaret edilebilecek. İlk kez Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında açılan sergi, farklı disiplinlerde çalışan 20 genç sanatçının yüzyıllık sinema tarihine bakışını, her biri kendi stil ve algılarıyla zenginleştirdikleri hikayelerini resmettikleri illüstrasyonları sunuyor. Sergide Türk sinemasının en iyi 100 filmi seçilen filmlerin afişleri de bulunuyor.


Meksika gravür sanatının önde gelen ismi Jose Gualdalupe Posada, ölümünün 100. yılında "Posada-Ölüm Kapıyı Çalınca" sergisiyle hafta boyunca görülebilecek. 


Kültür 


Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca her çarşamba düzenlenen Kültür Söyleşileri kapsamında Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, "Abdulkadir Meragi ve Musikimiz" konulu söyleşi ve müzik dinletisi ile sanatseverlerle buluşacak. Program Atatürk Kültür Merkezinin konferans salonunda 24 Aralık'ta saat 16.00'da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.


Mevlana Kültür ve Sanat Vakfınca "741. Şeb-i Arus Sema Töreni", 19 Aralık'ta MEB Şura Salonu'nda yapılacak.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Hakka vuslatının yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende Ankara ve İstanbul'un değerli müzisyen ve semazenleri katılacak. Törende,  Zekai Dede Efendi'nin Isfahan Ayin-i Şerif'i icra edilecek.


"Uluslararası Geleneksel Müzik Konseyi'nin (ICTM) Makam ve Arap Dünyasında Müzik Çalışma Grupları Ortak Sempozyumu" 20 Aralık'a kadar Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarının ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve TÜRKSOY işbirliğiyle Ankara'da düzenlenecek.
#Kültür
#Sanat
#opera
#Bale
#sergi
#sinema
#Türk İşi Fantastik Filmler Festivali
9 yıl önce