|

Ebru sanatı dünya mirası

Ebru sanatı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından Türkiye adına “Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne alındı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 23:18 - 27/11/2014 Perşembe
Diğer
EBRU sanatı UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdi.  Paris’teki UNESCO Merkez binasında 190 ülkenin 24-29 Kasım 2014 tarihleri arasında katıldığı Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite toplantısında ebru sanatı dünyanın ortak mirası olarak kabul edildi. Büyükelçi Botsalı teşekkür konuşmasında, Anadolu’nun bağrından süzülüp asırladır halk kültürünun ayrılmaz parçası ve Türk kültür mirasının mücevheri olan ebru sanatının gökkuşağı gibi güzellikleri birleştirdiğini ve toplumun farklı renklerinin armonisi sayılabileceğini belirtti. Botsalı, “Çok gururluyuz. Türkeye’nin bu pozitif imajını, diyalog kuran medeniyet sermayesini hazinesini bütün dünya ile paylaşıyoruz” dedi. 

GEÇEN YIL DA KAHVE GİRMİŞTİ 

Kararı değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Ebruyla birlikte Türkiye adına temsil listesine kaydedilen unsur sayısı 12 oldu. Diğer başarımız da ebrunun yanında 46 dosya sunmamız oldu. Bizim dosyamız en başarılı ilk 5 dosya arasında gösterildi” diye konuştu. Çelik, emeği geçen herkesi kutladığını belirterek, ebruyla birlikte Türkiye adına kaydedilen Kültürel Miras sayısının 12'ye çıktığını söyledi.

LAVAŞ ERMENİLERİN 

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Paris’te devam eden 9. toplantısında 26 Kasım Çarşamba günü Ermenistan tarafından sunulan Lavaş Ekmeği ve Azerbaycan tarafından sunulan el işi örtü çevreleri Kelaghay dosyalarını kabul edildi. Türkiye’nin de dahil oldugu Güneydoğu Avrupa ülkelerinin çok uluslu Hıdrellez ve Sen George şenlikleri dosyasının mükemmelleştirilerek, bir sonraki toplantıda ele alınacağı belirtildi.  
#Ebru sanatı
#UNESCO
#Kültürel Miras
9 yıl önce