|

Çocuk gelinlerin çığlığı oldular

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencileri bir araya geldi ve Türkiye'nin kanayan yaralarından 'çoçuk gelinler'e dikkat çekmek için bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Çocuk gelinler gerçeği konusunda farkındalık oluşturmak isteyen öğrenciler “Kurban Olamam" etiketiyle sosyal medyada çağrıda bulunuyorlar.

Yeni Şafak ve
17:08 - 5/05/2015 Tuesday
Güncelleme: 18:14 - 5/05/2015 Tuesday
Yeni Şafak

“Oyun Yapmıyoruz, Kurban Etmiyoruz!" sloganıyla harekete geçen öğrenciler, küçük yaştaki kız çocuklarının adeta bir kurbanlık mal alır gibi pazarlık konusu edilmelerini önlemek ve bu durumla ilgili farkındalık oluşturmak için “Kurban Olamam" başlığıyla sosyal medyada çalışma başlattı.



Kampanyanın sosyal medya üzerinden yayınlanacak videosunun çekimi için İstanbul Belediyesinin kendilerini desteklediği öğrenciler, yeterli desteği aldıkları takdirde bunun sosyal medya projesi olmaktan çıkarak hayata değecek bir örgütlenmeye evrilmesini umuyor.



Kampanya videosu 3 günde 40 bin kez izlendi


Projeyle ilgili olarak görüşlerini aldığımız Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencisi Şükrü Tan, 'Kurban Olamam' temalı videonun yayınlandıktan sonraki 3 gün içinde 40 bin kez izlendiğini belirtiyor. Birkaç gün içinde #kurbanolamam etiketine 600 tweet atıldığını ve içinde 'Kurban Olamam' kelimesinin geçtiği binin üzerinde tweet yazıldığını belirten Tan, bu tweetlerin görüntülenme oranının bir milyonu geçtiğini ve böylece kampanyanın duyulması açısından büyük bir adım atıldığını dile getiriyor.


En az 181 bin çocuk gelin var

Kız çocuklarının kendilerini koruyamayacak kadar küçük yaşta evlendirilmesi ve en temel haklarından biri olan eğitim hakkının elinden alınarak erken yaşta evlendirilmeleri Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 göre
verilerine göre

Türkiye'deki "çocuk gelin" sayısı 181 bindi ancak geçen 2 yılda bu sayı oldukça arttı. 18 yaşından küçük olan kızının evlenebilmesi için mahkemeye başvuran ailelerin sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 94'e yükseldi.


18 yaşına kadar her insan çocuktur ve korunmalıdır

“Bizden uzak diye, görmüyoruz, duymuyoruz diye bu gerçeği göz ardı edemeyiz! Nüfusun neredeyse yarısını oluşturan kız çocuklarının ve kadınların eğitim hakkından yoksun bırakılmasına, ülkemizin gelişip kalkınmasına ve demokratikleşmekten geri kalmasına, Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nun kural ve yasalarının çiğnenmesine daha ne kadar seyirci kalacağız?" cümleleriyle kampanyaya start veren öğrenciler, '18 yaşına kadar her insan çocuktur, korumak ve desteklemek gerekir' diyerek çalışmalarını sürdürüyor.



#Çocuk Gelinler
#Kurban Olamam
#Şükrü Tan
9 years ago