|

Diyeti bozmadan da tatlı yiyebilirsiniz

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, diyet yapan ve tatlıdan vazgeçemeyenler için hafif ve şekersiz tariflerle hazırlanmış minik atıştırmalıklar yenebileceğini söyledi. Şef Damla Şeftalicioğlu ise, diyet yapanlar için sağlıklı tatlı tarifleri verdi.

Yeni Şafak
13:29 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 10:33 - 18/04/2015 Cumartesi
IHA

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, bahar aylarında sağlıklı zayıflamak, uzun süreli diyet yapmak ve kiloyu korumak için tüyolar paylaştı. “Pek çok kişi gibi sizde pazartesi diyete başlayıp hafta içi diyeti bırakanlardan mısınız?" diyen Keçeci, “Özellikle 6 ay ile 1 yıl içerisinde oturan kiloların korunması kolaydır ancak kısa süreli diyet programlarından sonra kişilerin program sonrasında değişmiş beslenme alışkanlıkları ve yaşam şekillerinin eski haline dönmesi kiloların geri gelmesine ve kronik hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Özellikle kilo verme ve kilo koruma programlarında bayanlarda tatlı ihtiyacının oluşması ile bozulan diyetler bir zaman sonra kabusa dönüşmektedir. Erkek bireyler için de insülin direnci ve stresli bir günün sonunda tüketilmek istenen tatlı ve şekerlemeli gıdalar maalesef diyette hayal kırıklıklarına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda tatlıdan vazgeçemeyen bireyler için hafif ve şekersiz tarifler ile hazırlanmış minik atıştırmalıklar oldukça etkilidir. Diyetlerinizin daha uzun soluklu ve daha sağlıklı devam edebilmesi için yapacağınız kaçamakların en az diyet listeleri kadar önemli olduğunu unutmamalıyız" dedi.



Özellikle diyet yapanlar için sağlıklı tatlı tarifleri veren Şef Damla Şeftalicioğlu da diyet yapanlar için “yulaflı mini çikolata topları" ve “glutensiz chia tohumlu kurabiye" tariflerini de verdi. Şeftalicioğlu'nun paylaştığı yulaflı mini çikolata topları tarifi şöyle:


“Yulaflı mini çikolata topları; çocuklarınızı da tükettikleri abur cuburlar yerine kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bu sağlıklı çikolata topları ile çok mutlu edebilirsiniz. Uçlarına taktığınız çubuklarla eğlenceli hale getirip ilgilerini çekebilirsiniz. Malzemeler 90 gram (1 su bardağı) yulaf, 4 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1 adet muz (blenderda püre haline getirilmiş), 2 çay kaşığı toz tatlandırıcı (doğal bal da kullanabilirsiniz), 1 yemek kaşığı kakao. Tüm malzemeleri bir kapta elimizle karıştırıyoruz ve buzdolabında 20 dakika beklettikten sonra elimizi ıslatarak tek tek küçük toplar halinde yuvarlıyoruz. Buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz."



DİYET KURABİYE

Şeftalicioğlu, “En favori kurabiye tariflerimden olan bu sağlıklı kurabiyeleri yerken acıbadem kurabiyesi yediğinizi hissetmeniz kaçınılmaz" dediği glutensiz chia tohumlu kurabiye tarifini de şöyle verdi:


“Un yerine badem tozu kullandım ve limon kabuğu da ekleyerek limonumsu badem aromalı ağızda dağılan glutensiz kurabiyeler elde ettim. Chia tohumu ise yine son zamanlarda mutfakta en tercih ettiğim malzemelerden biri. Bu Güney Amerika tohumları adeta birer mucize. Yüksek protein, lif, antioksidan, çeşitli vitamin ve minerallerin kaynağı olduğu gibi Omega-3 ve Omega-6 faydalı yağları açısından zengin. Kattığım her şeyin besin değerini arttırdığı için yaptığım sağlıklı sütlü tatlılar, yulaflı kahvaltılar ve meyveli smoothie'lerime mutlaka ekliyorum. Bu mucize tohumu ve toz bademi aktarlarda bulabilirsiniz. Badem tozunu kendiniz de evde sıcak suda biraz beklettiğiniz kabuklu bademlerin kabuğunu soyup blenderda çekerek yapabilirsiniz. Malzemeler; 165 gram (1 2/3 su bardağı) toz badem, 150 gram (1 su bardağı 1 yemek kaşığı) toz tatlandırıcı (örn: splenda), 30 gram (1/4 su bardağı) pirinç unu, 1 limon kabuğu rendesi, 2 yemek kaşığı chia tohumu, 2 adet yumurta (beyazı ve sarısı ayrılmış). Yapılışı; fırınınızı önceden 140 derecede ısıtmaya başlayın ve fırın tepsinize yağlı kağıt serin. Toz badem, tatlandırıcı, pirinç unu, limon kabuğu rendesi ve chia tohumlarını bir kapta harmanlayın. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını kar beyaz olana kadar çırpın ve kuru karışıma spatula ile hassas hareketlerde karıştırarak ekleyin. Yumurta sarısını da ekleyin ve hamura yedirin. Fırın tepsinize dondurma kaşığı yardımıyla hamurdan kopartarak birbirlerine 2 cm aralıklı olarak dizin ve 25-30 dakika hafif altın rengi alana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin ve sonra tepsiden bir kaba alın. Yaklaşık 1 haftaya kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz."

#Diyet
#Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci
#Zayıflamak
#Tatlı
9 yıl önce