|

En çok bu yüzden ölüyoruz!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Ölüm nedenleri incelendiğinde, 2013 yılındaki ilk üç hastalık grubunun sıralaması, 2014 yılında da değişmedi.

Yeni Şafak
11:15 - 30/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:36 - 30/03/2015 Pazartesi
AA

Türkiye'de geçen yıl gerçekleşen ölümlerin yüzde 40,4'ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı.



Buna göre, Türkiye'de geçen yıl 375 bin 291 ölüm vakası gerçekleşti. En fazla ölüme sebep olan hastalıklar, yüzde 40,4 ile dolaşım sistemi, yüzde 20,7 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, yüzde 10,7 ile solunum sistemi hastalıkları oldu. Bunları sırasıyla yüzde 5,1 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 4,3 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler ile yüzde 4,4 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, yüzde 14,4 ile de diğer hastalıklar (enfeksiyon ve parazit hastalıkları, mental ve davranışsal bozukluklar, kas-iskelet sistemi ve bağ dokusu hastalıkları gibi) izledi.



Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en çok kadınlarda, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin ise erkeklerde görüldüğü tespit edildi.



Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 39,6'sını iskemik kalp hastalığı oluşturdu. Bunların yüzde 24,7'si serebro-vasküler hastalık, yüzde 18,8'i diğer kalp hastalığı ve yüzde 11,6'sı hipertansif hastalıklardan kaynaklandı.



En fazla ölüme yol açan tümörler


Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 31,1'ne gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörü, yüzde 9'una midenin kötü huylu tümörü, yüzde 8,4'ine lenfaid ve hematopoetik kötü huylu tümörü, yüzde 7,2'ine kolonun kötü huylu tümörü ve yüzde 5,7'ine pankreasın kötü huylu tümörleri sebep oldu.



Dolaşım sistemi hastalıklarına en fazla görüldüğü yaş grubu 75-84 olurken, iyi huylu ve kötü huylu tümörler ise en fazla 65-74 yaş grubunda görüldü.



Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla Denizli, Kırklareli, Yozgat, Samsun ve Artvin olarak belirlendi. Ayrıca, iyi huylu ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla Edirne, Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Ankara oldu.



#TÜİK
#ölüm nedenler
#ölüm nedeni istatistikleri
9 yıl önce