|

Bu camide öğrencilere her sabah çay ve simit var

Gaziantep'te üç farklı lisenin ortasında yer alan caminin imamı ve cemaatten bir gönüllü, bu okullarda okuyan öğrenciler için kolları sıvadı. Masrafları kendi ceplerinden karşılayan ikili, öğrencilere cami bahçesinde her sabah çay ve simit ikram ediyor. Servislerle erkenden gelip ders saatine kadar parklarda boş gezen öğrenciler bu uygulamadan sonra camiyle ve diğer arkadaşlarıyla kaynaştı.

Yeni Şafak ve
13:35 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 14:44 - 8/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde bulunan Hayriye - Nuri Bindal cami imamı Mustafa Yazgan ve cami cemaatinden Necati Yılmaz benzersiz bir uygulamaya imza attı. Cami çevresinde bulunan 3 farklı lisede okuyan binlerce öğrenci için harekete geçen ikili, uzak yerlerden servislerle gelen öğrencilerin okula sabah saat 6.30'da bırakıldığını ancak ders zilinin bir saat sonra çaldığını tespit etti. Binlerce öğrenci bu bir saatlik sürede parklarda bahçelerde zamanını öldürmesin, hem de camiyle aralarında bir bağ olsun isteyerek öğrencilere her gün 06.30 ve 07.30 arası çay ve simit dağıtmaya başladılar.

Kısa sürede yüzlerce öğrenciye ulaşıldı

İlk gün sadece 7 öğrencinin katıldığı ikram dağıtımında 2 haftada 200 öğrenciye ulaşıldı ve sayı gün geçtikçe artıyor. Özellikle Antep çevresindeki köylerden gelen 2 bin 500 öğrencinin erken saatte servislerle geldiğini belirten Necati Yılmaz, önümüzdeki günlerde bu sayının katlanarak artmasını beklediklerini söylüyor.


Cami cemaatinden olan projenin mimarı Necati Yılmaz, “Öğrenciler ders saati başlayana kadar sigara içiyorlar, istenmeyen hareketlerde bulunuyorlardı, mahalle halkı da rahatsız oluyordu. Bizler onları çay ve simit ikramıyla cami bahçesinde toplayıp kaynaşıyoruz. Sadece bu sabah 150 bardak çay dağıttım. Sayının artması en büyük hayalimiz" diyor.



Çayların simitlerin parasını kendileri karşılıyor

Hava kötü olduğunda caminin imam odasında, güzel olduğunda cami avlusunda gerçekleşen ikram dağıtımına cemaatten herhangi bir olumsuz tepki yok. Hatta cami cemaatinden kişiler de erkenden gelip dağıtıma yardımcı olmaya başlamış durumda. Çayların, simitlerin parasını kendi ceplerinden veren cami imamı Mustafa Yazgan ve Necati Yılmaz, şimdilik günde 100 lira masraf yapıyor. Zaman ilerledikçe bu yükü kaldıramamaktan korkan ikili bağışçıların desteklerini bekliyor.

"Camiye gelin demedik, ama gelmeye başladılar"

Kendisi de Antepli olan ve 25 yıldır imamlık yapan Mustafa Yazgan, bu projeyi gençlere sahip çıkmak adına başlattıklarını söylüyor. “Parklarda boş geziyorlardı, şimdi cami bahçesinde veya havalar kötü olduğunda imam odasında toplanıyoruz. Çay içip sohbet ediyoruz. Bence bu kısa süre içinde hareketleri yüzde 20 düzeldi. Namaza başlayanlar, imam odasına gelip soru soranlar oluyor. Ama biz onlara asla gelin demedik, nasihat etmedik, sadece davranışlarımızla örnek olmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulunan imam, gençlerin nasihat dinlemekten hoşlanmadığına dikkat çekiyor.



Parklara da dağıtım

Uzun vadedeki hedeflerinin camiye yakın yerdeki bir parka semaver ve simit koyarak camiye gelmeyen ve zamanını parkta geçiren gençlere de hizmet sunmak olduğunu vurgulayan imam, “Onları sevdiğimizi bilsinler bize yeter, başka bir amacımız, beklentimiz yok" diyor.


#Hayriye - Nuri Bindal cami
#İmam Mustafa Yazgan
#Necati Yılmaz
#Çay
#Simit
9 yıl önce