|

Bu aylarda kırık çıkık olayları artıyor

Ortopedi Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, kış aylarında kar ve buzlanma sebebiyle artan kırık çıkık vakalarına dikkat çekti.

Yeni Şafak
11:30 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:34 - 26/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Yolda yürürken dengenin sağlanması için buzlu ve karlı günlerde ellerin cepte yürünmemesi gerektiğini söyledi.


Dr. Tunç Cevat Öğün, buzda kayıp düşmeye bağlı olarak en çok el ve ayak bileğiyle, dirsek ve kaval kemiği kırıkları görüldüğünü söyledi. Kemiklerin zayıf olması dolayısıyla kırık riskinin yaşlılarda daha yüksek olduğunu kaydeden Öğün, bu sebeple ölümlerin de daha çok görüldüğünü belirtti.


“Düşme yaşlılarda daha tehlikeli”

Öğün, şöyle konuştu: "Yaşlılarda en çok el bileği ve kalça kırıklarına rastlanır. Kalça kırıkları, çok ciddi sonuçlara yol açabilir ve bünyenin kaldırması zor olan ameliyatlar gerektirebilir. Bazen de ölümle sonuçlanır. Bu hastaların bakımı oldukça zordur." Çocukların kemiklerinin daha esnek olması dolayısıyla kırıkların kaynamasının daha kolay olacağını ifade ederek, çocuklarda en riskli kırıkların dirsek bölgesinde görüldüğünü açıkladı. Dirsek kırıklarının bazen ameliyat gerektirdiğini, bazen de kalıcı sakatlanmalara sebep olduğunu kaydetti.


“Kırıkçılara değil, uzmana başvurun”

Dr. Tunç Cevat Öğün, düşme ve kırık şüphesinde bir doktor yerine mahalle arasındaki kırıkçılara gitmenin son derece tehlikeli olduğuna işaret etti. Kırıkçıların yapacağı yanlış müdahalelerin sakat bırakabileceğini anlatan Öğün,yanlış kaynama ve sıkı sarılmaya bağlı olarak kopartman sendromu (damar, kas ve sinirlerin basınç altında kalması) denilen ağır sakatlık bırakabilecek komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. Buzlu ortamlarda dışarı çıkılması gerektiğinde tabanı kaygan olmayan, tercihen pütürlü bir ayakkabı giyilmesini tavsiye ederek şunları söyledi: "Yürürken eller cepte değil, dışarıda olmalı. Bu sayede kişi, daha dengeli ve kendini koruyarak düşebilir. Basit önlemlerin hayat kurtardığı unutulmamalıdır."

#kırık çıkık
#Dr. Tunç Cevat Öğün
#düşmek
9 yıl önce